Africa cere Europei să îi restituie comorile furate

Vlad Dobrea
Internaţional / 28 mai 2018

Africa cere Europei să îi restituie comorile furate

Africa cere Europei să îi restituie comorile furate, având în vedere că, potrivit experţilor, peste 90% dintre piesele importante din zona sub-sahariană se află în afara continentului.

Statul Benin a solicitat Franţei să înapoieze trei totemuri care apar sub titulatura de "împrumutate" în Musee du quai Branly din Paris, considerându-le comori furate în perioada colonială, scrie AFP.

Cele trei statui au fost furate în 1892 de trupele franceze conduse de generalul Alfred Amedee Dodds în timpul atacului asupra palatului din Abomey, capitala istorică a Beninului. Reprezentanţii muzeului parizian nu au comentat.

Potrivit autorităţilor din Benin, în Franţa există între 4.500 şi 6.000 de obiecte care îi aparţin statului african, între care tronuri, uşi din lemn gravate şi sceptre regale.

De la British Museum din Londra la Muzeul Regal pentru Africa Centrală din Tervuren (Belgia), numeroase colecţii europene abundă de obiecte numite "coloniale", câştigate în condiţii frecvent discutabile.

În acea epocă, militarii, antropologii, etnografii şi misionarii care călătoreau în ţările cucerite se întorceau acasă cu amintiri adesea cumpărate sau care au făcut obiectul unui schimb, iar alteori furate.

Inclusiv ministrul francez al Culturii Andre Malraux a fost condamnat în anii 1920 în Cambodgia pentru că a încercat să ia bazoreliefurile unui templu khmer.

Statele africane ori asiatice nu sunt singurele afectate de asta. Grecia încearcă de mai mulţi ani să obţină înapoi de la Marea Britanie frizele Pantheonului.

Experţii spun că peste 90% dintre piesele importante din Africa sub-sahariană se află în afara continentului. La rândul său, UNESCO sprijină de peste 40 de ani lupta acestor ţări pentru a le fi restituite bunurile culturale dispărute în epoca colonială.

Una dintre excepţii a reprezentat-o restituirea de către Muzeul Etnologic din Berlin, în 2003, a unei statui reprezentând o pasăre statului Zimbabwe, fostă colonie britanică.

Liderii africani speră într-o schimbare de atitudine a Franţei, după ce preşedintele Emmanuel Macron a spus în luna noiembrie, în Burkina Faso, că va lansa "condiţiile pentru înapoierea patrimoniului african Africii" în următorii cinci ani.

Aceasta ar fi "o descoperire istorică", potrivit ministrului camerunez al Culturii, Narcisse Mouelle Kombi. Ţara ei, colonizată de Germania, Franţa şi Marea Britanie, este "una dintre principalele interesate".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. UE ne-a luat toate resursele (gaze, petrol, paduri, pamant, forta de munca, etc., etc.). Sa ni le restituie. Ne-am saturat de democratia UE.

    1. Borsec nici un român nu s-a gândit să o îmbutelieze străini da.

      Alte izvoare tot la fel. 

      Apa de la robinet o plătim firmelor din Ue.

      Binefacerile democrației! 

      Aveti dreptate, e mult mai bine in dictatura!

      Aveti dreptate, e mult mai bine in dictatura!

      Sigur ca da, aveti dreptate. E mult mai bine in Rusia decat in UE!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb