AIPC condamnă lipsa de reacţie a ASF privind operaţiunea de majorare a valorii nominale a acţiunilor desfăşurate de SIF Moldova

Ioana Dogaru
Piaţa de Capital / 7 aprilie 2016

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital condamnă lipsa de reacţie a ASF faţă de operaţiunea de majorare a valorii nominale a acţiunilor desfăşurate de Societatea de Investiţii Financiare Moldova SA, potrivit unui comunicat de presă al AIPC.

"Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (denumită în continuare "AIPC"), o persoană juridică română, fără scop patrimonial, organizată sub forma unei asociaţii, cu sediul în Str. Splaiul Unirii nr. 223, et. 1, sector 3, Bucureşti, având numărul de înregistrare în Registrul Naţional ONG 1651/A/2008 şi codul fiscal 24053134, afiliată la organizaţiile europene reprezentative, Euroshareholders şi Eurofinuse (reunite sub sigla Better Finance), constată cu enorm regret pasivitatea de care dă dovadă ASF în mediatizatul caz de expropiere pe care Societatea de Investiţii Financiare Moldova SA (denumită în continuare "SIF Moldova") insistă, dincolo de orice limită a rezonabilităţii şi bunului simţ, să îl ducă până la capăt", scrie comunicatul AIPC.

"Dezamăgirea noastră este şi mai profundă din moment ce vedem că ASF nu este un organism lipsit de reacţie ci, dimpotrivă, în anumite cazuri, intervine cu extremă celeritate. Exemplul adunării generale ordinare a acţionarilor SIF Transilvania SA (în care ASF a intervenit în mai puţin de 48 ore pentru a solicita emitentului să procedeze la alegerea membrilor consiliului de supraveghere prin vot cumulativ, aşa cum fusese solicitat de acţionari) este elocvent în acest sens", se mai arată în comunicat.

AIPC precizează că, nu mai puţin de 7 sesizări depuse de asociaţie au rămas fără un răspuns formal şi fără o reacţie din partea ASF faţă de măsurile "profund nelegale" ale SIF Moldova.

"O asemenea conduită din partea ASF nu poate decât să alimenteze interpretări în sensul unei protecţii pe care o parte din personalul ASF o acordă unor emitenţi (printre care şi SIF Moldova), protecţie care poate implica chiar aspecte penale. În acelaşi context s-ar putea încadra şi informaţiile care au început să circule în piaţă în sensul că ASF sprijină (inclusiv prin lobby la nivelul Parlamentului) modificarea legii nr. 74/2015 privind administratorii de fonduri de investiţii alternative pentru a permite SIF-urilor să procedeze inclusiv la consolidarea valorii nominale a acţiunilor lor", potrivit AIPC.

Potrivit sursei citate, AIPC este pregătită să procedeze cu măsuri energice pentru a asigura că atât abuzurile făcute de SIF Moldova (şi tolerate de ASF), cât şi orice măsuri de sprijinire a acestor abuzuri din partea ASF, vor fi împiedicate.

"Deja am iniţiat o serie de proceduri in instanţele de judecată (iar acţiunea în anularea hotărârii adunării generale extraordinare a acţionarilor SIF Moldova din 13 ianuarie 2016 este în desfăşurare). Vom iniţia cu siguranţă altele, inclusiv împotriva viitoarei hotărâri a adunării generale extraordinare a SIF Moldova din 25/26 aprilie 2016, prin care SIF Moldova intenţionează să meargă mai departe cu procesul de consolidare a acţiunilor sale.

Mai mult, suntem pregătiţi să acţionăm inclusiv pe cale penală împotriva oricărei acţiuni prin care acţionarii SIF Moldova sunt prejudiciaţi, chiar în ceea ce priveşte personalul ASF pe care îl vom considera responsabil de faptele nelegale", se mai arată în comunicat.

"În final, dorim să resubliniem faptul că, indiferent de denumirea pe care o poartă (expropriere, consolidare), lipsirea acţionarilor de acţiunile lor - chiar dacă primeşte un temei legal - nu se poate realiza decât la valoarea de piaţă a acţiunilor deţinute. În nici un caz ea nu se poate realiza la valoare nominală, aşa cum inteţionează SIF Moldova, ceea ce ar conduce la situaţia că acţionarii sunt lipsiţi de acţiunile lor în schimbul unui preţ de 8 ori mai mic decât valoarea de piaţă. Exemplul operaţiunilor de squeeze-out este cel mai elocvent în acest sens, iar prevederile privind preţul în asemenea operaţiuni trebuie să constituie o minimă bază de plecare pentru reglementarea oricărei alte operaţiuni prin care acţionarii sunt lipsiţi, fără voinţa lor, de acţiunile deţinute", precizează sursa citată.

AIPC solicită ASF să intervină cu rapiditate şi în mod energic şi să "curme încercările nelegale ale SIF Moldova de expropriere a acţionarilor săi minoritari la o valoare derizorie".

"Ne aşteptăm astfel ca ASF să respingă prospectul depus de SIF Moldova. La fel, ne aşteptăm ca ASF să intervină şi să solicite SIF Moldova să modifice convocatorul adunării generale extraordinare a acţionarilor din 25/26 aprilie 2016 şi să elimine propunerile privind consolidarea valorii nominale a acţiunilor sale", scrie AIPC în comunicatul de presă remis redacţiei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Vasile Alexoaie, fostul şef al Securităţii din Roman înainte de 1989, cooptat în conducerea SRI din Iaşi după decembrie 1989, după trecerea în rezervă devenind preşedintele Fondului Naţional de Investiţii din Iaşi şi director al filialei locale a firmei Gelsor; Vasile Buliga, fost ofiţer de securitate şi angajat al trustului Gelsor; Aurelian Deaconescu, fost ofiţer de Securitate, fost şef al Serviciului Fraude din cadrul societăţii de asigurări Astra, a fost implicat în fraudarea acesteia în favoarea lui Sorin Ovidiu Vîntu; Vasile Doroş, fost colonel de Securitate, şef al SRI Bacău timp de 8 ani, a condus filiala Fondului Naţional de Investiţii din Bacău prin fiul său, Claudiu Doroş; 

    comisarul.ro/politic/sri-cea-m ai-corupta-institutie-a-statul ui-roman_373575.html

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb