Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a efectuat plăţi totale de 393,1 milioane de euro către fermierii care desfăşoară activităţi în zone cu constrângeri naturale sau care aplică pentru intervenţii de mediu şi climă, potrivit unui comunicat transmis redacţiei. Aceste sume au fost transferate fermierilor beneficiari ai intervenţiilor de bunăstare a animalelor, de mediu şi climă din cadrul Planului Strategic 2023 - 2027, de la debutul programului în aprilie 2024 şi până în prezent.
Alocarea financiară totală pentru acest tip de sprijin în actualul exerciţiu financiar este de 2,37 miliarde de euro. Din suma totală plătită de AFIR, 80,9 milioane de euro au fost alocaţi pentru agro-mediu şi climă pe pajişti permanente (DR-01), iar plăţile pentru bunăstarea animalelor (DR-06) au atins valoarea de 125,6 milioane de euro, se transmite în comunicat.
De asemenea, AFIR a transferat 94,7 milioane de euro în conturile fermierilor din zone afectate de constrângeri naturale - Zona Montană (DR-09), iar alte 80 de milioane de euro au fost destinate zonelor afectate de constrângeri naturale semnificative (DR-10). În cazul exploataţiilor agricole din zonele cu constrângeri naturale specifice (DR-11), s-au realizat plăţi în valoare de 6,9 milioane de euro.
În perioada de programare financiară 2023 - 2027, AFIR are atribuţia de a efectua plăţile aferente intervenţiilor de mediu şi climă, precum şi bunăstării animalelor, finanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). După finalizarea verificărilor procedurale, AFIR transferă sumele direct în conturile beneficiarilor. Implementarea intervenţiilor, inclusiv primirea şi verificarea cererilor de plată, este gestionată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Prin acest sprijin, se asigură o compensare economică pentru fermierii care întâmpină dificultăţi din cauza capacităţii reduse de producţie a terenurilor agricole şi a costurilor suplimentare generate de menţinerea activităţilor agricole în aceste zone.
Prin continuarea activităţilor agricole şi aplicarea standardelor de ecocondiţionalitate, fermierii contribuie la menţinerea terenurilor agricole şi la protecţia mediului, sprijinind astfel sustenabilitatea agriculturii în regiunile cu provocări naturale şi climatice.