AIEA confirmă ''detenţia temporară'' a directorului centralei nucleare ucrainene Zaporojie

F.D.
Internaţional / 2 octombrie 2022

AIEA confirmă ''detenţia temporară'' a directorului centralei nucleare ucrainene Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat ieri "detenţia temporară" a directorului centralei nucleare ucrainene Zaporojie, Ihor Muraşov, transmite EFE, conform Agerpres.

Agenţia nucleară a ONU a semnalat că, după ce a fost informată de către Ucraina de detenţie, a contactat "autorităţile competente", într-o aparentă referire la Rusia, şi a fost informată că Muraşov "este reţinut temporar".

Conform mandatului său de securitate şi protecţie nucleară, AIEA aşteaptă o soluţionare rapidă şi satisfăcătoare a chestiunii, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

Comunicatul AIEA evidenţiază faptul că reţinerea lui Muraşov are un impact "foarte semnificativ" asupra securităţii şi protecţiei nucleare a centralei, ocupată din martie de trupele ruse.

"Detenţia unui membru al personalului centralei este o sursă de gravă îngrijorare, atât pentru impactul psihologic şi al presiunii asupra restului personalului, cât şi pentru faptul că este în detrimentul securităţii nucleare. Lipsa sa de la muncă are un impact imediat şi grav în luarea deciziilor pentru a garanta securitatea şi protecţia centralei", a declarat Grossi, care şi-a exprimat speranţa ca Muraşov să fie eliberat rapid şi să-şi poată relua atribuţiile la centrală.

Pe de altă parte, experţi ai AIEA prezenţi la centrală au informat sâmbătă despre mai multe explozii, cel mai probabil cauzate de mine terestre. Deflagraţiile nu au afectat în mod direct sistemele de securitate ale centralei, a subliniat AIEA.

Grossi continuă consultările şi alte eforturi pentru a ajunge la un acord şi a crea o zonă de securitate nucleară în jurul centralei Zaporojie cât mai repede cu putinţă. Pentru aceasta, este prevăzut ca directorul general al AIEA să se deplaseze săptămâna viitoare la Kiev şi Moscova.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb