Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Iaşi analizează proiecte de peste zece milioane de euro

Doru Mocanu, Iaşi
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 3 aprilie 2008

Primăria comunei Dobrovăţ, din judeţul Iaşi, a depus un proiect în valoare de aproximativ un milion de euro, vizând reabilitarea drumului 57A, în lungime de 4,6 km. "Acesta este primul proiect privind modernizarea infrastructurii rurale, depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) Iaşi. Documentaţia, elaborată pe măsura 3.2.2 a fost declarată conformă. Este primul proiect de acest fel depus în regiunea Moldovei", a declarat Liviu Bulgaru, director adjunct APDRP Iaşi.

Primarul comunei Dobrovăţ, Iulian Mărtinuş, a precizat că modernizarea drumului respectiv face parte dintr-o strategie de dezvoltare turistică a zonei, bazată pe faptul că în regiune există două biserici foarte vechi. "Turismul rural se extinde foarte mult, fapt de care dorim să profităm şi noi. Drumul comunal, pe care dorim să-l modernizăm, este principala noastră prioritate, deoarece face legătura între Mănăstirea Dobrovăţ şi biserica Sfântul Pantelimon. Drumul trece şi prin centrul comunei, apoi traversează şi satul Rus, aşezare cu peste 1.200 de locuitori", a spus primarul Mărtinuş.

Cele două lăcaşuri de cult, Mănăstirea Dobrovăţ şi biserica Sfântul Pantelimon, sunt principala atracţie din zonă pentru turişti şi pelerini. Mănăstirea Dobrovăţ, ultimul lăcaş de cult fondat în 1504 de voievodul Ştefan cel Mare, este una din atracţiile turistice din zonă. Un alt obiectiv turistic este Biserica Sfântul Pantelimon. Aceasta a fost construită în anul 1797 şi este într-un program de restaurare cu fonduri europene, biserica fiind printre monumentele protejate de UNESCO.

Primăria Dobrovăţ şi cea din Schitu Duca au înfiinţat o asociaţie intercomunitară, care a elaborat un proiect de şase milioane de euro, în cadrul căruia cele două comune vor beneficia de reţea de apă şi canalizare. "Am finalizat studiul de fezabilitate şi urmează ca, în decursul anului, să realizăm documentaţia în vederea depunerii pentru verificare la APDRP Iaşi", a mai spus primarul Mărtinuş.

La rândul său, directorul adjunct APDRP Iaşi a declarat că alte două proiecte ale unor consilii locale ieşene sunt în curs de finalizare şi urmează să fie depuse în perioada imediat următoare. "Primăriile din Brăieşti şi Gorban lucrează la două proiecte de modernizări de drumuri şi aducţiuni de apă", a subliniat domnia sa.

Pe lângă proiectul comunei Dobrovăţ, de la începutul acestei luni, la APDRP Iaşi au fost depuse alte cinci documentaţii, prin care societăţi private încearcă să acceseze fonduri destinate achiziţionării de utilaje, valoarea cumulată a proiectelor fiind de aproape două milioane de euro.

Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR), prin intermediul Măsurii 3.2.2, pune la dispoziţia autorităţilor locale finanţări pentru înfiinţarea de drumuri noi, extinderea şi îmbunătăţirea reţelei de drumuri existentă, aducţiuni de apă, lucrări de canalizare, amenajări de staţii de epurare, înfiinţarea sau extinderea reţelei publice de iluminat, renovarea clădirilor publice sau amenajări de parcări, pieţe, spaţii pentru organizarea de târguri. Sprijinul financiar nerambursabil acordat în cadrul Măsurii 3.2.2. va acoperi integral cheltuielile eligibile pentru proiectele de utilitate publică, negeneratoare de profit. Valoarea totală a proiectului nu poate depăşi un milion de euro în cazul unei investiţii în infrastructura de bază, trei milioane de euro (investiţie în cadrul infrastructurii de bază, al cărei beneficiar este o asociaţie de dezvoltare intercomunitară), 2,5 milioane de euro (proiect integrat al cărui beneficiar este un consiliu local), sau şase milioane de euro (pentru un proiect integrat al cărui beneficiar este o asociaţie de dezvoltare intercomunitară). Prima sesiune de depunere a proiectelor s-a încheiat pe 28 martie, iar cea de-a doua a demarat ieri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb