AIEA confirmă reţinerea de către Rusia a încă doi angajaţi ucraineni de la centrala nucleară Zaporojie

G.D.
Internaţional / 19 octombrie 2022

AIEA confirmă reţinerea de către Rusia a încă doi angajaţi ucraineni de la centrala nucleară Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat reţinerea de către forţele ruse a altor doi angajaţi ucraineni de la centrala nucleară Zaporojie (din sudul Ucrainei), aflată sub controlul Rusiei, relatează astăzi DPA, conform Agerpres.

Un director adjunct al centralei nucleare şi alţi doi angajaţi au fost reţinuţi recent. În timp ce directorul adjunct a fost eliberat, ceilalţi doi sunt sechestraţi, indică AIEA.

Directorul general al agenţiei, Rafael Grossi, şi-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la recentele reţineri a altor doi membri ai personalului, sechestrări confirmate de AIEA. "Aceasta este o altă evoluţie îngrijorătoare care sper sincer că va fi rezolvată rapid", a adăugat el.

Şeful centralei nucleare Zaporojie fusese reţinut temporar de către partea rusă, dar a fost eliberat la începutul acestei luni.

La 11 octombrie, Kievul anunţa sechestrarea lui Valeri Martîniuk, director adjunct pentru resurse umane la centrala Zaporojie pe fondul procedurii declanşate de Moscova pentru însuşirea uzinei.

Câţiva experţi AIEA se află la centrala Zaporojie pentru monitorizarea situaţiei. Deşi aceasta se află sub controlul forţelor ruse, ea activează în continuare cu personal ucrainean.

În urmă cu o zi, compania de stat pentru energie nucleară din Ucraina, Energoatom, anunţase că şeful departamentului de tehnologie a informaţiei, Oleh Kostiukov, şi Oleh Oşek, consilier al directorului uzinei, au fost sechestraţi luni.

"În prezent, nu se ştie nimic despre locul în care ei s-ar putea afla sau despre starea lor", se arată într-un comunicata companiei postat pe Telegram.

Energoatom ceruse şefului AIEA, Rafael Grossi, şi întregii comunităţi internaţionale "să ia toate măsurile posibile" pentru a ajuta la eliberarea celor doi responsabili ucraineni.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc de bombardamente în perimetrul uzinei, care se află nu departe de linia frontului, ceea ce suscită îngrijorări în legătură cu posibilitatea unei catastrofe de genul celei de la Cernobîl.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asta e minciuna banderista preluata de occidentalii corupti, domnii Oleh Kostiukov, şi Oleh Oşek sunt fericitii castigatori ai cunoscutei tombolei rusesti ”O plimbare in viitor - Russkiy Mir”, ei se vor intoarce poate la un moment dat si vor putea povesti colegilor ce incantare e paradisul eliberatorilor, iar daca nu se intorc este doar o dovada in plus ca acolo e atat de minunat incat nu au mai avut nici un motiv sa se intoarca.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb