Alegeri sub semnul confuziei

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 23 noiembrie 2009

Cristian Pîrvulescu

Alegerile prezidenţiale din 2009 sunt atipice prin raportare la toate scrutinele anterioare. Nu doar că sunt primele alegeri prezidenţiale care nu au fost organizate simultan cu alegerile parlamentare, dar sunt şi primele cu un vădit caracter antiparlamentar.

Referendumul organizat de preşedintele Traian Băsescu la data alegerilor prezidenţiale nu doar că a avantajat doar pe acesta în raport cu toţi ceilalţi 11 contracandidaţi, dar a fost transformat într-un plebiscit atâ-ta vreme cât întrebările puse cetăţenilor erau traducerea exactă a propunerilor sale de reducere a numărului de camere şi parlamentari.

Prin această stratagemă s-a urmărit atât creşterea prezenţei la vot, cât şi stimularea reacţiei antiparlamentare a populaţiei. Iar sloganul de sfârşit de campanie, "Adevărata majoritate sunteţi voi", a fost menit să accentueze ideea că Parlamentul nu este deloc reprezentativ, că ar fi doar expresia unor interese oligarhice, că este controlat de câţiva afacerişti veroşi, a deschis cale liberă exprimării tuturor frustrărilor antidemocratice pe care polarizarea socială provocată de o tranziţie brutală şi criza economică le-au favorizat. Departe de a fi un punct final, ziua de 22 noiembrie 2009 este doar o etapă a derivei necontrolate a societăţii româneşti. Nu este drumul cel mai sigur către democraţie!

Strategia multiplicării candidaturilor a fost de asemenea menită să compenseze riscul bipolarizării candidaturilor înaintea turului al doilea. După ce reducerea numărului de partide parlamentare accentuase tendinţa de bipolarizare a vieţii politice, după ce în 2004 prezidenţialele fuseseră deja bipolarizate între Adrian Năstase şi Traian Băsescu, la aceste alegeri s-a încercat, dar s-a şi reuşit, fragmentarea votului.

Încă de la alegerea ca preşedinte al PNL a lui Crin Antonescu, bipolarizarea alegerilor prezidenţiale a devenit imposibilă. O bipolarizare de la primul tur l-ar fi defavorizat pe preşedintele în funcţie. Iar bătălia pentru locul al doilea între Mircea Geoană şi Crin Antonescu îl avantaja pe Traian Băsescu care ar fi putut să fructifice astfel poziţia de lider.

Cea mai mare confuzie care a dat tonul acestor alegeri a fost lipsa unei teme de campanie care să faciliteze structurarea unui vot cât de cât ideologic.

Iar dezbaterea "privată" dintre cei trei "mari" de vineri, 20 noiembrie, a segregat între două tipuri de candidaţi. Pe de o parte candidaţii independenţi şi cei reprezentând formaţiunile politice neparlamentare la care s-a adăugat şi UDMR, pe de altă parte candidaţii partidelor parlamentare româneşti. Situaţia, impusă prin forţă şi abuz de poziţie de către partidele parlamentare a fost scandaloasă, iar condiţiile negociate de echipele de consilieri ale candidaţilor au afectat atât libertatea de exprimare a celorlalţi candidaţi, cât şi libertatea de informare a cetăţenilor. Absenţa unor dezbateri echilibrate şi organizate pe baza principiului egalităţii dintre candidaţi care ar fi trebuit să conducă la formarea liberă şi informată a opţiunii de vot pentru scrutinul prezidenţial din 22 noiembrie a fost principala sursă de confuzie. Iar confuzia din alegeri ar putea anticipa confuzia guvernării.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Va adaugati, prin majoritatea editorialelor scrise de-a lungul acestei campanii prezidentiale, unui club restrans de voci pentru care Democratia e mai importanta decat lupta partinica si cultura politica mai importanta decat circul mediatic.

     

    Fara asemenea oameni, nu s-ar mai intrezari nici licarul unei sperante. 

    Dupa ce ramane si domnul Avramescu fara slujba din Deal si isi aminteste, eventual, cum e sa scrii conformandu-te logicii si nu ranjindu-i in fata, respectandu-ti propriul bun simt si nu ignorandu-l, ascultandu-ti constiinta si nu dandu-te de ceasul mortii sa-ti acoperi seful, atunci Bursa ar reusi performanta unica in presa romaneasca de a gazdui exclusiv editorialisti din acest club extrem de restrans.  

    Regret domnule C.P.ca nu aveti simtul realitatii!Nu prin Referendums-a demostrat ca Parlamentul nu e reprezentativ! Parlamentul s-a decredibilizat prin "uninominalul" in forma propusa de dv.Referendumul a fost un motor care a scos populatia la vot si nu l-a avantajat numai pe Basescu,pentru ca rezultatele au dovedit-o.Ce va faceti ca nu observati e faptul ca pentru referendum s-a votat fara a primi piopulatia pomeni electorale.Deci , se poate! Vad ca ai o apasare ca nu au avut sanse egale candidatii la dezbateri.Va intreb :De ce nu a organizat ong-ul pe care-l conduceti o asemenea dezbatere?!Ce v-a retinut?Domnule, dumneavoastra "una scrieti, alta fumati".Astfel sunteti cunoscut in filialele ong-ului pe care-l prezidati.Imi pare rau ca informatiile pe care le dati in jurnalele care scrieti, sunt in functie de...mogul!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb