Alegeri americane

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 11 noiembrie

Cristian Pîrvulescu

Pentru a înţelege ce s-a întâmplat pe 5 noiembrie în SUA, vă propun să încercăm şi o altă abordare decât cele ideologice sau socio-economice, una statistică. După unele surse (USAFacts), pentru alegerile din 5 noiembrie 2024, 186,5 milioane de americani erau înregistraţi să voteze, ceea ce înseamnă aproape 80% din populaţia SUA care îndeplineşte condiţiile pentru a vota. În SUA se folosesc două formule pentru a calcula prezenţa la vot, VAP (Voting Age Population - populaţia de vârstă electorală) şi VEP ( Voting Eligible Population - populaţia eligibilă pentru a vota). VAP se calculează în funcţie de datele recensământului ("populaţia rezidentă de 18 ani şi peste"). Pe când VEP este o formulă mai precisă propusă de statisticieni şi politologi în funcţie de persoanele care au dreptul legal de a vota. Iar diferenţa dintre una şi alta dintre formule este de douăzeci de milioane (pentru 2024 VAP este estimat la 264.798.961, faţă de VEP, care este estimat la 245.741.673). Dar oricum am calcula, în 2024 prezenţa la vot a fost mai mică semnificativ decât în 2020: cam cu 12 milioane de votaţi mai puţin (158.481.688 în 2020, faţă de numai 142.481.881 anul acesta).

Pentru că în SUA, în 49 de state şi în Districtul Columbia, alegătorii se înregistrează - şi se înregistrează de cele mai multe ori cu afilierea politică - este interesant de văzut cum se întâmplă asta. Doar în Dakota de Nord nu există o înregistrare la nivel de stat a alegătorilor, ci doar la nivel municipal. În acelaşi timp, trebuie remarcat că în acest moment se încearcă implementarea unor forme de înregistrare automată a cetăţenilor ca alegători în funcţie de modul în care interacţionează cu autorităţile, iar un număr de 24 de state şi Districtul Columbia folosesc, de exemplu, un fel de Registru Auto (DMV, department of motor vehicles - departamentul de autovehicule) pentru a înregistra alegătorii. Pe de altă parte, este implementată şi înregistrarea online a alegătorilor care în 2024 era disponibilă în 43 de state şi Districtul Columbia.

Dacă ne raportăm la cifra oferită de USAFacts (dar există şi alte estimări mai modeste ale numărului de alegători înregistraţi), atunci în 2024 erau cu 22 de milioane de alegători mai mulţi decât în 2020 (168 de milioane de alegători) şi cu 26 de milioane mai mult decât la alegerile de la jumătatea mandatului din 2022 (161 de milioane de alegători).

Cam jumătate dintre alegătorii înregistraţi (47%) şi-au declarat afilierea la unul din cele două partide importante, 45,1 milioane s-au înregistrat ca democraţi, 36 de milioane ca republicani şi 32 de milioane de alegători ca independenţi, iar 5,4 milioane şi-au declarat afilierea la partide minore precum Partidul Ecologist sau Partidul Libertarian. Diferenţa dinte 119 milioane de alegători înregistraţi cu afilierea politică şi 186 de milioane de alegători este dată de cei care s-au înregistrat fără a declara vreo afiliere, situaţie permisă în unele state membre ale federaţie americane.

Acum, pornind de la aceste date, putem analiza rezultatele alegerilor din 2024. În 2020, Joe Biden obţinea 81.283.501 voturi, iar Donald Trump 74.223.975, iar acum Donald Trump a obţinut, după Associated Press, 73.515.834 din voturi (50,7%), iar Kamala Harris 69.160.963 de voturi (47,7%). Şi ca să ne raportăm tot la cifre, în 5 noiembrie 2024 au fost folosite aproape 143 de milioane de voturi, faţă de 155 de milioane în 2020. Deci, Trump nu a realizat nicio performanţă, ba chiar a obţinut mai puţine voturi decât acum patru ani. De fapt, adevărata problemă în 2024 a fost faptul că în aproape toate statele, Kamala Harris a avut performanţe inferioare celor ale lui Joe Biden în 2020. De ce prezenţa mai mică la vot şi scorul cu 12 milioane de voturi mai mic al Kamalei Harris? Foarte probabil deoarece campania electorală a Kamalei Harris a fost orientată mult prea spre stânga, ceea ce i-a permis lui Trump să preia o parte a electoratului centrist format din independenţi şi republicani moderaţi, pierzând, din cauza poziţiei faţă de războiul din Gaza şi Liban şi votul electoratului de extremă stânga, care fie a votat cu Jill Stein, candidata ecologistă care a obţinut 660.682 de voturi (0,5 % din voturi), fie nu a votat deloc, dar şi o parte a electoratului musulman şi a celui evreiesc care vota tradiţional cu Partidul Democrat.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. CNN scrie ca Trump are cu 400 de mii de voturi mai multe decit in 2020, 74.626.061.

    1. Pana acum, pentru ca nu s-a terminat numaratoarea, Trump are mai mult de 600k in plus fata de 2020. Adevarata problema apare insa cu numarul celor care-au votat-o pe Kamala. Discrepanta este atat de mare intre Biden si Kamala incat nu poti sa nu te intrebi daca nu cumva Trump a avut dreptate privind fraudarea nasiva a alegerilor din 2020!

      deci pana la urma va avea voturi mult mai multe decat in 2020,deh Alegeri americane-concluzii romanesti

      2020 e vax albina! Trump are in 2024 cam 12 milioane de voturi in plus fata de 2016, cand a castigat alegerile! De aici, din aceste discrepante flagrante, ne putem da seama cat de "corecte" au fost alegerile din 2020, cand Biden "incasa" cam 17 milioane de voturi in plus fata de Hillary si aproaoe 10 milioane in plus fata de Kamala in 2024. Si-apoi vin americanii sa ne spuna cum sa ne conducem tara!

    Eh, da, perioada de doliu s-a sfârșit. Cică Harris a pierdut din cauza campaniei mult prea spre stânga:) Am apucat ziua când aud asta din partea unui progresist. Dacă semnaliza stânga și cotea la dreapta, ar fi câștigat :)

    De inflație și de puterea de cumpărare a americanului de rând, nimic. 

    Cifrele nu iarta .Singura intrebare care ramine este legata de prezenta doamnei Harris in aceasta cursa electorala .Vedem cu usurinta ca nu este vorba despre citeva voturi situate de o parte sau de alta .Vedem cum Harris are un deficit de 12 mil de voturi fapt ce nu putea fi necunoscut Partidului Democrat .Partidul Democrat nu poate veni in fata nostra sa spuna ca nu a stiut acesta imensa diferenta .Pe de alta parte Partidul Democrat avea la indemina asul cistigator in persoana doamnei Michelle Obama .De ce nu a vrut Partidul Democrat sa cistige aceste alegeri ? Cine are un raspus sa zica .Eu cred ca in acest moment istoric plin de neprevazut cind Partidul Republican practic s-a desfiintat si au ramas in urma lui doar trumpistii, totul coroborat cu situatia internationala ,Partidul Democrat i-a oferit cu buna stiinta lui Trump un nou mandat de Presedinte .In aceasta situatie ne vom astepta la surprize enorme aparute pe scena politicilor mondiale .

    1. Alta inventie la fel ca si cea cu Kamala : ” asul Michelle Obama ? ! ? de unde si pina unde , ce o recomanda , vocea si talentul ? ce are in spate de a ajuns un as ? feministele mereu cauta scuze si viseaza la cai verzi pe pereti !

      Liderii democrati, multi trecuti de a treia tinerete, nu mai sunt in stare sa mentina Pax Americana in lume, nu mai sunt in stare sa mentina ordinea in propria tara, vezi deficite , printare de bani si inflatie exportata peste tot in lume, emigratie ilegala, furturi, talharii, orase distruse de oamenii strazii, ex San Francisco, si nu mai pot proteja blue collar muncitorii. Un imperiu in declin accelerat asta e impresia care o lasa US cu conducerea din ultimii 4 ani.

      Trump a venit cu campania de "salvatorul Americii". da e rasist, narcisist, haos ist, violator condamnat penal, etc. dar are un plan. partida de sah e pe finala, dar a vazut o solutie. da sunt cateva mutari, prin care US poate castiga partida. oprirea migratiei ilegale, curatenie in orase, deportari, pace mondiala(Pax Americana), tarife la importuri in special China, cineva va vrea sa acopere cererea enorma din us=investitii masive, crestere PIB, ordine in buget. si imperiul e salvat. Doar ca , in partida de sah sunt mai multi, si planul depinde si de mutarile adversarului.

      Harris nu a avut nici un plan. mai mult bla bla uri. au vrunt democratii sa piarda? poate inconstient, da.  

      planul lui trump e asa de bun, chiar briliant incat mai degraba cred ca-i apartine in mare parte lui musk.

      aferim !

    Abordarea statistica propusa presupune sa avem numarul final de voturi,altfel are comparabile eronate si deci rezultatul ei este gresit.

    Trump are deja mai multe voturi decat in 2020,mai mult toti analistii seriosi au spus de cateva zile ca are cele mai multe luate de un republican in ultimele decenii! 

    Ei s-au bazat probabil pe observatia simpla ca si la Trump se mai adauga milioane de voturi din cele care se mai numara.

    Cui prodest? 

    1. Harris are milioane de voturi ale imigrantilor si hotilor de buzunare veniti la capatuiala in America , deci voturi nule in final

    Din ciclul nu ne pricepem sa intelegem ce s-a intamplat,cat si cum s-a votat dar interpretam sondaje,facem predictii despre ce nu s-a intamplat.Praf la lucruri simple,analisti,specialisti la alea complicate.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb