ALEGERI FĂRĂ MIZĂ PENTRU MULŢIME Prizonierul corupţiei politicienilor: Poporul

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Politică / 26 mai 2014

Prizonierul corupţiei politicienilor: Poporul

O prezenţă la vot de sub 30% estimau sociologii pentru alegerile europarlamentare de ieri. Dacă pentru clasa politică, acest scrutin înseamnă un examen înaintea alegerilor prezidenţiale din toamnă, cetăţenii nu se arată interesaţi pe cine vor trimite în Parlamentul European să le reprezinte interesele.

De obicei, la alegeri, electoratul din mediul rural este mai activ, comparativ cu cel din mediul urban, partidele scoţându-şi masele de manevră la urne prin pomenile electorale oferite în sate şi comune.

Analiştii politici spun că o prezenţă atât de slabă la vot este şi consecinţa lipsei de încredere a cetăţenilor în clasa politică românească, indiferent de coloratură.

Încrederea în diferite instituţii ale statului a înregistrat o oarecare liniaritate până la instalarea guvernului USL, în mai 2012, potrivit graficelor prezentate de sondajul Sociopol, dat publicităţii în luna aprilie a acestui an.

Odată cu noua guvernare, însă, graficele din sondaj arată o sinuozitate, ceea ce, în opinia sociologilor, indică bulversarea cetăţenilor, afectaţi de războiul între Palate - Cotroceni, Victoria, Parlament.

Din sondajul Sociopol mai reiese că, de doi ani, cetăţenii nu mai ştiu în cine să aibă încredere, nu mai ştiu care le sunt "ancorele".

Dacă până în mai-iunie 2012, electoratul avea o percepţie formată, stabilă, asupra subiectului de care erau întrebaţi, în ultimii doi ani, potrivit graficelor din acest sondaj, încrederea s-a disipat, ceea ce arată că avem de-a face în acest moment cu o societate dezagregată, aflată în degringoladă.

Analiştii politici ne-au spus: "Graficele arată că cetăţenii României sunt ca şoriceii în borcan, nu mai ştiu în ce societate trăiesc. E o derută totală, un haos.

În ultimul timp, nu mai poţi spune ce politician sau instituţie a cîştigat în încredere, ci poţi vorbi doar de acapararea atenţiei publicului, mai ales din cauza mass-media, împărţite, la rândul lor, între partide.

Vorbim acum doar de cum câştigă episodic, unul sau altul, atenţia publicului prin apariţii tv din ce în ce mai agresive.

Până în mai 2012, a existat o separare clară a puterilor între Cotroceni, Palatul Victoria şi Parlament. După căderea guvernului Mihai Răzvan Ungureanu, a început un nesfârşit război al declaraţiilor politice, cu efect dezastruos asupra încrederii electoratului în clasa politică şi în instituţiile statului".

Graficele din sondajul Sociopol arată, potrivit analiştilor, o societate care, mâine, o poate lua în orice direcţie, un public nesigur şi nervos care se simte terorizat şi prizonier al unei clase politice corupte şi lipsite de orice viziune.

Pentru mulţime, alegerile nu prezintă miză; Bruxelles, Luxemburg şi Strasbourg (cele trei locuri de reunire ale Parlamentului European) par să fie situate pe Marte, privite din Caracal sau Găeşti, unde Europa este doar o legendă a geografiei - tărâmul care-i înghite pe cei care trimit banii.

În statistici, europarlamentarii sunt aleşi de patru sute de milioane de europeni, între care figurăm cu optsprezece milioane.

Pe câţi dintre ai noştri îi preocupă pericolul dezintegrării Uniunii Europene?

Nici n-au auzit că există problema.

În schimb, dacă europarlamentarii noştri iau cunoştinţă de pericol, devin extrem de preocupaţi.

Nu de alta, dar desfiinţarea Parlamentului European i-ar lasa fără generoasele indemnizaţii europene.

Este singurul motiv pentru care au candidat.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Eu cred ca romanii si nu numai incep, incet, incet sa-si dea seama pe ce lume traiesc. In comunism nu conta pe cine votai, oricum iesea cine trebuie, in capitalism nu conteaza cine iese ca oricum face ce trebuie. Asa ca sintagma aia cum ca "votul tau chiar conteaza" e mai bine sa o uitam. Pana una alta votul ne arata ca vom avea un parlament european ilegitim, odata ce prezenta la vot a fost undeva in jur de 40%...

    Actualii politicieni sunt croiţi după chipul, asemănarea şi voinţa poporului.

    Poporul vrea baroni penali şi doar maxim 20% dă doi bani pe integritate, principii şi minimă competenţă. În rest, alde Dragnea, Mazăre, Oprişan, Hrebe şi Voiculescu sunt POPULARI 

    1. ....de aceea, titlul este nimerit.

    Spun mahnit ca sa nu zic scarbit, altfel "presedintele"Constantinescu va zice ca-l copiez.

    .... Analiştii politici spun că o prezenţă atât de slabă la vot este şi consecinţa lipsei de încredere a cetăţenilor în clasa politică românească, indiferent de coloratură.  

    Analistii, ori sunt miopi ori se fac ca nu vad!

    Prezenta scazuta este consecinta prostiei neamului (si la propriu si la figurat); atata timp cat la vot merge masiv satra (o spun fara nicio rautate la adresa lor) momita cu punga de nailon, iar tineretul nostru (mai ales tineretul! batranilor ce sa le mai reprosam) tineretul indopat cu tampenii, cu mancare de la chiosc, cu programe TV de doi bani, cu scarba de neam si alte si alte "modele" de import, sa nu ne miram de ceea ce ni se intampla iar tineretul acesta somnoros (tot la propriu si la figurat) isi merita soarta si va face cariera pe plantatile si santierele din strainatate. 

    1. Noi am facut ca tineretul sa fie somnoros, tineretul este victima noastra.

      MAGNA CUM LAUDE! 

      Vezi ce se intampla: doarme Make, pierde tara.......

      La modul serios, domnule Make; in aceste perioade/vremuri nu aveai dreptul sa taci. Unde si de ce te-ai ascuns? 

      Draga domnule Mahnitu,

      matale nu observi dorinta celor de la unilii corporatii de a introduce tot felul de artificii pentru a incerca sa devina cat de cat credibili. Ce a reusit Make este incredibil. Daca vrea poate sa dezvolte o televiziune, o agentie de stiri sau sa se listeze la Bursa. Spune-mi cine va indrazni sa spuna ca Make ii trage pe sfoara? Caci interesul lui este si interesul fiecarui cititor, privitor , actionar..... 

      N-am motiv sa ma ascund, nu ma ascund si nu dorm, dar nu sint nici Batman (cel putin asa m-au incredintat medicii din statiunea balneara unde ma aflu de ceva timp si de unde, totusi, continui sa scriu la ziar).

      His name is not Batman, but Make(R) . Atributiile sunt totusi cele din fisa postului domnului Batman. Domnii doctori sunt specialisti fizioteraupeti, exista foarte putini specialisti care sunt in masura sa-l recunoasca. O seara placuta si nu uita ca te iubim!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb