Ajutoare de stat de 28 milioane euro pentru investitorii în regiunile de dezvoltare

C.I.
Ziarul BURSA #Companii #Legislatie / 28 septembrie 2007

Operatorii economici care realizează investiţii a căror valoare depăşeşte echivalentul în lei a 30 de milioane de euro şi creează cel puţin 300 de noi locuri de muncă urmare a realizării investiţiei iniţiale, pot beneficia de o schemă de ajutor de stat având ca obiect dezvoltarea regională. Sunt eligibile pentru acest tip de ajutor întreprinderile înregistrate conform Legii 31/1990 privind societăţile comerciale, care au sediul şi îşi desfăşoară activitatea în România. Reglementările se regăsesc într-o Hotărâre adoptată recent de Guvern.

Investiţiile sau locurile de muncă nou create pot fi realizate în toate sectoarele de activitate cu excepţia pescuitului, industriei carbonifere, siderurgiei, transportului, construcţiilor de nave maritime, fibrelor sintetice, producerii iniţiale a unor categorii de produse agricole.

Ajutorul de stat instituit prin acest act normativ se acordă întreprinderilor pentru realizarea unei investiţii iniţiale. Nivelul maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia un agent economic este echivalentul în lei a 28,125 milioane de euro, dacă realizează învestiţii şi creează locuri de muncă ca urmare a unei investiţii iniţiale în orice regiune de dezvoltare, mai puţin regiunea de dezvoltare 8 Bucureşti - Ilfov.

Pentru investiţiile şi locurile de muncă realizate în această regiune de dezvoltare nivelul maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia un agent economic este echivalentul în lei al sumei de 22,5 milioane de euro.

Acquis-ul comunitar în domeniul ajutorului de stat permite acordarea de ajutor de stat regional în funcţie de nivelul PIB/locuitor în respectiva regiune.

Conform noului Ghid privind ajutoarele de stat cu finalitate regională 2007-2013, adoptat de Comisia Europeană în decembrie 2005, întreg teritoriul României este eligibil pentru ajutor de stat regional, beneficiind de procentul maxim de intensitate a ajutorului (de 50% în condiţiile în care PIB/locuitor este mai mic decât 45% din media UE 25), excepţie făcând regiunea Bucureşti -Ilfov care beneficiază de intensitate de 40% (PIB/locuitor este între 45% şi 60% din media UE 25).

Durata schemei de ajutor de stat este de 5 ani, respectiv perioada 2007-2011, cu posibilitatea prelungirii. Bugetul total maxim al acestei scheme este echivalentul în lei a 500 de milioane de euro, în limita plafoanelor bugetare anuale pe perioada celor cinci ani. Pentru 2007 bugetul acestei scheme este echivalentul în lei a 10 milioane euro.

Actul normativ nu se aplică întreprinderilor aflate în următoarele situaţii: sunt considerate "firme în dificultate" în sensul liniilor directoare comunitare privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea firmelor aflate în dificultate; sunt firme împotriva cărora a fost emisă o decizie de recuperare a unui ajutor de stat, dacă această decizie de recuperare nu a fost deja executată.

De asemenea, nu pot beneficia de ajutor de stat întreprinderile care înregistrează debite restante la bugetul general consolidat şi nu se află în procedură de executare silită, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operaţională, lichidare sau alte situaţii reglementate de lege.

Potrivit acestei Hotărâri, întreprinderile nu pot beneficia de următoarele tipuri de ajutor de stat: ajutoarele în favoarea activităţilor legate de export şi anume ajutoarele legate direct de cantităţile exportate, de stabilirea şi operarea unei reţele de distribuţie sau pentru alte cheltuieli legate de activitatea de export; ajutor care favorizează utilizarea produselor naţionale în detrimentul produselor de import; ajutor pentru întreprinderile mici nou create cu excepţia ajutorului pentru investiţii sau consultanţă aferentă investiţiilor; ajutor pentru operare.

Numărul estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat potrivit schemei prezentului act normativ este de 110, numărul mediu anual de beneficiari fiind de 22.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb