Aleksei Navalnîi, opozantul rus aflat în detenţie, a denunţat marţi absenţa de sancţiuni occidentale sistematice împotriva oligarhilor ruşi pentru sprijinul acestora faţă de regimul lui Vladimir Putin şi intervenţia lui militară în Ucraina, informează Agerpres.
Într-un mesaj susţinut cu exemple postate pe reţelele sale sociale, Navalnîi afirmă că doar 46 dintre cei mai bogaţi 200 de ruşi, potrivit clasamentului revistei Forbes, sunt în prezent vizaţi de sancţiuni americane, europene sau britanice.
"În opinia mea, aceasta nu prea seamănă cu un război total împotriva oligarhilor lui Putin", a comentat Navalnîi.
Potrivit opozantului, inclusiv directorul general al gigantului rus Gazprom, Aleksei Miller, nu este nici acum vizat de sancţiuni europene, în timp ce celebrul oligarh Roman Abramovici se sustrage la rândul său sancţiunilor americane.
"Companiile lui Abramovici continuă să furnizeze metal Ministerului rus al Apărării. Cum se face că ele nu sunt nici acum sancţionate?", întreabă Navalnîi.
"Nu se poate spera la o schismă în rândul elitelor lui Putin în ceea ce priveşte războiul dacă, în pofida a multă vorbărie, nu se foloseşte bâta împotriva lor şi ei sunt lăsaţi să-şi păstreze morcovii", adaugă Navalnîi.
El propune de asemenea să fie interzisă "pentru 20 de ani" intrarea în SUA, Regatul Unit şi UE pentru orice personalitate rusă ce susţine public ofensiva asupra Ucrainei.
Şi invers, potrivit lui, "un mecanism simplu" pentru a evita sancţiunile ar fi de a se declara deschis împotriva ofensivei în Ucraina şi de "a înceta să susţină regimul Putin prin vorbe, prin fapte şi cu bani".
"Îi îndemn pe alegătorii şi parlamentarii din UE, Regatul Unit, SUA şi Canada să facă presiune asupra executivelor şi să le forţeze să-şi înceteze demagogia şi să introducă sancţiuni personale masive împotriva hoţilor lui Putin", a declarat Navalnîi.
Aceste declaraţii intervin în timp ce UE urmează să analizeze începând de la sfârşitul lui august o interdicţie de vize pentru toţi ruşii.
În martie, Aleksei Navalnîi a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru acuzaţii de escrocherie pe care el le consideră trucate.
El a fost arestat în ianuarie 2021, la întoarcerea lui în Rusia după ce fusese îngrijit în Germania în urma unei grave intoxicări pe care el o impută Kremlinului, acuzaţii pe care acesta din urmă le dezminte.
Din închisoarea în care se află, lângă oraşul rus Vladimir, la 200 de km est de Moscova, Navalnîi continuă să transmită mesaje avocaţilor săi.
Organizaţia sa anticorupţie a elaborat o listă cu peste 6000 de responsabili ruşi acuzaţi că susţin ofensiva Kremlinului în Ucraina.
1. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 17.08.2022, 10:56)
Asta parca era in izolare, emite panseuri din izolare?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.08.2022, 12:32)
Ia mergi dumneata si du-le tigari gardienilor ; si ia-ti bilet doar dus, ca vad ca iti place "politica" de la Kremlin ;
sau n-ai adunat destule kopeici inca pentru bairamul icoanei satrei hauriste Georgica Simian, mascariciul national...
Voi, clica/cloaca haurista ,in loc sa-l luati de guler pe V.Orban ptr propaganda antiromaneasca la Tusnad nu mai puteti de grija lui Navalnai !
Legati fedeles v-as trimite, fie in Crimeea acum, fie in Buriatia...
Pasol !
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de credinciosul în data de 18.08.2022, 09:28)
eu,in RO,unde e leaganul democratiei fata de Rusia nu prea am auzit puscariasii sa dea mesaje,stiu ca telefoanele mobile sunt interzise,o fi mai multa democratie in RU in puscarii decat in Ro!parca spuneau ca este in detentie intr-o locatie secreta,uite ca de la novicioc ii vin idei bune,poate mai ia o doza sa ii vina idei si mai bune!