AFP: Zelenski spune că lumea întreagă doreşte prezenţa Rusiei la viitorul summit pentru pace

R.S.
Internaţional / 1 august

AFP: Zelenski spune că lumea întreagă doreşte prezenţa Rusiei la viitorul summit pentru pace

Întreaga lume, inclusiv Ucraina, doreşte ca Rusia să se alăture liderilor mondiali la un al doilea summit de pace - planificat pentru sfârşitul acestui an - pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu pentru presa franceză, relatează AFP.

În contextul în care forţele ruse câştigă teren pe front, iar ajutorul din partea aliaţilor scade sau este pus sub semnul întrebării, Zelenski a lansat o ofensivă diplomatică ambiţioasă pentru a pune capăt războiului, care a intrat în al treilea an. El a reunit lideri şi înalţi funcţionari din zeci de ţări în staţiunea montană elveţiană Burgenstock, în iunie, pentru un prim summit, pe care Rusia l-a considerat o pierdere de timp, iar China l-a evitat.

Deşi Kremlinul nu a fost invitat la prima reuniune, acum este momentul ca Moscova să ia loc la masă, a declarat Zelenski. "Majoritatea lumii spune astăzi că Rusia trebuie să fie reprezentată la al doilea summit, altfel nu vom obţine rezultate semnificative", le-a spus el jurnaliştilor francezi, marţi, în timp ce se afla în vestul Ucrainei. "Din moment ce întreaga lume doreşte ca ei să fie la masă, noi nu putem fi împotrivă", a recunoscut el, conform AFP.

Liderul rus Vladimir Putin a declarat că este deschis negocierilor, dar ar ordona o încetare a focului numai dacă Kievul ar ceda efectiv teritoriul pe care Moscova îl revendică astăzi ca fiind al său.

Presiunea lui Zelenski se concentrează pe un plan cuprinzător în 10 puncte care ar restabili integritatea teritorială a Ucrainei, ar returna prizonierii de război şi ar oferi Ucrainei garanţii energetice şi economice.

ZELENSKI RECUNOAŞTE INFLUENŢA CHINEI, DAR NU O VREA MEDIATOR

În interviul său, el a recunoscut că China este un actor-cheie, dar a declarat că nu doreşte medierea Beijingului. În schimb, i-a îndemnat pe chinezi să facă presiuni asupra Kremlinului pentru a pune capăt invaziei sale. "Dacă China doreşte, poate forţa Rusia să oprească acest război", a spus Zelensko.

În timp ce liderul ucrainean a obţinut un sprijin internaţional larg pentru eforturile sale de pace, Zelenski i-a criticat pe unii dintre aceiaşi aliaţi pentru că au împiedicat armata sa să folosească armele lor pentru a lovi în interiorul teritoriului rus. "Este o provocare serioasă faptul că nu putem folosi toate armele de care avem nevoie pentru a opri acest inamic. Ce aţi face dacă aţi fi în locul nostru?", a întrebat el.

Zelenski a criticat, de asemenea, livrările de arme blocate, afirmând că Ucraina încă aşteaptă arme de la aliaţi pentru a echipa trupele mobilizate recent. Iar dacă Ucraina încalcă termenii de utilizare a armelor donate de Occident, "atunci ei pot spune că nu vă vom mai oferi niciun ajutor - acesta este riscul", a arătat el.

Zelenski s-a întâlnit cu presa franceză în sala de sport a unei şcoli din oraşul Rivne, situat în vestul Ucrainei, după ce a fost scos de la o adunare unde venise pentru a asculta nemulţumirile întreprinderilor locale şi de la o întâlnire cu oficialii locali. Cu doar o zi înainte, el se aflase în nord, unde a înmânat premii forţelor speciale din regiunea Harkov, aflată pe linia frontului, la peste 800 de kilometri distanţă, a mai consemnat AFP.

"UN MOMENT DIFICIL PENTRU ŢARA MEA"

În ciuda itinerariului său care a inclus în acest an vizite în capitalele asiatice şi europene, o călătorie pe care nu a făcut-o a fost la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. "Mi-ar fi plăcut să particip dacă nu ar fi fost un moment atât de dificil în ţara mea. Este un moment tensionat în estul ţării noastre", a spus el, referindu-se la cucerirea de către Rusia a mai multor sate din regiunea industrială Donbas. Zelenski a criticat, pe de altă parte, decizia Comitetului Internaţional Olimpic de a permite unor sportivi ruşi să concureze la Jocurile de la Paris sub un steag neutru. "Lasă să fie pete de sânge pe el şi apoi îi lasă să concureze", a spus el, numind decizia CIO "sancţiuni fragmentate".

Având în vedere incertitudinea care planează asupra forţelor ucrainene pe întinsa linie a frontului de est, Zelenski a recunoscut, de asemenea, că o cursă prezidenţială strânsă în Statele Unite - un aliat politic şi militar vital - prezintă "riscuri" suplimentare.

Washingtonul a oferit Kievului asistenţă militară în valoare de zeci de miliarde de dolari de când Rusia şi-a lansat invazia completă a Ucrainei în februarie 2022. Însă o victorie a candidatului republican Donald Trump - care susţine că va fi capabil să forţeze părţile să ajungă la o înţelegere negociată - ar pune sub semnul întrebării continuarea sprijinului Washingtonului. "Nu putem influenţa nicio alegere", a declarat Zelenski reporterilor. "Desigur, Statele Unite reprezintă o provocare astăzi. Şi există riscuri pe care probabil niciunul dintre noi nu le poate prevedea", a adăugat el.

Candidatul prezumtiv al democraţilor la Casa Albă, Kamala Harris, a preluat poziţia pro-Ucraina a preşedintelui Joe Biden. Zelenski a declarat că echipa sa a fost în contact atât cu asistenţii ei, cât şi cu campania Trump. "În calitate de preşedinte al Ucrainei, trebuie, desigur, să am un dialog între echipa mea şi echipele Biden, Trump şi astăzi Harris", a declarat Zelenski. "Trebuie să avem toate aceste contacte şi să vorbim despre cum ar putea arăta viitorul nostru, fie dacă o parte sau alta câştigă alegerile", a punctat el, scrie AFP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb