AGENŢIA INTERNAŢIONALĂ A ENERGIEI: Preţul ţiţeiului va fi mare cel puţin doi-trei ani de-acum înainte

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 mai 2006

Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) anticipează că preţul petrolului va rămîne la un nivel ridicat vreme de cel puţin doi-trei ani de-acum înainte, ca urmare a cererii mari pentru acest produs, la nivel mondial, în condiţiile în care ar putea să apară probleme cu aprovizionarea.

Directorul AIE, Claude Mandil, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe desfăşurate în Australia, că societăţile petroliere nu investesc suficient pe segmentul de explorare, astfel încît să crească sau să menţină la nivelul actual capacitatea de producţie, şi aşa insuficientă comparativ cu cererea mereu în creştere. "Piaţa este strînsă, cu o cerere foarte mare", a afirmat Mandil, adăugînd: "Probabil că ne vom confrunta cu preţuri mari vreme bună de-acum înainte, adică cel puţin doi-trei ani". Reprezentantul AIE spune că, doar dacă utilizatorii vor deveni mai eficienţi în consumul lor, situaţia s-ar putea schimba.

"Companiile nu au investit suficient în ultimii 20 de ani", subliniază Claude Mandil, precizînd: "Afacerile în domeniu sînt ciclice. Am avut preţuri mici în anii 1990, care, însă, nu au fost favorabili investiţiilor în producţia viitoare". Mandil consideră că accelerarea investiţiilor în prezent nu va da rezultate peste noapte.

Directorul AIE a menţionat că trebuie luată în calcul utilizarea surselor alternative de energie pentru acoperirea deficitelor. Aces-ta dă ca exemplu utilizarea energiei nucleare. Mandil este, de asemenea, un puternic susţinător al extinderii industriei etanolului. "Etanolul şi bio-combustibilii pot juca un rol major în domeniu", spune Mandil, adăugînd că cele mai bune locaţii pentru producţia în materie sînt Brazilia şi India. Domnia sa menţionează că, ulterior, bio-combustibilii produşi în aceste ţări vor lua calea exportului.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb