Emisarul ONU în Cipru, Maria Angela Holguin Cuellar, le-a cerut liderilor insulei mediteraneene divizate să reia discuţiile de pace pentru a pune capăt deceniilor de conflict, relatează AFP.
Holguin Cuellar s-a întâlnit cu preşedintele Republicii Cipru, Nikos Christodoulides, înainte de a trece linia verde monitorizată de ONU pentru discuţii cu Ersin Tatar, şeful statului separatist autoproclamat din nordul Ciprului.
"Simt că toată lumea vrea să avanseze şi ceva se întâmplă pe insulă", le-a spus ea jurnaliştilor după ce s-a întâlnit cu Christodoulides în timpul celei de-a doua vizite pe insulă, conform AFP.
Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la lovitura de stat susţinută de Atena, menită să unească Ciprul cu Grecia, care a declanşat o invazie a Turciei ce a condus la divizarea insulei în 1974.
Doar Ankara recunoaşte Republica Turcă a Ciprului de Nord (TRNC) drept stat, proclamat de liderii ciprioţi turci în 1983. Eforturile de reunificare a insulei au stagnat de la eşecul ultimei runde de negocieri susţinute de Naţiunile Unite în 2017, potrivit AFP.
Statul majoritar cipriot grec, recunoscut la nivel internaţional, pledează pentru reunificarea Ciprului, membru al Uniunii Europene, pe baza unui model federal, în timp ce autorităţile TRNC insistă asupra creării a două state separate.
"Ceea ce contează în acest moment, este să lăsăm diplomaţia să funcţioneze", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Republicii Cipru, Konstantinos Letymbiotis, transmite AFP.
"Sperăm că în următoarele şase luni, în viitorul imediat, va deveni posibilă reluarea negocierilor", a adăugat el, precizând că emisarul ONU se va întâlni din nou cu Christodoulides pe 13 mai.