AIPC DESPRE SITUAŢIA CONFLICTULUI DINTRE SIF-URI: "Somăm SIF Oltenia să convoace adunarea acţionarilor fără tergiversarea situaţiei"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 iulie 2019

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a luat din nou poziţie în scandalul dintre SIF-uri şi susţine că SIF Oltenia (SIF5) ignoră cu bună-ştiinţă, pentru a doua oară, dis­poziţiile legale, şi cere ca decizia ASF de convocare a acţionarilor SIF Oltenia să fie pusă "imediat în aplicare", din moment ce în discuţie sunt interesele acţionarilor, potrivit unui comunicat al AIPC remis Redacţiei.

Amintim că SIF Oltenia a anunţat vineri, 19 iulie, că a luat act de decizia ASF prin care se instituie în sarcina Consiliului de Administraţie obligaţia de a convoca şi de a asigura desfăşurarea adunării, ce privea, printre altele, şi revocarea lui Tudor Ciurezu de la conducerea SIF Oltenia, actual preşedinte şi director general, în termen de 45 de zile de la emiterea deciziei. SIF Oltenia anunţa atunci că decizia ASF va fi supusă spre analiză şi hotărâre Consiliului de Administraţie "în timp util", urmând ca hotărârea să fie comunicată investitorilor şi acţionarilor în termenele legale.

În acest context, în comunicatul instituţiei, AIPC îşi reiterează surprinderea şi dezaprobarea faţă de atitudinea actualului CA al SIF Oltenia cu privire la drepturile acţionarilor, la care adaugă: "AIPC consideră că SIF Oltenia persistă în comportamentul său eronat şi de natură a afecta drepturile acţionarilor şi piaţa de capital, în general. Astfel, este a doua oară când SIF Oltenia ignoră dispoziţiile legale. Într-un prim pas, au fost ignorate solicitările acţionarilor. În acest al doilea pas, este ignorată însăşi autoritatea de reglementare şi supraveghere a SIF Oltenia".

În opinia AIPC, este necesar ca decizia ASF să fie imediat pusă în aplicare, în special datorită faptului că, în acest caz, sunt în discuţie interesele acţionarilor.

"Or, atitudinea SIF Oltenia, de a supune decizia ASF examinării propriului consiliu de administraţie (cu posibila variantă a respingerii de către acest consiliu a deciziei ASF), este nu doar contrară legislaţiei în vigoare, ci este şi o palmă pe obrazul pieţei de capital din România, prin ignorarea cu bună-ştiinţă a autorităţii de supraveghere", mai arată AIPC.

Este a doua poziţie luată de AIPC în cazul neconvocării adunării de către conducerea SIF Oltenia în termen de o singură lună, prima venind după ce conducerea SIF5 a respins, la începutul lunii, convocarea unei adunări a acţionarilor cerută de grupul concertat format din SIF Banat - Crişana şi SIF Muntenia, motivând neîndeplinirea condiţiilor legale de fond şi de formă. În adunarea din 9 mai, cele două societăţi de investiţii financiare ce acţionează concertat au demonstrat că deţin consensul majorităţii voturilor din AGA, atunci luându-se decizia de a se institui un Comitet Investiţional, limitând puterile conducerii executive, şi de a se reduce CA de la şapte la cinci membri.

În orice caz, AIPC "somează SIF Oltenia" să procedeze la convocarea AGA în termen de 45 de zile, "fără a mai tergiversa situaţia prin analizarea de către consiliul său de administraţie a deciziei ASF".

Totodată, Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital, solicită Autorităţii de Supraveghere Financiară să adopte măsuri energice pentru a preveni derapaje ulterioare din partea SIF Oltenia.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Esti tare Beze,ti-au promis un loc de administrator in SIF 5,cum ai aparat interesele actionarilor minoritari inSIF 1 cind de 5ani Nu AI primit dividende si banii au luat Calea strainatatii??!!

    1. practic insa nu are cum sa l dea jos deoarece fomnul Cuurezu a fost singurul administrator care nu a pus boticu la vrajelile domnului Treichl de a cumpara participatiile SIF urilor la o cota asa de mica de aprox 1 la 123. Si in momentul de fata daca ar face transferul din rezultatul reportat a pierderilor pe care le prezinta in contabilitate datorita ajustarii la inflatie ar ajunge un casig cu 1 ,2 miliarde mai mare decat cel actual. Degeaba face pe cel mai smecher CEO bancar si ca e mai valoroasa EGB decat DBK, daca le ai arata cum a ajuns atat de super ar retrage articolul de lauda cum au facut cei de la televiziunea nationala germana ERSTE

      Va asigur ca ,,fomnul" a fost printre marii sustinatori ai vanzarii pachetelor de actiuni BCR ale SIF-urilor.Ulterior s-a razgandit si a incasat indemnizatii si bonusuri substantiale multi ani in calitate de membru in consiliul de supraveghere al acestei banci.

      Catelus cu paru-n vant

      linge oscioare aruncate, plin de avant 

      si se jura plin de furie minoritara 

      ca in loc de dividende, mai buna-i indemnizatia lunara.

      Laviniule tine-o tot asa si pazeste cu mare sfintenie stampila aia de AIPC. 

    Ce interes au Ciurezu, Popa Carmen , Radu Anina și Stoican sa convoace AGA?. Ei știu ca oricum după adunarea aceasta nu vor mai lucra in piața de capital așa ca ASF poate sa le dea orice sancțiune, iar atât timp cât cei 4 sunt pe lista de revocare, CA de la SIF nu are cum sa piața convoca AGA. Vedeți cu ce încrâncenare țin de scaune?.

    1. ...

      ...

      ...

    aipc nu o fi portavoacea/falanga/scula tenebroasa a celor jmecheri dubiosi de sif1 si 4 ?. Ca prea ii arde prompt cand astialalti nu li se supun prompt celorlalti demoni tenebrosi. O lupta de stafii mafiote. Pe banii celor multi naivi( de buna credinta), daca mai sunt.

    1. ...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb