ALERT Accident aviatic: Pilotul Adrian Iovan şi o studentă la Medicină Militară au murit

F.A.
Miscellanea / 21 ianuarie 2014

Update 18:32 Dragnea: "Miercuri, avem informare în Guvern pe accidentul aviatic"

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, astăzi, că, la şedinţa de Guvern programată pentru mâine, va avea loc o informare despre accidentul aviatic din Munţii Apuseni, oficialul anunţând că, în acest sens, şi-a anulat vizita programată la Craiova.

" Premierul a decis să se facă o anchetă şi se va realiza în foarte scurt timp. Cred că mâine vom avea o informare în Guvern. S-a întâmplat ceva foarte rău şi ar trebui să aflăm toţi ce s-a întâmplat acolo", a menţionat Dragnea.

Vicepremierul şi-a anulat întâlnirea programată în Craiova pentru miercuri cu liderii filialelor PSD din Sud: "Vreau să anunţ că mâine (miercuri - n.r.) nu mai facem întâlnire la Craiova, cu cei din zona de Sud, pentru că mâine vreau să stau la şedinţa de Guvern şi o reprogramăm săptămâna viitoare, probabil marţi".

Domnia sa a adăugat că nu prim-ministrul Victor Ponta trebuia să se ocupe de coordonarea grupului care anchetează accidentul, ci celălalt vicepremier, Gabriel Oprea.

"Nu primul-ministru trebuie să se ocupe personal de acest lucru. Nu primul-ministru coordonează acţiuni prin care se instituie comisii care trebuie să afle adevărul în astfel de situaţii. Dacă s-ar ocupa de orice situaţie de genul acesta, ar însemna că nu mai poate conduce Guvernul. De asta sunt vicepremieri, miniştri pe domenii de activitate. (...) Există proceduri care trebuie scoase din sertar atunci când se întâmplă aşa ceva. Sunt instituţii care sunt implicate şi care trebuie să acţioneze coordonat în această situaţie, dar eu zic să avem puţină răbdare, fiindcă în foarte scurt timp vor apărea rezultatele anchetei şi vă asigur că premierul va lua toate deciziile care se impun. (...) Dacă toţi ne dăm cu părerea, părerea mea este comentată de altcineva, care şi ăla îşi dă cu părerea şi aşa mai departe", a explicat Dragnea.

---

Update 18:23 Petru Luhan (PDL): "Ruşine, domnule Nicolăescu!"

Europarlamentarul PDL Petru Luhan îl acuză pe ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, de gestionare defectuoasă a situaţiei create ca urmare a accidentului aviatic din Munţii Apuseni, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

"Tragicul accident aviatic din Munţii Apuseni, soldat cu moartea a doua persoane, ne arata încă o dată, dacă mai era nevoie, că actualul ministru al Sănătăţii este complet rupt de realitate", a declarat Luhan, întrebându-se de ce Autoritatea Naţională de Transplant (ANT) folosea un avion vechi de 45 de ani, "în condiţiile în care SMURD dispune de un avion de ultimă generaţie pentru transportul pacienţilor, avion ţinut într-un hangar în ziua accidentului".

De asemenea, eurodeputatul pune problema duratei ridicate de găsire a victimelor, "din moment ce autorităţile susţin că dispun de un sistem performant de localizare şi de mijloace rapide pentru transportarea lor la spital".

Nu în ultimul rând, democrat-liberalul remarcă lipsa declaraţiilor din partea ministrului Nicolăescu, în subordinea căruia se află ANT.

"Singurul răspuns posibil la toate aceste întrebări nu poate fi decât că dl Eugen Nicolăescu a fost depăşit de situaţie. Ca în multe alte situaţii în care reacţiile sale - dacă a existat vreuna - au fost de natură să inducă mai degrabă confuzie decât clarificări. În orice tară civilizată, un astfel de ministru şi-ar fi prezentat demisia în cinci minute! Dar, fiindcă trăim în România Guvernului USL, nu avem decât să exclamăm: Ruşine, domnule Nicolăescu!", conchide Petru Luhan.

---

Update 18:00 Avionul prăbuşit era asigurat la Omniasig

Avionul prăbuşit ieri era asigurat la Omniasig printr-o poliţă de răspundere civilă faţă de terţi şi o poliţă de asigurare de accidente a personalului navigant şi a pasagerilor, potrivit unui comunicat de presă al companiei de asigurări, trimis astăzi redacţiei.

"Omniasig Vienna Insurance Group îşi exprimă profundul regret pentru acest tragic accident şi transmite cele mai bune gânduri victimelor şi rudelor acestora", se mai arată în comunicat.

---

Update 16:39 Elicopterele MapN nu au putut decola din cauza vremii

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a dispus pregătirea elicopterelor IAR 330 M de la Câmpia Turzii şi Gearmata, echipate pentru evacuarea medicală (Medevac) a răniţilor, dar, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, aparatele nu au putut decola, potrivit unui comunicat de presă trimis astăzi redacţiei.

Astfel, din cauza ceţii şi a gheţii (jivrajului) care s-a depus pe ele, elicopterele nu au putut pleca în misiune. Având în vedere că zona de cercetare se desfăşura pe o rază destul de mare, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a dispus ca un detaşament din Batalionul 317 Cercetare de la Cluj să se alăture forţelor de căutare-salvare. De asemenea, ministrul a ordonat pregătirea aeronavei C-27 J Spartan echipată Medevac, pentru a transporta victimele accidentului de la Cluj la Bucureşti, se mai arată în comunicat.

---

Update 15:51

Doctorul Radu Zamfir, unul dintre supravieţuitorii accidentului aviatic, a declarat astăzi că pe parcursul trecerii munţilor a survenit un val de ceaţă, iar apoi "avionul a givrat, a pierdut înălţime, un motor, am văzut copacii de aproape, apoi ne-am recules la faţa locului".

"Domnul Iovan iniţial era prins între fiarele avionului, am încercat să-l descarcerez, nu am reuşit, ulterior a devenit inconştient. Nu a avut timp să ne spună nimic, datorită lui suntem în viaţă", a mai spus medicul.

---

Update 13:40

Sublocotenentul Aurelia Ion, ofiţer-student în anul V la Institutul Medico-Militar din Bucureşti, a decedat luni, 20 ianuarie, în urma accidentului aviatic ce a avut loc în Pasul Ursoaia, judeţul Cluj, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.

Aurelia Ion, în vârstă de 23 de ani, efectua un stagiu de pregătire la Spitalul Fundeni.

Conducerea MApN transmite condoleanţe familiei îndoliate.

----

Update 13.17

Ministerul Transporturilor lucrează, în prezent, la un raport care urmăreşte să clarifice detalii administrative şi tehnice legate de accidentul în care a fost implicată aeronava de tip Britten - Norman Islander (BN - 2), aflată în proprietatea Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă.

Investigaţia administrativă va stabili măsura în care s-au respectat procedurile.

Aceasta este realizată împreună cu experţi de la Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (Romatsa), Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), Şcoala Superioară de Aviaţie şi Direcţia de Aviaţie din cadrul Ministerului Transporturilor.

Investigaţia tehnică urmează să determine cauzele accidentului, precum şi responsabilii şi este realizată de Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS), instituţie în subordinea Ministerului Transporturilor, singura cu astfel de atribuţii.

La nivelul Guvernului s-a decis că Vicepremierul Gabriel Oprea va integra rapoartele primite de la toate ministerele cu instituţii care au atribuţii în astfel de situaţii şi le va comunica public.

---

Update 13:02 Forţa Civică: Cerem demisia lui Radu Stroe pentru incompetenţă

Partidul Forţa Civică cere demisia ministrului de Interne Radu Stroe pentru "incompetenţă" în cazul accidentului aviatic de ieri.

Ştefan Pirpiliu, Secretar General Forţa Civică, a declarat: "Ieri am primit o nouă dovadă a crasei incompetenţe a autorităţilor române. Tragicul accident aviatic în urma căruia două persoane şi-au pierdut viaţa a fost privit cu o maximă detaşare de către membri ai Executivului. Cerem demisia ministrului de Interne pentru incapacitatea instituţională şi morală de a gestiona această situaţie de criză.

----

Update 12:35

Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor, a solicitat începerea unei anchete la Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian - ROMATSA, după accidentul aviatic din Apuseni, soldat cu doi morţi.

"Noi, în momentul acesta, vrem să vedem de ce nu a funcţionat sau care a fost problema cu dispozitivul GPS care ar fi trebuit să localizeze aeronava. Presupunem că nu a funcţionat, dar vom şti cu exactitate în momentul în care finalizăm ancheta. De aseară un grup de experţi se află la faţa locului şi trebuie să facem această anchetă, pentru că trebuie să vedem exact care au fost cauzele care au dus la prăbuşirea avionului şi de ce nu au putut fi localizaţi", a declarat Ramona Mănescu, conform Antena3.ro.

----

Update 10:35

Cele cinci persoane care au supravieţuit accidentului aviatic din judeţul Cluj sunt conştiente şi în stare stabilă. Acestea sunt în continuare monitorizate şi s-a intervenit chirurgical în cazul rănilor deschise, au declarat reprezentanţii Spitalului din Cluj Napoca, unde au fost transportate victimele.

----

Update 10:31 Ponta cere o anchetă privind accidentul aviatic

Premierul Victor Ponta i-a cerut vicepremierului Gabriel Oprea o informare despre modul în care a acţionat fiecare instituţie în parte în cazul operaţiunilor de luni, transmit sursele de presă.

O echipă de anchetă formată din procurori, ofiţeri criminalişti şi inspectori ai Aviaţiei Civile ar urma să ajungă, marţi dimineaţă, la locul în care s-a prăbuşit avionul.

---

Update 10:14 STS: Locul accidentului, stabilit odată cu primirea apelului la 112

Locul producerii accidentului aviatic din Munţii Apuseni a fost stabilit pe baza informaţiilor furnizate de operatorii de comunicaţii mobile odată cu primirea primului apel la 112, informaţia fiind pusă la dispoziţia instituţiilor ce au participat la operaţiunea de căutare şi salvare, informează Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), conform surselor de presă.

"Localizarea locului evenimentului în Sistemul 112 s-a realizat potrivit prevederilor legale, pe baza informaţiilor furnizate de operatorii de comunicaţii mobile odată cu primirea primului apel la 112, respectiv la nivelul sectorului celulei din care a fost generat acesta şi a fost pusă la dispoziţia instituţiilor care au participat la operaţiunea de căutare şi salvare", se arată într-un comunicat transmis de Biroul de presă al (STS).

----

Update 08:54

Radu Stroe, ministrul Afacerilor Interne, a declarat, marţi dimineaţă, că la locul accidentului aviatic nu a fost trimisă o aeronavă SMURD, întrucât aceasta este "pentru salvare de oameni, nu pentru alte activităţi", potrivit surselor din presă.

Întrebat de ce victimele au fost localizate atât de târziu, ministrul i-a îndemnat pe jurnalişti să caute răspunsul la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).

"Răspunsul îl găsiţi la STS, în speţă, la STS Cluj. Bineînţeles că era şi mai bine dacă se putea face o localizare la metru sau la suta de metri", a mai spus Radu Stroe.

----

Pilotul Adrian Iovan şi o studentă la Medicină Militară au murit după ce un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit în Munţii Apuseni.

Victimele au fost găsite de un pădurar, la circa şase ore după ce unul dintre pasageri a sunat la 112 pentru a anunţa accidentul.

Toţi răniţii au fost aduşi la UPU 1 Cluj. Medicul şef al UPU Cluj, Adela Golea, a declarat că toate cele cinci persoane rănite în accident sunt conştiente şi au fost internate la Terapie Intensivă, nefiind necesar transferul pacienţilor în alte oraşe.

Aeronava transporta o echipă de medici la Oradea, de unde ar fi urmat să preia organele unei donatoare aflate în moarte cerebrală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb