Preşedintele Consiliului Electoral Naţional Venezuelan (CNE) a cerut duminică ca şeful diplomaţiei europene Josep Borrell să prezinte scuze, după ce a declarat vineri că legitimitatea alegerilor regionale din noiembrie va depinde de raportul misiunii de observare a UE, informează AFP, citat de Agerpres.
"Am cerut să se solicite public o explicaţie. Nu doar o explicaţie, ci şi scuze pentru poporul venezuelean", a spus Pedro Calzadilla, în fruntea CNE din mai şi ministru sub preşedinţii Hugo Chavez şi Nicolas Maduro.
"Domnul Borrell a spus nu doar că misiunea a venit pentru a sprijini un clan (o facţiune) politic (...), ci şi că legitimitatea alegerilor va depinde de raportul pe care ei (europenii) îl vor redacta", a adăugat preşedintele CNE într-o întâlnire cu presa în care a informat despre organizarea secţiilor de votare.
Josep Borrell le-a spus vineri reporterilor că "dacă toată opoziţia, inclusiv partidele domnului Guaido (liderul opoziţiei), se prezintă, cred că trebuie să-i susţinem, pentru că este o garanţie mai bună pentru ei ca noi să supraveghem sistemul".
Răspunzând unei întrebări despre misiunea de observare a alegerilor, Borrell a spus:"Ceea ce va legitima sau ilegitima (alegerile) va fi raportul misiunii, ceea ce vor spune (experţii) după ce se vor întoarce de pe teren".
"Este o alarmă. Nicio ţară nu ar permite prezenţa unei misiuni electorale al cărei şef, liderul său, autorităţile sale afirmă public că vin în Venezuela pentru a fi părtinitori politic. Nimeni nu acceptă", a insistat Calzadilla, amintind că Uniunea Europeană a semnat un acord ce "reglementează prezenţa misiunii".
"Orice lucru care pune în pericol principiile acestui acord mă obligă ... să văd ce se întâmplă. Nimic nu este absolut definitiv", a conchis el.
Venezuela şi UE au convenit asupra unei misiuni de observare pentru alegerile municipale şi regionale din 21 noiembrie.
Venezuela a fost în mod regulat reticentă să primească observatori electorali pe teritoriul său. UE a solicitat, fără succes, prezenţa unei misiuni pentru alegerile legislative din decembrie 2020. Aceste alegeri au fost boicotate de opoziţie, iar regimul de la Caracas a obţinut o victorie zdrobitoare. Opoziţia a boicotat şi alegerile prezidenţiale din 2018, câştigate de Nicolas Maduro.
Guvernul preşedintelui Nicolas Maduro este angajat din august într-un dialog cu opoziţia condusă de Juan Guaido, recunoscut ca preşedinte interimar de aproximativ cincizeci de ţări, inclusiv Statele Unite.
Principalele partide de opoziţie din Venezuela au renunţat la strategia boicotului din ultimii ani în special pentru a face parte din CNE.