Nu este un secret faptul că, în prezent, se pune foarte mult accept pe consumerism, iar multitudinea de companii şi brand-uri care îşi promovează constant produsele şi serviciile nu face decât să ne convingă să cheltuim cât mai mult. Cu toţii dorim să avem un trai comfortabil, să avem cât mai puţin stres în vieţile noastre şi să trăim cât mai liniştiţi şi satisfăcuţi din toate punctele de vedere, însă aceste lucruri nu sunt chiar atât de greu de obţinut. Contrar a ceea ce susţin mare parte din reclamele care ajung pe ecranele noastre, fie ele de televizor, telefon mobil sau computer personal, un trai comod nu necesită achiziţionarea a zeci sau sute de produse, gadget-uri sau abonamente. Iată câteva idei care să te ajute să economiseşti bani şi resurse în general, fără a micşora gradul de comfort.
1. Renunţă la unele abonamente
Tuturor ne place să ne relaxăm în timpul liber, când nu mai avem grijile serviciului pe cap, iar mulţi dintre noi alegem să ne relaxăm privind filme sau seriale sau ascultând muzică. În momentul de faţă, o multitudine de servicii de streaming de tot felul au apărut pe piaţă, fiecare cu ofertele lor şi fiecare promiţând să îţi aducă divertisment de calitate de care să te bucuri. Totuşi, dacă examinezi mai atent toate aceste lucruri, poate vei ajunge la concluzia că nu ai nevoie de 3 abonamente pentru a privi seriale sau filme. Poţi încerca să reduci din numărul de abonamente la unul singur sau chiar să le închizi pe toate. Există nenumărate forme de divertisment şi modalităţi de a-ţi petrece timpul liber, care nu implică neapărat costuri şi care chiar pot fi mai sănătoase decât privitul unui ecran preţ de câteva ore bune.
2. Redu costurile la furnizori
Poate că ai acelaşi abonament la telefonie mobilă de câţiva ani buni şi te simţi comod aşa, sau poate nu te-ai gândit niciodată până acum că poţi căuta şi alte oferte energie electrica sau gaze naturale, în aşa fel încât să le găseşti pe cele care ţi-ar aduce cele mai mici facturi. Ei bine, niciodată nu este prea târziu. Dacă aduni facturile pe care le plăteşti lunar şi constaţi că suma pe care o direcţionezi către diverşi furnizori este destul de mare, ai putea arunca o privire către alte oferte, de la alţi furnizori. Vezi ce pot oferi aceştia, vezi ce beneficii ai şi care este cea mai mică sumă de plată lunară la care poţi ajunge, ţinând cont de dorinţele şi preferinţele tale şi fă un pas către schimbare.
3. Plănuieşte eficient consumul de mâncare
Dacă ai obiceiul să mergi în supermarket-uri sau magazine alimentare în general, fără o listă bine stabilită de cumpărături, ar fi o idee bună să opreşti acest obicei. Atunci când nu ai o ţintă fixă printre rafturile magazinelor, vei fi tentat să cumperi de toate. Încearcă să planifici mâncărurile pe care doreşti să le serveşti de-a lungul unei perioade de timp. Stabileşte ingredientele de care ai nevoie, trece-le pe listă de cumpărături şi fă-ţi stocul. În acest mod, nici nu vei mai merge o dată la două zile la magazine pentru că nu mai ai nimic în frigider, nici nu vei mai cumpăra alimente pe care poate nici nu ajungi să le consumi şi eşti nevoit să le arunci, irosind şi banii pe care i-ai plătit pentru ele. Sunt şanse mari şi să ajungi să mănânci mai sănătos!
Dacă mai ai nevoie de idei pentru a economisi bani, vei găsi pe internet nenumărate propuneri în acest sens la o simplă căutare. Vezi ce poţi face fără a-ţi diminua comfortul şi pune sfaturile în aplicare!