Ministrul chinez al afacerilor externe Wang Yi i-a promis sâmbătă omologului său american Antony Blinken "măsuri ferme" împotriva "acuzaţiilor false" ale Washingtonului potrivit cărora Beijingul susţine Moscova în războiul său împotriva Ucrainei, relatează AFP.
În pofida puternicelor sale legături economice, diplomatice şi militare cu Rusia, întărite şi mai mult după declanşarea de către Rusia a războiului său împotriva Ucrainei în februarie 2022, China se percepe ca mediatoare în acest conflict.
China se prezintă ca un interlocutor rezervat în comparaţie cu occidentalii care, potrivit ei, "toarnă gaz peste foc" livrând arme Ucrainei.
Mai multe capitale occidentale, şi în special Washingtonul, îi reproşează Beijingului că şi-a sporit susţinerea economică a Moscovei şi acuză companii chineze că vând Rusiei produse care susţin efortul de război ale Kremlinului.
"China se opune murdăririi reputaţiei sale şi formulării împotriva ei a unor acuzaţii false", i-a spus sâmbătă Wang Yi lui Antony Blinken la Vientiane, potrivit unui comunicat difuzat de ministerul său.
"Ea nu va accepta nici presiunile, nici şantajul, şi va lua măsuri ferme şi eficiente pentru a-şi proteja interesele majore şi drepturile sale legitime", a subliniat ministrul chinez de externe.
Cei doi şefi ai diplomaţiilor au discutat pe marginea unei reuniuni a Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), organizată în capitala statului Laos.
China, care împărtăşeşte cu Rusia dorinţa de a constitui o contragreutate pentru SUA, nu a condamnat niciodată invazia rusă din Ucraina şi a acuzat NATO că neglijează preocupările Moscovei în materie de securitate, scrie AFP.
Pe de altă parte, gigantul asiatic a lansat anul trecut un apel, într-un document privind războiul, la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor statelor, şi deci şi a Ucrainei.
"Vom continua să promovăm convorbirile de pace" între Kiev şi Moscova, i-a mai spus sâmbătă Wang Yi lui Antony Blinken potrivit diplomaţiei chineze, la câteva zile după prima vizită în China a ministrului ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba.
SUA trebuie totuşi "să înceteze să impună fără discernământ sancţiuni unilaterale", precum şi propriile legi şi restricţii în afara frontierelor lor, a subliniat Wang.
Washingtonul a adoptat sancţiuni împotriva companiilor chineze acuzate că susţin efortul de război rus, potrivit AFP.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2024, 22:25)
SUA a mai facut acuzatii false si in martie 2022 inainte de invazia lui putin, cand spunea Biden ca putin va ataca ucraina. si ruZZia spunea ca vestul e isteric, si facem "exercitii".
Care curand s-au dovedit ca nu sunt false.
Americanii nu prea vorbesc prostii, ca au "antene" bune.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Credinciosul7 în data de 27.07.2024, 23:36)
Arme chimice in Irak,primavara araba,vanzarile de armament in Eu ca va fi atacata de rusi,deja Ftanta,Spania sunt in coma o vor fi atacati de rusi!
Cand tradatorul Gorbaciov a vorbit cu reagan sa nu se extinda Nato ,Americanii iar au fost de cuvant!
Daca ai doi neuroni,eu am doar unu vezi cum dispare tot armamentul rusesc din tarile pactului de la Warsovia si se inlocuieste cu armament de la partenerul strategic,al carui vasal am devenit,asta a fost interesul,nu rusii,klingotienii si vizigotii!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.07.2024, 07:49)
Si totusi , ce cautau mujicii in tarile “pactului de la Varsovia”:-)? Dupa terminarea WW2 de ce nu au eliberat Germania de est? Zidul Berlinului, invazia Budapestei din 1956, invazia Cehoslovaciei in 1968 arata ca nu erau doriti in tarile respective…Ne-a fortat NATO sa aderam la pact sau ne-am rugat de ei 20 de ani sa ne primeasca? Deci mai termina cu propaganda mujica pe aici…Apropos tu erai ala care te laudai cu copiii tai, ca sunt intr-o tara din Vest (probabil UK sau Canada) deci nici familia ta nu da doi bani pe ineptiile tale:-)
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de credinciosul în data de 28.07.2024, 09:27)
copii mei sunt aici,si sunt f bine ,daca nu reusesti aici,pleci in uk,canada !
dar tu nu prea intelegi istoria,ori nu te ajuta capul,ori inghiti nemestecat informatii din articole scrise de cine a fost platit sa scrie!
razboaiele,sferele de influienta se fac doar pt Bani!
popoarele ce au pierdut milioane de oameni au cautat,la inceierea razboiului sa-si transforme pierderile in teritorii, sfere de influienta(adica niste colonii cum suntem noi azi si am fost mult mai putin pe vremea lui Ceausescu),resurse,ca banii tipariti de o tara invinsa nu au nici o valoare ca nu au acoperire in marfuri!
debarcarea din Normandia a fost doar ca sa ocupe america o bucata cat mai mare din Germania,viitoarea sfera de influienta,viitoarele baze militare si de rachete!,restul sunt povesti americane puse pe celuloid,una mai spumoasa decat alta!
La Yalta,au trasat fiecare cu acelas creion si tu vrei sa mi spui de democratie,povesti,BANUL E DUSMANUL!!!
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.07.2024, 10:07)
"debarcarea din Normandia a fost doar ca sa ocupe america o bucata cat mai mare din Germania,viitoarea sfera de influienta"...oricum se vedea ca nu ai habar de istorie si de cultura ca sa nu mai vorbesc de gramatica "influienta" sic...Daca citeai putina istorie, stiai ca Stalin s-a rugat de Aliati sa deschida al doilea front (Normandia) inca din 42-43 ca nemtii maturau cu mujicii si nu mai faceau fata. Daca Americanii nu interveneau in Europa si se multumeau cu razboiul din Pacific azi vorbeai germana si nu mai aveam discutia asta. Cat despre Yalta, Churchill a fost cel care a tot facut concesii mujicilor, in speranta ca Anglia sa-si pastreze imperiul Colonial ( tot ei au fost cei care au sifonat planurile americanilor despre bomba atomica mujicilor). In '45 America avand bomba atomica putea sa incheie capitolul mujicia odata pentru totdeauna..."pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti"
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de credinciosul în data de 28.07.2024, 11:44)
a incercat cu bomba mai tarziu dar s-a inregistrat ceva pe seismografe,la novaia zemlea si s-a u linistit si englezii si americanii!
si bombele acelea nu se faceau ca acum,sa strangi uraniu,plutoniu si apa grea cum a fost la Nagasaki.nu era asa usor!
s-a rugat Stalin de nu stia cum sa-i faca sa vina mai tarziu,sa traga zidul mai incolo!
Nemtii maturau cu rusii !
tu crezi asa ceva?
daca asculti retorica americana ai zice ca nemtii aveau sanse pana la debarcarea din Normandia!
Dupa Stalingrad si Kursk,indiferent cine ataca pe cine,sfarsitul lui Hitler era pecetluit.restul sunt povesti !
Acolo s-a intors ireversibil razboiul!
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.07.2024, 18:21)
Stalin pressures Allies to open second front in Europe, Aug. 13, 1942
On this day in 1942, Soviet Premier Josef Stalin sent a memorandum to British Prime Minister Winston Churchill and President Franklin D. Roosevelt pressing them to reverse their decision not to launch an early invasion of German-occupied Western Europe.
In his memo, Stalin, whose beleaguered Russian armies had been contending with a German invasion for more than a year, sought to impress upon the Americans and the British the necessity of relieving the pressure on Russia’s western front
Also on the agenda at Yalta was the question of how to deal with the defeatedo rliberated countries of Eastern Europe, particularly Poland, which had established a government-in-exile in London that Moscow shunned.
Roosevelt was later criticized for failing to have taken a more decisive stance at Yalta to prevent Stalin fr om seizing and holding on to large swaths of pre-war eastern Germany as well as East Prussia. These lands were turned over to a pro-Soviet government to Poland to compensate the Poles for Stalin’s decision to annex much of pre-war eastern Poland and to attach it to the Soviet Union