ADVERTORIAL XTB despre reglementările ESMA

Media-Advertising / 18 iunie 2018

XTB despre reglementările ESMA

2018 va fi un an extrem de important pentru piaţa europeană a brokerajului de retail. Intervenţia ESMA privind instrumentele financiare derivate de tipul contractelor pentru diferenţă şi opţiunilor, vine cu reglementări care probabil că vor influenţa semnificativ industria brokerajului european în anii ce urmează. Pentru început, aceste reglementări par limitări, iar din punctul de vedere al majorităţii traderilor, chiar acesta este realitatea. Pentru multe companii de brokeraj aceste schimbări prezintă provocări enorme, însă companiile puternice pot avea un avantaj în această situaţie. Analiza următoare prezintă costul reglementărilor, impactul posibil al acestora asupra pieţei OTC şi asupra companiei XTB în sine.

Ce este ESMA?

European Securities and Markets Authority (ESMA) este o instituţie a Uniunii Europene care urmăreşte protejarea investitorilor şi care asigură integritate, stabilitate şi o bună funcţionare a pieţelor financiare. Din moment ce piaţa OTC (over the counter) reprezintă o zonă care se bucură din ce în ce mai mult de atenţia consumatorilor de servicii financiare de retail, interesul Autorităţii europene de reglementare către o mai strictă supraveghere şi reglementare a acestei pieţe, apare oarecum natural. Reglementările ESMA trebuie aplicate fiecărei pieţe a Uniunii şi prin urmare, sunt de o importanţă majoră pentru grupul XTB. Vă reamintim că grupul nostru are o prezenţă locală în piaţă în ţări precum Cehia, Franţa, Germania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania sau România.

Ce vizează noile reglementări?

ESMA a hotărât să folosească noul mecanism denumit "intervenţie asupra produsului", care urmăreşte să protejeze investitorii de retail. Cele mai importante aspecte ale acestor noi reglementări sunt exprimate în cea mai mare parte în termeni de limite de levier, deşi documentul în sine este mult mai amplu:

1. Intervenţia introduce interzicerea opţiunilor binare, in­strumente care au fost clasificate ca fiind prea riscante pentru investitorii de retail. Managementul XTB consideră această modificare de o importanţă secundară pentru companie, dată fiind adresabilitatea redusă a acestor instrumente şi ponderea scăzută pe care acestea o aveau în rulajul total la nivel de grup.

2. O altă serie de modificări sunt cele referitoare la contractele pentru diferenţă (CFD), un produs important în oferta noastră. Levierul financiar maxim a fost limitat la 30:1, însă pentru mulţi traderi această limitare va fi mai severă, scăzând chiar până la 2:1. Limita superioară de levier de 30:1 a fost stabilită pentru perechile valutare majore, cea de 20:1 pentru alte perechi valutare, aur şi indicii majori de acţiuni, 10:1 pentru alţi indici de acţiuni şi alte mărfuri, 5:1 pentru alte instrumente nespecificate, iar 2:1 pentru CFD-uri cu suport pe monede virtuale. Studiul făcut de portalul Comparic arată că peste 90% din traderi se opun unor astfel de limitări severe. ESMA a afirmat că a primit 18.500 de răspunsuri la invitaţia la consultare publică, iar majoritatea acestora au venit din partea investitorilor şi a traderilor individuali. Asta sugerează că modificările nu sunt neapărat unele binevenite în rândul comunităţilor de traderi şi că nu vor fi pe placul acestora. Aceste modificări vor necesita niveluri crescute ale sumelor depuse pentru menţinerea unei anumite expuneri în piaţă, iar acest lucru este costisitor deoarece fondurile blocate astfel pot fi investite cu scop lucrativ în alte părţi. XTB vede aceste schimbări ca fiind unele radicale şi potenţial contraproductive. Dacă traderii aleg să părăsească jurisdicţia UE în căutarea unor condiţii de tranzacţionare îmbunătăţite, nu vor mai avea parte de protecţia europeană.

3. Va exista o regulă de închidere în marjă la nivel de cont, care va duce la declanşarea închiderii poziţiilor cu sold nega­­tiv, dacă nivelul marjei va scădea sub 50% din valoarea originală (la nivel de cont). XTB consideră acest nivel ca fiind unul fezabil.

4. Intervenţia asupra produsului introduce obligativitatea protecţiei împotriva balanţei negative. Asta înseamnă că o pierdere a unui trader de retail nu va putea depăşi sub nicio formă balanţa contului. Autoritatea doreşte să ofere astfel o protecţie adiţională traderilor de retail, pentru evitarea unor situaţii similare celei din anul 2015, când Banca Elveţiei a renunţat la pragul de susţinere pentru Francul Elveţian, declanşând astfel unde de şoc în pieţele valutare globale. Grupul XTB sprijină pe deplin această măsură - de altfel, XTB a implementat deja această practică înainte să fie abordată de către ESMA.

5. Reglementările mai limitează o serie de stimulente care pot fi oferite în legătură cu tranzacţiile CFD. XTB aprobă acest principiu, însă managementul companiei vede totuşi unele beneficii în existenţa unei forme de stimulente, în ceea ce priveşte consolidarea unei relaţii pe termen lung între un broker şi clienţii acestuia.

6. În cele din urmă, Autoritatea europeană introduce intervenţia privind standardizarea avertismentelor cu privire la riscuri, măsură pe care XTB o aprobă întru totul, întrucât asigură o mai bună transparenţă şi creşte awareness-ul consumatorului de servicii financiare de retail cu privire la riscul ridicat asociat investiţiilor în instrumente financiare derivate cu levier.

Merită să rămâi client al unui broker European?

Pe scurt: Da, cu siguranţă. Deşi tranzacţionarea CFD-urilor cu brokeri din Europa va necesita depuneri mai mari, traderii ar trebui să acorde importanţă în primul rând siguranţei lor.

XTB subliniază faptul că unii brokeri care oferă condiţii de tranzacţionare potenţial atractive, fie nu sunt reglementaţi, fie sunt reglementaţi în jurisdicţii obscure, îndepărtate, şi prin urmare, banii clienţilor ar putea fi expuşi unui risc ridicat de contrapartidă. În plus, chiar dacă un broker are o licenţă, distanţa mare şi diferenţa mediilor de reglementare şi de supraveghere pot face aproape imposibilă exercitarea drepturilor clientului. Mai mult decât atât, traderii ar trebui să observe că în niciuna dintre ţările din afara UE, nu li se oferă protecţie împotriva balanţei negative.

În acelaşi timp, XTB subliniază problema brokerilor nereglementaţi sau aflaţi la limita legii, care îşi oferă serviciile în Europa din exteriorul acesteia. Multe dintre aceste companii folosesc tehnici agresive de marketing şi vânzări, oferind o viziune a profiturilor rapide, dar, în realitate, încurajând clienţii să-şi asume riscuri excesive. Aceste societăţi au un impact negativ asupra integrităţii pieţelor financiare în Europa, iar activităţile acestora ar trebui să fie examinate de către ESMA.

Asigură-te că verifici cu atenţie licenţa brokerului

Este evident că investiiţile prin intermediul un broker de încredere şi reglementat ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare trader. XTB recomandă întotdeauna verificarea licenţei nu numai pe site-ul companiei, ci şi pe un site web al unei autorităţi de reglementare. În plus, investitorii s-ar putea asigura că o casă de brokeraj nu se află pe listele ce conţin avertismente publice. Traderii ar trebui să fie conştienţi de faptul că licenţe diferite oferă niveluri diferite de securitate pentru clienţi. Unele licenţe off-shore pot oferi o protecţie mai redusă decât licenţele din ţările Uniunii Europene.

Levier mai mare pentru traderii professional

Merită reţinut că limitele introduse prin reglementările ESMA fac referire la clienţii de retail. Clienţii caselor de brokeraj, inclusiv XTB, pot lua în calcul să devină traderi professional, în măsura în care întrunesc criteriile impuse de autoritatea europeană. Chiar ESMA a subliniat această posibilitate în declaraţiile sale:

"Dacă îţi doreşti să continui tranzacţionarea CFD-urilor fără limitele de levier introduse prin intervenţia asupra produsului, sau dacă doreşti să continui tranzacţionarea de opţiuni binare, poţi discuta cu brokerul tău, luând cu atenţie în considerare reclasificarea ca trader professional." - ESMA Q&A, întrebări legate de intervenţia asupra produsului

Trebuie reţinut că anumite condiţii trebuie să fie îndeplinite pentru a putea deveni un trader professional. Mai exact, clientul trebuie să îndeplinească în mod cumulat, 2 dintre următoarele 3 condiţii:

1. Clientul a executat în medie cel puţin 10 tranzacţii în ultimele 4 trimestre, având o valoare nominală de cel puţin 50.000 euro.

2. Clientul deţine în portofoliul său total instrumente financiare şi deţineri cash de cel puţin 500.000 euro

3. Clientul are cel puţin un an de experienţă profesională în sectorul financiar, pe o poziţie care necesită cunoştinţe despre pieţele financiare

ESMA aminteşte că deşi clienţii professional nu vor avea restricţii de levier, aceştia vor trebui să renunţe la un anumit grad de protecţie care le este oferit clienţilor de retail.

Cum vor afecta reglementările ESMA compania XTB?

Societatea noastră este pregătită pentru o scădere temporară a volumelor tranzacţionate, însă suntem convinşi de viabilitatea business-ului pe termen mai lung. În primul rând, clienţii îşi vor ajusta strategiile de tranzacţionare în timp. În al doilea rând, XTB se aşteaptă ca piaţa europeană să se consolideze. Reglementările ESMA pot face ca acest business să fie mai puţin atractiv pentru companiile care urmăresc un profit rapid şi care nu au o bază stabilă de clienţi. Companiile cu o ofertă generoasă de instrumente financiare şi cu o diversificare solidă ar putea profita de acest proces şi şi-ar putea creşte cota de piaţă. Managementul XTB observă aceste oportunităţi şi are obiective ambiţioase în acest sens.

Cea mai mare schimbare atât pentru traderi, cât şi pentru business-ul de brokeraj din Europa este limitarea efectului de levier pentru retail. Traderii vor fi nevoiţi să depună sume mai mari pentru fiecare tranzacţie, şi în consecinţă, să-şi revizuiască metodele de tranzacţionare. Când vine vorba despre piaţa OTC în Europa, aceasta ar putea marca un început al consolidării pieţei, în care, companiile care au un business bine diversificat (din punct de vedere geografic şi al produselor), aşa cum este XTB, au şansele cele mai mari să reziste. - Omar Arnaout, CEO al XTB

Nu oferim doar instrumente CFD - XTB reintroduce în ofertă acţiuni clasice şi ETF-uri

XTB consideră necesar să le ofere investitorilor şi traderilor o gamă extinsă de oportunităţi de investiţii, toate accesibile într-o singură platformă de tranzacţionare. O astfel de soluţie asigură nu doar confortul, ci şi eficienţa utilizării capitalului. Investitorii nu au nevoie să transfere bani de la un cont la altul pentru a tranzacţiona acţiuni, ETF-uri sau instrumente financiare derivate. Având în vedere acest lucru, XTB a reintrodus în oferta sa acţiuni de pe 16 pieţe importante ale lumii, alături de ETF-uri sau CFD-uri. Aceste pieţe includ NYSE, NASDAQ, LSE, Deutsche Borse şi multe altele. Acest lucru le va permite investitorilor să-şi creeze portofolii echilibrate, bine diversificate. Trebuie să subliniem faptul că acestea sunt acţiuni clasice şi ETF-uri clasice, şi nu instrumente derivate de tip CFD. Managementul XTB este convins că o astfel de ofertă vastă, însoţită de o tehnologie de ultimă generaţie, este viitorul tradingului şi al investiţiilor.

Le oferim clienţilor noştri peste 1500 de acţiuni listate pe 16 burse majore. Adiţional, am introdus ETF-uri şi le vom oferi clienţilor acces la peste 200 de fonduri. Acestea le permit investitorilor să implementeze numeroase strategii, utilizând o singură platformă integrată de trading. Astfel, se vor reduce considerabil costurile de tranzacţionare şi timpul de execuţie. - Omar Arnaout, CEO al XTB

În prezent, toţi clienţii XTB pot realiza 5 tranzacţii gratuite în fiecare lună în limita valorii nominale de 30.000 euro.

Tranzacţionarea de instrumente financiare derivate este riscantă. Pierderile pot depăşi marja blocată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb