Mai mulţi lideri politici şi din cadrul administraţiei americane - de la avertizorul de integritate la Donald Trump - sunt implicaţi în scandalul ucrainean, care-l ameninţă pe preşedintele Statelor Unite cu o procedură de destituire în Congres, relatează AFP, care prezintă principalii actori ai scandalului.
REUDY GIULIANI, EMISARUL
Avocatul personal al preşedintelui american a fost însărcinat de acesta din urmă să acţionează împreună cu autorităţile ucrainene în ancheta cu privire la Joe Biden, pe care-l acuză că a avut interese suspecte în Ucraina. Or fostul vicepreşedinte democrat este bine plasat să-l înfrunte pe Trump în alegerile prezidenţiale americane din 2020.
"Rudy ştie foarte bine ce se întâmplă şi este un tip foarte dotat (...), dacă puteţi vorbi cu el, ar fi super", i-a recomandat miliardarul republican, potrivit transcrierii conversaţiei sale la telefon cu omologul său, preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Giuliani s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali în cursul anchetei sale - o implicare în afacerile diplomatice ale ţării, care suscită critici la Washington. El dă asigurări, cu toate acestea, că a acţionat împreună cu Departamentul de Stat.
NANCY PELOSI, TACTICIANA
Preşedinta democrată a Camerei reprezentanţilor a anunţat marţi deschiderea unei anchete parlamentare în vederea punerii sub acuzare solemne ("impeachment") şi destituirii lui Donad Trump, acuzat că a încălcat jurământul prezidenţial prin faptul că a cerut un ajutor străin pentru a obţine un al doilea mandat.
Această adversară aprigă a miliardarului republican s-a opus, însă, mult timp aripii stângi a Partidului Democrat, care reclama o punere sub acuzare a lui Trump.
Această fină tacticiană denunţa un pariu riscant pentru democraţi, în faţa unor republicani remobilizaţi în vederea alegerilor przidenţiale.
ADAM SCHIFF, ANCHETATORUL
Alesul democrat, în vârstă de 59 de ani, prezidează puternică Comisie a Informaţiilor din Camera Reprezentanţilor, care anchetează cu privire la faptele lui Donald Trump.
El este cel care a difuzat plângerea avertizorului de integritate şi care l-a audiat joi pe Directorul serviciilor Naţionale americane de Informaţii (DNI) Joseph Maguire - care a blocat semnalarea.
Schiff consideră că plângerea evidenţiază "târguiala" iniţiată de Donald Trump - deblocarea unui ajutor militar în schimbul cooperării Kievului în ancheta cu privire la familia Biden. El l-a comparat pe Trump cu un "cap mafiot".
AVERTIZORUL DE INTEGRITATE
Acest membru al serviciilor americane de informaţii - CIA potrivit presei americane - afirmă că preşedintele american s-a folosit de funcţia sa "pentru a solicita amestecul unei ţări străine în alegerile din 2020 din Statele Unite".
Semnalarea sa, foarte detaliată, sugerează că are o formaţie de analist, că a fost detaşat o vreme la Casa Albă şi că cunoaşte politica ucraineană, potrivit New York Times (NYT).
Agentul, care nu a fost un martor direct la discuţia la telefon, şi-a verificat încrucişat o parte din informaţii în cadrul "relaţiilor obişnuite dintre agenţii".