Agricultura dă în clocot

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 17 aprilie 2008

Agricultura dă în clocot

LAPAR plănuieşte să dea Guvernul în judecată Fermierii ameninţă cu noi acţiuni de protest Agricultorii vor să organizeze un "marş" al utilajelor agricole în Capitală

Guvernul mai are la dispoziţie numai două zile ca să-i invite la masa tratativelor pe reprezentanţii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

În caz contrar, agricultorii vor organiza noi acţiuni de protest, la nivel local, începând de marţi, ne-a anunţat Marcel Cucu, preşedintele LAPAR.

Domnia sa ne-a explicat: "Până la finele săptămânii, mai avem programată o întrevedere cu ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş. Dacă nici de această dată nu vom găsi soluţii la problemele noastre, printre care cea a motorinei, vom organiza, începând de marţi, noi acţiuni de protest. În primă fază, acestea vor avea loc la nivel local. Ulterior, pornim spre Bucureşti!".

Deşi, după spusele lor, reprezentanţii LAPAR au acordat Executivului răgaz suficient pentru negocieri, se pare că nici Ministerul Agriculturii, nici premierul Călin Popescu Tăriceanu nu au luat act de solicitările acestora, concretizate într-o scrisoare. Prin acest document, conducerea LAPAR solicita o întrevedere cu reprezentanţii Guvernului până la data de 19 aprilie.

Mai mult, fermierii, membri ai LAPAR, vor recurge la o formă inedită de protest - aceea a organizării unui "marş" al utilajelor agricole în Capitală.

Marcel Cucu a precizat că "LAPAR a dorit să organizeze un marş al utilajelor agricole în Bucureşti pe perioada summitului NATO", dar această iniţiativă s-a izbit de refuzul autorităţilor "mult prea ocupate" de asigurarea ordinii publice.

Pe de altă parte, Marcel Cucu a subliniat că LAPAR ar putea să dea Guvernul în judecată la finalul acestei luni, şi asta în condiţiile în care Federaţia "Agrostar", prin liderul ei, Ştefan Nicolae, ne-a anunţat, recent, că are în plan să-şi rezolve problemele cu Guvernul în sălile de judecată, dacă "vorba bună" şi pichetele nu au rezultate.

Marcel Cucu ne-a explicat: "Acest proces a început deja! Mai mulţi membri ai LAPAR au dat deja Guvernul în judecată şi au câştigat. Ne-am gândit să dăm Guvernul în judecată în numele tuturor fermierilor reprezentaţi de LAPAR şi probabil o vom face, poate la finele acestei luni. Dacă luăm această măsură, atunci o vom face individual, deci fiecare fermier, membru al LAPAR, va da Guvernul în judecată. Totul depinde de ceea ce vom obţine în urma negocierilor din zilele următoare. Guvernul are restanţe la producători şi, dacă îi dăm în judecată, vom cere şi penalizări, întrucât noi am avut pierderi mari din cauza acestor întârzieri."

Sunt legi de care avem nevoie şi nu au fost elaborate, deşi am solicitat asta".

Liderul LAPAR ne-a spus că organizaţia sa mai aşteaptă din partea Guvernului să completeze, prin hotărâri, o serie de lacune ale legislaţiei în vigoare, care să reglementeze, printre altele, problema plantelor modificate genetic.

Pe de altă parte, "dacă autorităţile nu vor reduce la jumătate preţul pentru motorina utilzată în agricultură, preţul cerealelor din noua recoltă va creşte cu până 10%", anunţă reprezentanţii "Agrostar".

Sindicaliştii din agricultură au subliniat că vor continua acţiunile de protest până când autorităţile vor reduce preţul motorinei cu 50%. Ştefan Niculae, preşedintele Agrostar, a precizat că printre cerinţele sindicaliştilor se numără şi reducerea accizei pentru motorina utilizată în agricultură.

În opinia federaţiei, "menţinerea preţului motorinei poate determina abandonarea cultivării terenului agricol de către fermieri, precum şi creşterea dependenţei de importurile cerealiere".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. pentru astfel de actiuni HOTARATE, altfel micii fermieri nu au nici o sansa pe o piata dominata de produse din import puternic subventionate, precum si de RECHINII

    care detin Supermarketurile .  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb