ADVERTORIAL Contragaranţia - suport al accesului la finanţare al IMM

Ziarul BURSA #Companii / 28 iulie 2014

Contragaranţia - suport al accesului la finanţare al IMM

Instrument financiar modern, consacrat la nivel european, contragaranţia reprezintă modalitatea prin care Statul susţine accesul la finanţare al IMM, fără un transfer efectiv de fonduri de la bugetul public, având un impact major implicit asupra calităţii portofoliilor de credite ale sistemului bancar şi ale garantorilor pentru IMM, fiind mecanismul prin care se asigură reducerea costurilor finanţării, prin respectarea reglementărilor comunitare specifice. În condiţiile unei expunerii a fondurilor de garantare pentru IMM relativ redusă ca dimensiune - în comparaţie cu cele din restul ţărilor europene, Fondul Român de Contragarantare (FRC) contribuie vizibil la valorificarea acestui potenţial prin creşterea permanentă a capacităţii fondurilor de garantare de a-şi mări expunerea, pe măsură ce o pondere tot mai mare din portofoliul acestora este protejat la risc prin contragarantare, cu efecte majore asupra îmbunătăţirii calităţii portofoliului garantat, reducerea costului finanţării pentru IMM, consolidarea competitivă şi a locurilor de muncă în economie.

Activitatea operaţională a FRC evidenţiază faptul că în perioada parcursă de la înfiinţare şi până la finele anului trecut, respectiv în circa patru ani de activitate, instituţia a reuşit să se structureze, să se consolideze şi să se afirme vizibil şi pregnant în sistemul instituţiilor financiare specializate din România. Astfel, până la finele anului trecut, numărul total al contragaranţiilor acordate a fost de 20.679, cu o valoare totală în echivalent lei de 3,625 mld. Dintre acestea, în anul 2013 au fost acordate 3.689 contragaranţii, cu o valoare totală în echivalent lei de 747 mil., reprezentând 21% din valoarea totală acordată.

În îndeplinirea misiunii declarate - aceea de a contribui la atenuarea dificultăţilor cu care se confruntă sectorul IMM în accesarea de finanţări, prin activitatea de contragarantare desfăşurată până la finele trimestrului I 2014, FRC a reuşit să-şi aducă contribuţia prin mecanismul agregat realizat împreună cu fondurile de garantare, la susţinerea unui număr total de 10.950 de IMM, care însumează un număr de cca. 190.000 locuri de muncă, nou create sau menţinute.

Mecanismul contragarantării, ca susţinător al schemelor de garantare, are efecte benefice atât prin eficientizarea costurilor, cât şi printr-un efect de multiplicare ridicat, asigurând suportul pentru un volum mare de garanţii acordate şi pentru un volum şi mai ridicat de credite accesate. Ca o consecinţă, acest instrument permite o adresabilitate către un număr mult crescut de IMM, pe seama aceloraşi fonduri alocate. De exemplu, la un fond de 1 leu alocat de Stat pentru contragarantare, cu un efect de multiplicare de 10 şi o rata de preluare a riscului de 50%, rezultă un volum de 10 lei de garanţii şi un volum al creditelor de 20 lei, implicit un volum şi mai mare de investiţii susţinute sau capital de lucru acordat în sprijinul IMM.

FRC acordă o atenţie specială administrării prudente a riscurilor asociate instrumentelor sale de operare, pentru asigurarea dezvoltării propriei activităţi în condiţii de risc administrat corespunzător. Din aceasta perspectivă, calitatea portofoliului, care este monitorizată permanent şi supusă unor analize periodice, a relevat pentru perioada 2012-2013 - începutul maturizării portofoliului FRC, având în vedere că demararea activităţii FRC s-a realizat la mijlocul anului 2010 - că IMM aflate în portofoliul de contragarantare al FRC se caracterizează, la nivel agregat, printr-o sănătate financiară peste media IMM din economie şi îşi onorează semnificativ mai bine serviciul datoriei la bănci decât ansamblul IMM din economie. Rata creditelor neperformante generate de IMM contragarantate de FRC a fost de 15% în decembrie 2013, faţă de 23,6% rata de neperformanţă a întregului sector al companiilor nefinanciare la aceeaşi dată.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb