AGENT GREEN: Romsilva a călcat în picioare programul guvernului pentru stricta protecţie a Parcurilor Naţionale

F.D.
Miscellanea / 11 august 2022

Romsilva a călcat în picioare programul guvernului pentru stricta protecţie a Parcurilor Naţionale

Agent Green atrage atenţia cu privire la proasta coordonare dintre Romsilva şi Ministerului Mediului privind obiectivul asumat de Guvern la începutul mandatului în privinţa strictei protecţii a celor 13 parcuri naţionale din România. Astăzi la Băile Herculane, ministerul mediului organizează o serie de evenimente pentru ONG-uri şi presă pentru a discuta soarta Parcului Naţional Domogled - Valea Cernei, potrivit unui comunicat de presă.

Conform sursei citate, toate cele 13 parcuri ale căror păduri însumează doar 1% din suprafaţa ţării ar trebui strict protejate, potrivit programului de guvernare asumat. Primul derapaj al ministrului a fost când a anunţat recent că primul parc protejat va fi Domogled, iar celelalte 12 parcuri au ieşit din discuţie. Astăzi are loc un eveniment la sediul parcului Domogled despre viitorul plan de management al parcului deşi soarta acestuia a fost decisă cu luni în urmă când Romsilva a realizat un nou amenajament silvic care prevede tăieri abuzive pe majoritatea suprafeţelor împădurite din parc, zona strict protejată urmând a fi mai mare pe pajiştile alpine. Noul amenajament, deşi neaprobat încă de ministru, poate fi pus în aplicare deoarece legislaţia permite acest lucru după ce s-au realizat două runde de consultări publice.

La consultările publice din primăvară la care a participat şi Agent Green nu s-a ţinut cont nici de propunerile organizaţiei, nici de programul de guvernare, nici de anunţul ministrului, nici de directivele UE pentru natură, strategia UE pentru biodiversitate şi nici de cerinţele UNESCO. O parte din pădurile din Domogled au intrat în patrimoniul mondial UNESCO, restul fiind incluse în zona tampon a patrimoniului unde nu este permisă de asemenea nicio intervenţie pentru a garanta buna protecţie a nucleelor centrale de făgete multiseculare.

"Suntem în situaţia în care Romsilva, care este până la urmă doar un administrator, calcă în picioare Guvernul, Comisia Europeană, UNESCO şi voinţa cetăţenilor, ultimul sondaj naţional arătând că 90% doresc stricta protecţie a parcurilor naţionale" a spus Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.

Evenimentul de astăzi a fost anunţat cu doar câteva zile înainte ceea ce încalcă de asemenea prevederile legale în vigoare pentru participarea publicului asumate de România atunci când a adoptat convenţia de la Aarhus. Cu toate acestea mai mulţi membri ai organizaţiei au renunţat fie la concedii, fie la alte activităţi programate pentru a veni cu semnale de alarmă şi soluţii pentru minister să corecteze derapajele din ultimele luni.

Cătălina Rădulescu, avocat al Agent Green propune ministrului Tanczos Barna următoarele opţiuni pentru a bloca tăierile planificate de Romsilva şi pentru a proteja real parcul:

- să modifice Ordinul 1134/2020, astfel încât să excludă posibilitatea ca aceeaşi persoană fizică sau juridică angajată să redacteze prima versiunea a amenajamentului silvic să fie angajată şi pentru realizarea studiilor privind evaluare strategică de mediu şi evaluarea adecvată

- să modifice Codul Silvic şi OUG 57/2007 astfel încât pădurile din Parcurile Naţionale să fie incluse în regim strict de protecţie TI pe minim 75% din suprafaţa lor şi TII în restul parcului, venind astfel şi în întâmpinarea strategiei europene privind biodiversitatea. În acest sens, să asigure includerea acestor prevederi în noul plan de management al parcului

- să asigure coordonarea amenajamentului silvic OS Baia de Arama cu zonarea propusa pentru viitorul plan de management (în care pădurile să fie incluse în regim strict de protecţie TI şi TII), în caz contrar fiind încălcat art. 22 din OUG 57/2007

- să solicite APM Gorj şi OS Baia de Aramă să dea curs observaţiilor formulate în plângerea prealabilă depusă de Agent Green privind comunicarea tuturor informaţiilor necesare pentru public şi reluarea procedurii de evaluare strategică de mediu şi de evaluare adecvată. Aceste informaţii sunt:

1. coordonatele releveelor, data realizării acestora, specialistul şi rezultatul compoziţiei speciilor de plante, arbuşti, arbori.

2. coordonatele punctelor de observaţie/ transectelor pentru fiecare din speciile protejate în situl N2000.

3. harta limitelor habitatelor N2000 cartografiere, în vederea evaluării adecvate, la scara 1:20.000.

4. harta distribuţiei speciilor SC. 1:20.000 pentru fiecare specie N2000 şi numele specialistului care a întocmit, a specialistului care a cules datele din teren.

- să se asigure identificarea tuturor pădurilor virgine şi qvasivirgine conform celor precizate de Agent Green în plângerea prealabilă şi în observaţiile formulate.

- să modifice legislaţia în sensul în care, APV-urile emise în temeiul amenajamentului silvic suspendat şi incluse în catalogul masei lemnoase, să fie revocate, urmând ca aceste lucrări silvice să ţină seama de noul amenajament, se mai arată în comunicat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb