Partidele noi se află în plină febră a strângerii de semnături, vitale pentru participarea la alegerile parlamentare din 11 decembrie. Există numeroase nemulţumiri legate de numărul mare de semnături necesare şi de piedicile puse de autorităţi în autorizarea instalării corturilor. Este nevoie de liste semnate de 1% din alegătorii înscrişi în Registrul electoral, din întreaga ţară pentru partide, din circumscripţiile în care candidează pentru independenţi. Numărul total al cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral pe 5 septembrie 2016 este de 18.273.047, cu 4.325 mai puţini faţă de ultima informare publică din data de 4 august, deci partidele au nevoie de un minim de 182.730 de semnături, dar pentru siguranţă se merge pe 200.000 de semnături strânse.
La gurile de metrou, în pieţe, în corturi special amenajate sau pur şi simplu pe stradă se strâng semnături. De cele mai multe ori oamenii sunt reticienţi, nu le place partidul respectiv sau pur şi simplu cred că li se vor cere bani. Nici măcar atunci când sunt informaţi că nu e o problemă dacă semnează pentru mai multe partide nu îşi cedează cu mai mare uşurinţă semnătura.Unele formaţiuni au intrat uşor în criză de timp, altele susţin că sunt în grafic în timp ce pentru "cele mai mari" chestiunea reprezintă o simplă formalitate.
La începutul acestei săptămâni, Nicuşor Dan, preşedintele USR, anunţa că a strâns 45.000 de semnături, din necesarul de 200.000, problema majoră fiind la semnăturile din străinătate, unde au adunat circa 1000 din cele 6.100 necesare: "În primele două săptămâni am avut o medie de 1500 de semnături pe zi. Deci am avut 20.000 de semnături după primele două săptămâni. Ieri aveam 45.000, deci am avut 25.000 în şase zile, deci ne apropiem de 5000 de semnături pe zi. Suntem optimişti că vom ajunge la 10.000 de semnături pe zi. Ăsta este numărul care ne-ar asigura 200.000 de semnături pe 27 octombrie. Suntem foarte fericiţi că am primit scrisori în urma apelului pe care l-am făcut, din orice loc pe care vi-l imaginaţi din România - din Caransebeş, Brăila, Botoşani, Blaj... Din orice loc am primit cel puţin o scrisoare, ceea ce înseamnă că oamenii încep să cunoască USR şi au încredere că poate să realizeze schimbarea şi, mai mult, pun umărul dezinteresat". Atât USR cât şi candidatul independent Remus Cernea s-au plans că au întâmpinat probleme pentru obţinerea avizelor necesare instalarii unor corturi în Capitală, în timp ce acest lucru nu a reprezentat o problem pentru PMP şi ALDE. Pe de altă parte, Marian Munteanu, preşedintele Partidului Alianţa Noastră România, este liniştit în privinţa listelor, afirmând că a strâns deja 110.000 de semnături.
La sfârşitul lunii august, Guvernul a adoptat trei hotărâri prin care au fost stabilite măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 2016, calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor, precum şi cheltuielile necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor: "Pentru buna organizare a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 2016 s-a aprobat suma totală de 227,7 milioane lei. Fondurile necesare sunt prevăzute în bugetele MAI, MAE, AEP, STS, INS, pe categorii de cheltuieli." Campania electorală se va desfăşura în perioada 11 noiembrie - 10 decembrie, iar listele electorale permanente se vor întocmi cel târziu cu 3 zile înaintea alegerilor, pe 8 decembrie.