Amplificarea exagerată a ştirilor care s-au referit la inundaţiile din regiunea Varna şi mai ales la ipoteza infectării cu virusul hepatitei A în zona Plajei Ofiţerilor din Varna a creat probleme de imagine rivierei din Bulgaria precum şi agenţiilor de turism din România, transmite agenţia de turism Travel Planner printr-un comunicat remis redacţiei.
Sebastian Constantinescu, consultant în turism şi director general "Travel Planner" este citat în document: "Regiunea Varna a litoralului bulgăresc a trecut, în ultima lună, prin două evenimente care au creat probleme de imagine: inundaţiile din zonă şi amplificarea exagerată a ştirii privind posibilitatea infectării cu virusul hepatitei A în zona Plajei Ofiţerilor din municipiul Varna. Am vizitat litoralul bulgăresc şi pot spune că totul este în regulă, serviciile sunt aşa cum le ştim iar activitatea turistică este normală. Acum, pe litoralul bulgăresc se pot face vacanţe avantajoase raport calitate-preţ , iar multe hoteluri au creat oferte speciale pentru luna iulie şi tip last minute, cu reduceri de până la 30-35%. Aşa că turiştilor români nu le rămâne decât să profite de pachetele turistice de pe litoralul bulgăresc".
Potrivit companiei de turism, Ministerul Afacerilor Externe a revenit cu un comunicat prin care sublinia că riscul de infectare cu hepatita A este pentru o zonă restrânsă - Plaja Ofiţerilor din Varna.
"Autorităţile centrale şi locale din Bulgaria au dezminţit informaţiile alarmiste, iar ministrul adjunct al Economiei şi Energiei Branimir Botev, guvernatorul din Varna Ivan Velikov şi primarul Varnei, Ivan Portnih, au băut câteva înghiţituri de apă de mare, aproape de plaja ofiţerilor - «Rapongi» - dorind să demonstreze lipsa oricărui pericol. Din păcate, au fost turişti români care şi-au anulat concediile pe litoralul bulgăresc, atât în situaţia în care plătiseră sau efectuaseră rezervări, cât şi în situaţia în care aveau intenţia de a alege această destinaţie.
Travel Planner a realizat un top al calităţii pentru staţiunile de pe litoralul bulgăresc, în funcţie de preferinţele turiştilor români. Acest top a fost efectuat pe baza unui sondaj realizat cu peste 5.400 de clienţi ai Travel Planner care şi-au expus impresiile. Litoralul bulgăresc este recomandat de 82% dintre turiştii Travel Planner.
Notele medii care au revenit serviciilor de pe litoralul bulgăresc sunt: Atmosferă - 8,2, Plajă - 8,1, Masă şi agrement - 7,8.
Topul calităţii staţiunilor: 1.Sunny Beach - 8,32; 2.Albena - 8,2; 3.Nisipurile de Aur - 7,92.
Topul circulaţiei turistice în staţiuni: 1.Nisipurile de Aur; 2.Albena; 3.Sunny Beach şi Nessebar.
Majoritatea turiştilor care aleg litoralul bulgăresc provin din Germania, România şi Rusia, potrivit agenţiei de turism. Pentru Rusia, rezervările au stagnat, în special în perioada de early booking. Turiştii ruşi s-au concentrat pe hoteluri ieftine, de două, trei sau patru stele, care nu se numără printre preferinţele românilor.
Potrivit agenţiei, datorită introducerii litoralului bulgăresc în oferta a doi touroperatori ruşi - Coral Travel şi Pegas Touristik, aşteptările de la începutul anului indicau o creştere mult mai mare faţă de anul precedent, de 40-50%. Însă starea economică a Rusiei declanşată de situaţia geopolitică din regiune şi ulterior de devalorizarea rublei a ponderat evoluţia.
Deşi aşteptările erau foarte mari, datorită touroperatorilor amintiţi, în ultimele luni s-a înregistrat o creştere de circa 20% a numărului de turişti din Federaţia Rusă, a mai transmis compania cu profil turistic.Anul trecut, 340.000 de turişti români au ales litoralul bulgăresc.
Travel Planner este un proiect românesc, înfiinţat în 2007, o agenţie de turism specializată pe destinaţia Bulgaria. Din 2009, touroperatorul Travel Planner este membru al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).