AFP: Aproape jumătate din ţările lumii se confruntă cu un declin al sistemelor lor democratice

A.F.
Internaţional / 2 noiembrie 2023

AFP: Aproape jumătate din ţările lumii se confruntă cu un declin al sistemelor lor democratice

Aproape jumătate din ţările lumii se confruntă cu un declin al sistemelor lor democratice, potrivit unui raport de referinţă privind democraţia în lume publicat joi, care apreciază că anul acesta s-a înregistrat cea mai lungă "recesiune democratică" , transmite AFP.

"Este al şaselea an consecutiv în care am văzut mai multe democraţii în declin decât făcând progrese", a declarat pentru AFP Michael Runey, coautor al raportului realizat de IDEA International, institutul internaţional pentru democraţie şi asistenţă electorală.

El adaugă că această tendinţă reprezintă cea mai lungă "recesiune democratică" pe care organizaţia a observat-o de când a început să colecteze date, în 1975.

Pentru a produce aceste rapoarte şi a evalua situaţia democraţiilor din întreaga lume, think tank-ul, care acoperă majoritatea ţărilor din lume, foloseşte mai mulţi indicatori democratici, cum ar fi libertăţile civile, independenţa judiciară şi participarea politică.

Potrivit raportului,"bazele democraţiei slăbesc în întreaga lume", cu probleme "de la alegeri viciate la drepturi restricţionate".

Din cele 173 de ţări studiate, 85 au avut rezultate slabe la cel puţin "un indicator cheie al performanţei democratice în ultimii cinci ani".

În ceea ce priveşte reprezentarea, raportul indică "un declin notabil", în special în domeniul alegerilor şi al bunei funcţionări a parlamentelor, dar şi al principiului statului de drept, inclusiv al independenţei sistemelor judiciare.

"De asemenea, asistăm la un declin al democraţiilor din Europa, America de Nord şi Asia care, din punct de vedere istoric, erau perfomante", mai spune Michael Runey.

Acest val de declin al sistemelor democratice la nivel global poate fi ilustrat, printre altele, de loviturile de stat de pe continentul african.

La categoria drepturi, autorii studiului indică faptul că libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire au cunoscut mai multe scăderi, fără a fi semnificative în ansamblu.

În ceea ce priveşte statul de drept, s-au observat îmbunătăţiri "după mulţi ani de stagnare a nivelurilor de corupţie", potrivit raportului.

"Vedem semne de speranţă în ţări izolate din întreaga lume", cum ar fi în Europa Centrală sau pe continentul african."Dar, în general, tabloul rămâne unul foarte negativ", a conchis Michael Runey.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb