Şefa diplomaţiei olandeze Hanke Bruins Slot, aflată în vizită la Kiev, i-a dat marţi asigurări Ucrainei privind ''sprijinul'' din partea Olandei, în pofida victoriei electorale recente a extremei drepte, care doreşte oprirea livrărilor de arme, transmite AFP.
''Lupta voastră este lupta noastră, securitatea voastră este securitatea noastră'', a promis Hanke Bruins Slot într-o conferinţă de presă. Ea a amintit că Olanda s-a angajat să livreze Kievului avioane F-16 şi că a promis un pachet de asistenţă în valoare de 2,5 miliarde de euro pentru Ucraina.
''Să fiţi siguri de sprijinul nostru'', a declarat reprezentanta guvernului olandez.
Liderul Partidului Libertăţii (PVV), Geert Wilders, a cărui formaţiune a obţinut cele mai multe locuri în parlament în urma recentelor alegeri legislative din Olanda, încearcă să formeze o coaliţie guvernamentală, însă acest proces ar putea dura câteva luni, dat fiind gradul de fragmentare ridicat al sistemului politic olandez.
Occidentul furnizează Ucrainei un ajutor financiar şi militar crucial de la începerea invaziei ruse în februarie 2022, dar Kievul se teme că acest sprijin se va reduce pe măsură ce conflictul se prelungeşte.
După eşecul contraofensivei ucrainene din timpul verii, ce nu a reuşit să străpungă liniile de apărare ruse decât cu câteva excepţii de mică anvergură, Ucraina vrea să se asigure că aliaţii săi occidentali îi rămân alături.
Hanke Bruins Slot a afirmat că ţara sa va face ''tot posibilul'' pentru a-şi respecta promisiunea de a livra avioane de luptă F-16, care va ajuta Kievul să conteste supremaţia aeriană rusă pe front.
De partea sa, omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, a spus că a ''primit asigurări'' că această livrare va fi ''efectuată''.
Olanda a început deja ''transferul de avioane'' către centrul de instruire din România pentru piloţii ucraineni, a adăugat Kuleba. De asemenea, acesta a mulţumit Olandei pentru ''transferul de rachete suplimentare'' care ajută Ucraina să-şi ''consolideze'' sistemul de apărare aeriană.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.12.2023, 10:13)
Foarte bine,
Olanda sa faca ce vrea,dar sa nu astepte acelasi lucru,
de la tarile sarace,foste comuniste din UE,
Raport dezastruos al Băncii Mondiale despre situaţia economică şi socială: România este părăsită de cei mai buni oameni, iar rata sărăciei rămâne cea mai ridicată din UE. „Întrucât românii care emigrează sunt de obicei mai tineri şi cu un nivel de educaţie mai ridicat decât populaţia rămasă, societatea românească îmbătrâneşte şi suferă de pe urma unuia dintre cele mai grave exoduri de creiere din întreaga lume.“
2. nu un obiectiv în sine.
(mesaj trimis de anonim în data de 06.12.2023, 10:29)
Ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, a avertizat că Parisul se va opune unei reforme a regulilor de cheltuieli ale Uniunii Europene dacă aceasta nu acordă capitalelor mai mult spațiu pentru investiții în tranziția ecologică și în domeniul apărării.
"Nu vom accepta să ne spună: 'uite, trebuie să vă puneți finanțele publice în ordine timp de trei sau patru ani - vom face asta - și apoi în acei trei sau patru ani nu veți avea dreptul la nicio investiție în schimbările climatice, nicio investiție în securitate, nicio investiție în industria verde, pentru că prioritatea absolută este să vă readuceți finanțele publice pe linie", a declarat Le Maire în cadrul unui eveniment la Ministerul Economiei francez din Paris. "Asta este un nu."
Reforma regulilor va fi discutată de miniștrii de finanțe ai UE în cadrul unei cine la Bruxelles joi și a unei întâlniri programate vineri.
În ciuda săptămânilor de negocieri, țările UE, în special Franța și Germania, încă nu sunt de acord cu privire la viteza cu care guvernele ar trebui să reducă datoria publică. Săptămâna trecută, președinția spaniolă a UE a distribuit un nou compromis în care guvernele cu datorii mari ar trebui să reducă datoria cu cel puțin o medie de 1% din PIB pe an.
Cu toate acestea, propunerea nu i-a convins pe germani, care susțin reguli de cheltuieli mai stricte și o reducere mai rapidă a datoriei.
Reticența germană l-a iritat pe Le Maire, chiar dacă acesta nu a menționat explicit Berlinul.
"Austeritatea nu reprezintă un proiect politic pentru Europa și niciodată nu va reprezenta, în special în acest moment istoric", a spus Le Maire, adăugând că regulile de cheltuieli ale UE sunt "un instrument în slujba unei politici, nu un obiectiv în sine."
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.12.2023, 10:49)
Ce legatura are asta cu articolul?