Suprafaţa solicitată de fermieri pentru plata directă la hectar este cu un milion de hectare mai mare faţă de cea negociată cu Uniunea Europeană, astfel că subvenţia s-ar putea reduce cu cinci euro pe hectar, în funcţie de suprafaţa rămasă eligibilă după finalizarea controlului în teren.
Pentru plăţi directe la hectar, România primeşte 440 milioane de euro, pentru subvenţionarea unei suprafeţe de 8.716.360 de hectare, potrivit negocierilor cu Uniunea Europeană. În această variantă, fiecare fermier care a depus cerere ar urma să primească 50,4 euro pentru un hectar.
Însă, potrivit datelor furnizate ieri de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), citate de NewsIn, solicitările celor 1,250 milioane de fermieri au depăşit cu un milion de hectare suprafaţa negociată. În acest caz, banii urmează să se diminueze de la 50,4 euro, la 45,36 euro la hectar.
"Solicitările fermierilor au depăşit cu un milion suprafaţa negociată cu Uniunea Europeană. Dacă solicitările ar fi fost mai mici, pierdeam o parte din bani. Aşa, din suma de 440 de milioane de euro alocată pentru plăţi directe, se vor acorda subvenţii pentru 9, 7 milioane de hectare, nu pentru 8,7 milioane de hectare, suprafaţă negociată. Prin urmare, banii se diminuează în funcţie de suprafaţa rămasă eligibilă după controlul în teren", a declarat, ieri, directorul general al APIA, Doru Nechiti.
Acesta a precizat că există varianta ca suprafaţa care depăşeşte cota negociată să se diminueze în urma controlului în teren.
"Ne aşteptăm ca, în urma controlului în teren, să descoperim anumite nereguli. Se poate ca doi proprietari să fi depus cerere pentru o parcelă sau condiţiile pentru primirea banilor să nu fie respectate. După finalizarea controlului, vom afla ce suprafaţă este eligibilă şi cât este plata directă la hectar", a explicat Nechiti.
Pentru a beneficia de plata directă la hectar, fermierul trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. Astfel, fermierul trebuie să dispună de o suprafaţă de teren agricol de cel puţin un hectar, care să fie înscrisă în Registrul Fermelor. De asemenea, parcelele agricole nu sunt eligibile dacă au o suprafaţă mai mică de 0,3 hectare. Totuşi, sunt acceptate parcele mai mici, respectiv de cel puţin 0,1 hectare, pentru vii, culturi de hamei sau livezi.
O altă condiţie de acordare a sprijinului financiar se referă la respectarea bunelor condiţii agricole şi de mediu. Potrivit acestor norme, pe timpul iernii, terenul agricol trebuie să fie acoperit de culturi de toamnă. Fermierul nu trebuie să cultive floarea-soarelui pe aceeaşi suprafaţă, mai mult de doi ani consecutiv. Mai mult, arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este permisă doar cu acordul autorităţilor pentru protecţia mediului.
Nu în ultimul rând, fermierul trebuie să arate, cu documente, că are deschis un cont bancar, deoarece regula europeană stabileşte că banii se acordă doar dacă solicitantul are cont bancar.