Societatea de construcţii "Impact" Bucureşti a înregistrat, pe parcursul primelor şase luni din acest an, o cifră de afaceri de 358 miliarde de lei, în creştere cu 18% faţă de nivelul aferent aceleiaşi perioade din 2003. Cea mai importantă contribuţie la realizarea cifrei de afaceri a companiei o au vînzările de case, ponderea acestora în totalul vînzărilor fiind de 84%. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, vînzările de case au pierdut 10 procente în structura cifrei de afaceri, în special în favoarea materialelor de construcţii, a căror pondere în totalul vînzărilor a crescut de la 3% la 10%, în perioada analizată. "Impact" înregistrează, totodată, venituri din prestarea de servicii, contribuţia acestora la cifra de afaceri a societăţii dublîndu-se în ultimul an (de la 3% la 6%).
Veniturile totale ale companiei se ridică la 412 miliarde de lei în primul semestru, cu 29% peste nivelul înregistrat cu un an în urmă şi cu 21% mai mici decît prevederile bugetare. Raportat la aceeaşi perioadă de timp, cheltuielile totale au înregistrat un ritm de creştere de 54%, nivelul lor fiind de 305 miliarde de lei, la 30 iunie 2004. Acesta este cu 22% mai mic decît nivelul prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli pentru perioada analizată.
Dan Ioan Popp, preşedintele societăţii "Impact" a declarat ieri, într-o conferinţă de presă: "Creşterea cheltuielilor totale este normală pentru firmele aflate în plină dezvoltare: sporesc cheltuielile pentru investiţii, cele cu personalul, cu dotările şi altele". Domnia sa a mai precizat că investiţiile au reprezentat 11% din totalul cheltuielilor efectuate de societate în primul semestru. Preşedintele "Impact" a adăugat: "Creşterea cheltuielilor a fost determinată, de asemenea, de majorarea preţurilor la materialele de construcţii (cu 65% faţă de anul anterior), de creşterea cheltuielilor cu forţa de muncă înalt calificată, în special proiectare, de angajarea şi pregătirea personalului pentru proiecte noi".
Pe fondul creşterii cheltuielilor totale într-un ritm superior celui în care au sporit veniturile, profitul brut al companiei a scăzut cu 12% în perioada analizată. Acesta era, la 30 iunie, de 107 miliarde de lei. Rezultatul net aferent primului semestru este de 84 miliarde de lei, în scădere cu 25% faţă de anul precedent. Potrivit preşedintelui societăţii "Impact", printre cauzele ce au condus la nerealizarea profitului se numără întîrzierea obţinerii autorizaţiilor - care a făcut imposibilă începerea construcţiei obiectivelor noi prevăzute în buget, fluctuaţia forţei de muncă, în special în domeniul proiectării. Obţinerea cu întîrziere a autorizaţiilor de construcţie a fost determinată de întreruperea activitaţii primăriilor cu ocazia alegerilor locale. Astfel, au apărut întîrzierile în execuţie. Dan Ioan Popp mai spune că reprezentanţii companiei fac eforturi pentru acoperirea diferenţelor negative dintre nivelurile înregistrate de indicatorii de rezultate şi nivelurile prevăzute pentru aceştia, scopul fiind obţinerea, la sfîrşitul anului, a profitului estimat pentru 2004, în cuantum de 8,3 milioane de euro. Dan Ioan Popp estimează că, pînă la sfîrşitul anului, "Impact" va încheia 300 de contracte pentru vînzarea de case, valoarea totală a acestora ridicîndu-se la aproximativ 30 de milioane de euro.
• "Impact" vrea să emită obligaţiuni în septembrie
Dan Ioan Popp intenţionează să lanseze o emisiune de obligaţiuni "Impact" în luna septembrie a anului în curs, în acest sens purtînd negocieri cu un prestigios grup de firme care a mai realizat astfel de operaţiuni în ţara noastră. Domnia sa a ţinut să precizeze că eliminarea, prin noua lege a pieţei de capital, a limitării valorii emisiunii obligatare la 75% din capitalul social al unei companii este de bun augur pentru toate unităţile care vor să recurgă la astfel de operaţiuni.