Comisia Europeană (CE) şi-a publicat miercuri proiectul de "lege a climei" UE, vizând să stabilească obiectivul neutralităţii carbonului în 2050, însă ceea ce laudă drept o premieră pe întregul continent este catalogat deja drept o "capitulare" de către Greta Thunberg, care se află într-o vizită la Bruxelles, relatează AFP.
Într-o ţinută relaxată, cu ploscă de apă din aluminiu în mână, tânăra activistă suedeză a participat la reuniunea CE miercuri - un semn al unei consideraţii neobişnuite din partea Comisiei.
"Legea climei este traducerea juridică a angajamentului nostru politic şi ne pune în mod ireversibil pe drumul unui viitor mai durabil", a declarat, citată într-un comunicat, preşedinta CE Ursula von der Leyen.
Gândit ca o referinţă a tuturor viitoarelor legislaţii din Uniunea Europeană (UE), textul vizează să transpună în lege ambiţia unui nivel de emisii de gaze cu efect de seră net nul până la jumătatea secolului - adică un echilibru între emisii (reduse cât mai mult posibil) şi absorbţia carbonului (prin tehnici de captare).
Însă entuziasmul CE s-a lovit de o primire glacială a celei care a devenit un adevărat simbol al luptei împotriva modificărilor climatice.
Într-o scrisoare deschisă publicată pe site-ul Carbon Brief, Greta Thunberg şi aproximativ alţi 30 de tineri activişti în lupta împotriva încălzirii globale denunţă "capitularea" şi "aroganţa" leguitorilor care "pretind că proiectul (lor), în dispreţul consensului ştiinţific, va rezolva într-un fel sau altul cea mai mare criză cu care s-a confruntat vreodată umanitatea".
Prezentă la Bruxelles în vederea unei mari manifestaţii în lupta împotriva modificărilor climatice prevăzute vineri, Greta Thunberg urma să intervină în Parlamentul European (PE). Această vizită îi irită pe unii eurodeputaţi, în contextul în care hemiciclul este închis vizitatorilor din afară - ca măsură de precauţie împotriva epidemiei noului coronavirus.
Legea luptei împotriva modificărilor climatice se află în centrul "Pactului Verde" al Comisiei în vederea unei strategii a creşterii durabile, iar toată viitoarea legislaţie europeană urmează să se alinieze obiectivului neutralităţii.
Imensa majoritate a statelor membre şi-a exprimat deja aderarea la această ambiţie. Numai Polonia - în care 80% din electricitate provine din cărbune - a semnalat că îi este imposibil, pentru moment, să semneze acest cec în alb de la orizontul lui 2050.
1. Greta, un ras de maimutzica
(mesaj trimis de Financial Man în data de 04.03.2020, 15:18)
Ce tot va folositi de maimutzica Grea!? U.E., moarte cilinica