Agenţia Internaţională a Energiei îşi reduce estimările privind consumul mondial de petrol

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 mai 2006

Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) şi-a revizuit în scădere estimările privind cererea mondială de petrol pentru acest an, invocînd impactul preţurilor ridicate, precum şi al temperaturilor mai blînde. AIE anticipează, în raportul său lunar, că cererea globală de petrol va fi, anul acesta, de 84,83 milioane de barili pe zi, mai mare cu 1,25 milioane de barili faţă de 2005. În raportul publicat în luna precedentă, AIE anticipa o creştere de 1,47 milioane de barili pe zi. Aceste modificări au urmat reducerii estimărilor privind consumul în Statele Unite ale Americii şi în ţările din fosta Uniune Sovietică.

Potrivit cifrelor din luna mai, cererea din America de Nord va creşte cu 0,9% anul acesta, la 25,42 milioane de barili pe zi, cea a Europei cu 0,2%, la 16,33 milioane de barili zilnic, iar a Japoniei, Coreei de Sud, Australiei şi Noii Zeelande cu 0,4%, la 8,63 milioane de barili/ zi. În afara lumii dezvoltate, două regiuni vor impulsiona consumul de petrol: China, cu o creştere de 5,3% a consumului, pînă la 6,59 milioane barili pe zi, şi Orientul Mijlociu, tot cu o creştere de 5,3%, la 6,13 milioane barili. Totuşi, AIE şi-a modificat în scădere previziunile referitoare la China, anterior estimînd o cerere mai mare cu 15.000 barili/zi faţă de cea actuală.

În ceea ce priveşte cererea pe luna aprilie, AIE arată că aceas-ta a crescut cu 485.000 barili pe zi faţă de martie, pînă la o medie de 85,1 milioane de barili, în ciuda scăderii contribuţiei puţurilor din Marea Nordului, care au început operaţiunile de conservare.

Membrii Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au avut o contribuţie de 30 de milioane de barili pe zi în aprilie, cu 170.000 barili mai mare faţă de luna precedentă, datorită, în special, Irakului, a cărui producţie a crescut cu 215.000 barili, şi în mai mică măsură Nigeriei, Venezuelei şi Libiei.

În martie, rezervele indus-triale ale ţărilor din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) s-au redus cu 17 milioane de barili, ajungînd la 2,62 miliarde barili, cu 74 milioane barili sub nivelul înregistrat în martie 2005. Aceste rezerve acoperă un consum de 54 de zile, cu două zile mai puţin faţă de anul anterior.

"Este din ce în ce mai clar că preţurile au un impact negativ asupra creşterii cererii", declară Lawrence Eagles, şeful diviziei de Pieţe şi Industrie din cadrul AIE.

În raportul publicat la finele săptămînii trecute, AIE notează că cererea mondială de petrol a crescut cu numai 370.000 de barili pe zi în primul trimestru, însă situaţia se va redresa în cea de-a doua jumătate a anului, dat fiind că se apropie perioada concediilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb