Agricultorii cu 10 oi, 2 vaci, 6 porci, 100 de păsări nu plătesc impozit

Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 4 martie 2013

Agricultorii cu 10 oi, 2 vaci, 6 porci, 100 de păsări nu plătesc impozit

Agricultorii care au maxim 10 oi şi capre, până la 2 vaci şi bivoliţe, 6 porci, 100 de păsări de curte sau 50 familii de albine nu vor plăti impozit, potrivit Codului Fiscal modificat.

De asemenea, sunt exceptate de la impozitare veniturile din cereale, dacă suprafaţa cultivată este de maxim 2 hectare, ca şi în cazul plantelor oleaginoase, cartofilor, sfeclei de zahăr şi hameiului. Limite maxime mai sunt stabilite pentru leguminoase, pentru boabe şi pomi - 1,5 hectare, tutun - 1 hectar, legume cultivate în câmp şi viţă de vie pe rod - jumătate de hectar, flori şi plante ornamentale - 0,3 hectare şi legume în spaţii protejate - 0,2 hectare.

Persoanele care obţin venituri din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală în stare naturală, vor plăti un impozit de 16% aplicat la venitul net anual, determinat pe baza normelor de venit stabilite, potrivit Codului Fiscal modificat.

Fermierii sunt impozitaţi doar pentru numărul de animale, păsări şi hectare de teren care depăşeşte limitele stabilite pentru veniturile neimpozabile.

Astfel, un agricultor poate avea două vaci fără să plătească impozit, pentru restul bovinelor aplicându-se norma de venit pe animal. La venitul total anual se aplică o cotă de impozit de 16%, după cum reiese din clarificările la proiectul de norme de aplicare la Codul Fiscal, publicate de Ministerul Finanţelor Publice.

Totodată, fermierul nu va fi impozitat pentru primii şase porci, pentru restul calculându-se impozit.

Un agricultor nu va fi taxat pentru primele două hectare de grâu şi porumb.

Normele de venit au fost stabililte în Codul Fiscal pentru perioada cuprinsă între 1 februarie şi finalul anului 2013, astfel: pentru vaci şi bivoliţe - 453 lei pentru peste 2 capete; ovine şi caprine - 23 lei la 10-50 capete şi 65 lei la peste 50 de capete; porci - 56 lei la 6-10 capete şi 177 lei la peste 10 capete; albine - 70 lei la 50-100 familii şi 98 lei la peste 100 familii; păsări de curte - 3 lei la 100-500 capete şi 2 lei la peste 500 capete.

Pentru produsele vegetale, normele de venit sunt de 449 de lei pentru toate suprafeţele de cereale care depăşesc 2 hectare, 458 lei pentru plante oleaginoase (peste 2 hectare), 3.488 lei pentru cartofi (peste 2 hectare), 697 lei pentru sfeclă de zahăr (peste 2 hectare), 1.483 lei pentru hamei (peste 2 hectare fiecare), 4.709 lei pentru pomi (peste 1,5 hectare), 801 lei pentru leguminoase pentru boabe (1,5 hectare fiecare), 1.060 lei - tutun (peste 1 hectar), 4.001 lei - legume în câmp (peste 0,5 hectare), 1.385 lei - viţă-de-vie (peste 0,5 hectare fiecare), 11.773 lei - flori şi plante ornamentale (peste 0,3 hectare) şi 8.033 lei - legume în spaţii protejate (peste 0,2 hectare).

Norma de venit stabilită include şi venitul realizat din înstrăinarea produselor vegetale, a animalelor şi a produselor de origine animală, în stare naturală.

Începând cu anul 2014, normele de venit vor fi stabilite de direcţiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii şi vor fi aprobate şi publicate de direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice până cel târziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplică aceste norme de venit.

Sunt considerate în stare naturală produsele agricole vegetale obţinute după recoltare, precum şi produsele de origine animală: lapte, lână, ouă, piei crude, carne în viu şi carcasă, miere şi alte produsele apicole. Preparatele din lapte şi din carne sunt asimilate produselor de origine animală obţinute în stare naturală.

În cazul exemplarelor masculine, sunt cuprinse în norma de venit animalele provenite din propriile fătări şi cele achiziţionate numai în scop de reproducţie, precum viţei, tauri, bivoli, miei, berbeci sau purcei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb