ALERT/ ALEGERI PREZIDENŢIALE ÎN FRANŢA: POTRIVIT PRIMELOR EXIT-POLL-URI Emmanuel Macron o învinge pe Marine Le Pen: 65,09% versus 34,9%

M.I.
Internaţional / 7 mai 2017

Marine Le Pen şi Emmanuel Macron

Marine Le Pen şi Emmanuel Macron

Actualizare 22:05 Surse: Emmanuel Macron va depune jurământul pe 14 mai

Preluarea mandatului de preşedinte de la Francois Hollande urmează să aibă loc pe 14 mai, au declarat surse citate sub acoperirea anonimatului de Le Figaro.

------------

Actualizare 22:00 Principalii lideri europeni (Jean-Claude Juncker, Theresa May, Francois Hollande, Angela Merkel) au salutat victoria lui Macron la alegerile prezidenţiale din Franţa

------------

Actualizare 21:53 Macron a spus, în prima sa declaraţie după anunţarea rezultatelor sondajelor, că victoria sa a deschis o "pagină nouă în istoria Franţei".

El a declarat pentru AFP: "O nouă pagină din istoria noastră lungă se deschide în această seară. Vreau să fie cea a speranţei şi încrederii regăsite".

------------

Actualizare 21:30

Le Monde anunţă cea mai slabă prezenţă în cel de-al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor din Franţa, din 1969 şi până astăzi: 74,7%.

------------

Actualizare 21:25 Marine Le Pen şi-a recunoscut înfrângerea: "Francezii au votat pentru continuitate"

Marine Le Pen, candidata de extremă-dreapta la preşedinţia Franţei, şi-a recunoscut înfrângerea, într-un discurs susţinut la Chalet du Lac.

Aceasta l-a sunat pe Macron şi l-a felicitat pentru victoria obţinută în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, relatează Le Figaro.

"Francezii au ales un nou preşedinte al Republicii şi au votat pentru continuitate", a afirmat candidata Frontului Naţional.

Ea a anunţat că a discutat cu Macron pentru a-l felicita şi i-a urat noroc pentru a face faţă "provocărilor cu care se confruntă Franţa".

"Vreau să le mulţumesc celor 11 milioane de francezi care mi-au acordat vocea şi încrederea lor, precum şi militanţilor care m-au susţinut şi însoţit pe tot parcursul campaniei", a spus ea, potrivit News.ro.

Le Pen a afirmat că votul "istoric" dat astăzi a făcut din formaţiunea sa principala forţă de opoziţie din ţară.

Aceasta a admis, însă, că Frontul Naţional trebuie să se reînnoiască pentru a se ridica la înălţimea aşteptărilor francezilor.

Discursul, care a durat aproximativ patru minute, a fost, practic, un apel de mobilizare a electoratului pentru alegerile legislative din 8 iunie.

------------

Actualizare 21:15

Emmanuel Macron, candidatul de centru, va deveni noul preşedinte al Franţei, arată un exit-poll difuzat de France 24. El a obţinut 65,099% din voturi. Candidata de extremă-dreapta, Marine Le Pen, a obţinut doar 34,9% din voturi, potrivit acestui exit-poll.

Un sondaj realizat de Kantar Sofres-Onepoint la ieşirea de la urne arată că Macron a obţinut 65,5% din sufragii, iar Le Pen 34,5%.

Institutul Elabe estimează că Macron a obţinut 65,9% din voturi, iar Le Pen 34,1%, potrivit BFMTV.

Rata de absenteism a fost de 25,5%, potrivit exit-poll-ului Kantar Sofres-Onepoint, informează News.ro.

La 39 de ani, candidatul En Marche! va deveni, astfel, cel mai tânăr preşedinte din istoria celei de a V-a Republici franceze.

Sute de susţinători ai lui Macron, strânşi pe Esplanada de la Luvru, au aplaudat la aflarea rezultatelor şi au fluturat drapele ale Franţei. Noul preşedinte ales urmează să ajungă în faţa mulţimii pentru a rosti un discurs.

La Chalet-du-Lac, în apropiere de Bois de Vincennes, susţinătorii lui Le Pen, în număr relativ mic, au cântat imnul Franţei după ce au fost publicate exit-poll-urile.

-----------

Actualizare 21:09 Votul pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Franţa s-a încheiat

Toate secţiile de vot din Franţa s-au închis până la ora locală 20.00 (21.00 ora României).

------------

Actualizare 21:02

Emmanuel Macron a câştigat alegerile prezidenţiale din Franţa, cu 65,09% din voturile exprimate astăzi, potrivit primelor exit-poll-uri, citate de televiziunile de ştiri. Adversara sa, Marine Le Pen, a obţinut doar 34,9% din voturi.

------------

Actualizare 20:47 Presa belgiană anunţă că Emmanuel Macron a câştigat în diaspora, fiind votat masiv

------------

Actualizare 20:40 Polemică în Franţa, după ce Frontul Naţional le-a interzis unor jurnalişti să participe la petrecerea de după alegeri

Un număr de zece instituţii media franceze, inclusiv Mediapart, au denunţat astăzi "interdicţia" de a asista la evenimentul organizat de Frontul Naţional (FN) după cel de-al doilea tur de scrutin, relatează Le Figaro. În semn de solidaritate, jurnaliştii de la Liberation, Le Monde şi Les Inrocks au anunţat că vor boicota evenimentul.

Jurnalişti ai portalelor Buzzfeed, Mediapart, Les Jours, Rue89, StreetPress, Politico, Bondy Blog, Explicite, Brut, Konbini, dar şi de la săptămânalul Politis şi de la emisiunea Quotidien difuzată de TMC, au anunţat pe Twitter că nu au primit acreditare din partea formaţiunii de extremă-dreapta.

Johan Hufnagel, director-adjunct al Liberation, a anunţat într-un articol, potrivit News.ro: "În semn de solidaritate cu colegii noştri, redacţia Liberation, care nu ştie la momentul scrierii acestor rânduri dacă este afectată de măsură, a decis să nu meargă la evenimentul organizat de partidul de extremă-dreapta. Aceste măsuri antidemocratice şi contrare libertăţii de informare trebuie să înceteze, la fel ca şi intimidarea jurnaliştilor la aceste mitinguri".

"În semn de solidaritate, boicotăm şi noi evenimentul electoral al FN", a anunţat săptămânalul Les Inrocks pe Twitter.

La primul tur de scrutin, Mediapart, Quotidien şi un jurnalist de la Marianne, coautor al unei cărţi de investigaţie despre Marine Le Pen, nu au primit acces la petrecerea electorală de la Henin-Beaumont, în Pas-de-Calais, acolo unde a aşteptat rezultatele liderul FN.

Asociaţiile de jurnalişti de la aproape 40 de instituţii media, inclusiv AFP, au semnat o petiţie între cele două tururi de scrutin, prin care au protestat faţă de decizia FN de a "alege presa autorizată să o urmărească pe Marine Le Pen" şi au denunţat "o încălcare a libertăţii" de informare.

-------------

Actualizare 20:11 Majoritatea secţiilor de vot din Franţa s-au închis

Majoritatea secţiilor de vot din Franţa s-au închis la ora locală 19.00 (20.00 ora României), iar numărătoarea voturilor a început.

Excepţie fac marile oraşe, precum Paris, Lyon sau Marsilia, unde secţiile de vot se vor închide la ora locală 20.00 (21.00 ora României). Astfel, în baza legii din Franţa, primele exit-polluri vor fi anunţate abia după ora 20.00 (21.00 ora României), scrie News.ro.

Rata de participare la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Franţa urmează să ajungă la 74% la ora locală 20.00 (21.00 ora României), când se vor închide şi ultimele secţii din Hexagon, potrivit unei estimări făcute de institutul Elabe pentru BFMTV.

Peste 80% dintre francezii cu drept de vot s-au prezentat la urne în al doilea tur de scrutin din 2012, câştigat de Francois Hollande.

Emmanuel Macron ar fi obţinut 62,5% dintre voturile exprimate până la ora locală 18.00 (19.00 ora României), potrivit unei surse din Ministerul francez de Interne care analizează rezultatele sondajelor la ieşirea de la urne realizate de mai multe institute.

-------------

Actualizare 19:15 Autorităţile franceze au demarat o anchetă judiciară privind atacul informatic care a vizat echipa lui Macron

Autorităţile franceze au demarat o anchetă judiciară privind atacul informatic care a vizat echipa candidatului En Marche!, Emmanuel Macron, a anunţat o sursă apropiată investigaţiei pentru AFP.

Ancheta a fost deschisă pentru "acces fraudulos la un sistem de administrare a datelor" şi "încălcarea secretului corespondenţei" şi a fost încredinţată Brigăzii pentru Anchete privind Fraude şi Tehnologii ale Informaţiei (BEFTI), a adăugat sursa, potrivit News.ro.

Numeroase documente interne (e-mailuri, documente contabile) ale anturajului candidatului En Marche! au fost publicate pe reţelele de socializare şi distribuite masiv de conturi apropiate de extrema-dreaptă, chiar înainte de încheierea campaniei electorale oficiale.

Documentele furate sunt de natură contabilă şi sunt amestecate cu informaţii false, astfel că este dificil de discernut care este adevărul, notează agenţia Reuters.

------------

Actualizare 19:09 Rata absenteismului, estimată între 25% şi 27%

Rata absenteismului de la scrutinul de astăzi se va încadra între 25% şi 27%, potrivit primelor estimări realizate de către patru institute de sondaj, informează Le Figaro.

Astfel, rata de neprezentare va fi de 26%, potrivit unor estimări realizate de Ipsos-Sopra Steria şi de Elabe, de 27%, potrivit Harris Interactive, sau de 25%, potrivit Ifop Fiducial.

-----------

Actualizare 18:24 Prezenţă la vot de 58,77%, în Paris

Rata de participare înregistrată în Paris, până la ora locală 17.00 (18.00 ora României) a fost de 58,77%, anunţă Le Figaro.

În al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din 2012, prezenţa la vot a fost de 64,04%, la ora menţionată.

-------------

Actualizare 18:18 Prezenţă la vot de 65,3%, până la ora locală 17.00

Rata de participare la alegerile prezidenţiale de astăzi era de 65,3% la ora locală 17.00 (18.00 ora României), în scădere faţă de primul tur, când a fost înregistrată o prezenţă de 69,42%, anunţă ministerul francez de Interne, citat de publicaţia Le Figaro.

În 2012, rata de participare până la ora menţionată, în al doilea tur de scrutin, a fost de 71,96%.

Prezenţa la vot este de asemenea inferioară celei înregistrate la ora 17.00 la alegerile din anii 2007 şi 2002, când procentele au fost de 75,1% şi respectiv 67,6%.

Majoritatea secţiilor de votare se vor închide la ora 19.00 (20.00 ora României). Excepţie fac secţiile din oraşele mari, care se vor închide la ora locală 20.00 (21.00 ora României).

------------

Actualizare 18:11 Emmanuel Macron ar fi obţinut între 62% şi 64% dintre voturile exprimate, potrivit presei belgiene

Emmanuel Macron ar fi obţinut între 62% şi 64% dintre voturile exprimate până la ora locală 16.00 (17.00 ora României), potrivit estimărilor şi sondajelor consultate de RTBF, care le descrie drept "fiabile", scrie News.ro.

Acesta nu este primul scrutin la care presa belgiană publică rezultate preliminare în cursul alegerilor din Franţa.

Mass-media din Hexagon nu are voie, prin lege, să divulge astfel de informaţii înainte de încheierea votului.

------------

Actualizare 15:45 Verificările de securitate de la Luvru s-au încheiat

Poliţia din Paris a anunţat că verificările de securitate de la Luvru au luat sfârşit, la fel ca şi operaţiunea de evacuare a Esplanadei şi a cartierului general al jurnaliştilor, scrie Le Figaro.

Emmanuel Macron urmează să se întâlnească, în această seară, cu susţinătorii săi pe Esplanada de la Luvru, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale.

-----------

Actualizare 15:05

Poliţia din Paris a anunţat, pe Twitter, că evacuarea esplanadei Luvrului ţine de "simple verificări în curs luate ca măsuri de precauţie".

-----------

Actualizare 15:01 Cozi la secţiile de vot deschise în străinătate pentru alegerile prezidenţiale din Franţa

Francezii din străinătate au venit în număr mare la urne pentru a vota în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, iar la unele secţii s-au format cozi lungi, scrie Le Figaro.

De la Montreal la Tokyo, trecând prin Los Angeles, New York , Sydney sau Tokyo, un număr de 1,3 milioane de francezi înscrişi pe listele electorale consulare sunt chemaţi la urne.

La Montreal, unde a fost deschis un singur birou de vot pentru cei 57.429 de alegători înscrişi, s-au format cozi de peste doi kilometri, astfel că oamenii au aşteptat peste trei ore să voteze.

O situaţia similară s-a înregistrat şi la primul tur de scrutin, de acum două săptămâni, notează publicaţia franceză.

Francezii înscrişi pe listele electorale de la Consulatul General de la New York au putut alege din nouă secţii diferite. Frederic Lefebvre, deputatul pentru francezii din America de Nord, a saluat pe Twitter "buna organizare" a scrutinului.

Alegătorii din Los Angeles, California, s-au putut întâlni cu starul rock Johnny Hallyday şi cu familia sa.

În Europa, francezii din Bruxelles şi Frankfurt au înfruntat ploaia pentru a merge la vot.

La Londra, coada a depăşit 800 de metri, iar oamenii au aşteptat şi o oră şi jumătate pentru putea vota.

Şi în Japonia s-au format cozi la secţiile de vot deschise la Ambasada Franţei de la Tokyo şi la Consulatul General de la Kyoto.

-----------

Actualizare 14:41 Alertă de securitate la Paris, lângă muzeul Luvru

Poliţia franceză a ordonat, la o oră după prânz, evacuarea esplanadei de la Luvru, acolo unde în cursul serii este aşteptat unul dintre cei doi candidaţi la prezidenţiale, Emmanuel Macron, pe care sondajele îl indică favoritul clar al scrutinului prezidenţial din Hexagon.

Anunţul a fost făcut chiar de echipa de campanie a lui Macron, care făcea ultimele pregătiri pentru adunarea de diseară.

Alerta de securitate ar fi fost declanşată de un bagaj sau un dispozitiv, cel mai probabil o baterie a unei camere de luat vederi, găsită în zonă, relatează Digi24.

Poliţia a evacuat curtea interioară de la Luvru şi nu mai dă voie presei să pătrundă înăuntru.

-----------

Actualizare 14:36 Ambasadorul Francois Saint-Paul îi încurajează pe francezii din România să meargă să voteze

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Francois Saint-Paul, îi încurajează cetăţenii francezi din România să meargă voteze în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, apreciind actuala mobilizare la vot din ţara noastră.

Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Ambasadei Franţei la Bucureşti, Francois Saint-Paul a scris: "Dragi compatrioţi, deja aţi votat în număr mare în România! Vă aşteptăm să fiţi şi mai mulţi, până la ora 19.00, în Bucureşti, Cluj şi Iaşi".

-----------

Actualizare 13:19 Jean-Marie Le Pen a votat

Jean-Marie Le Pen, fondatorul Frontului Naţional, a votat, puţin după ora prânzului, la Saint-Cloud (în Hauts-de-Seine), potrivit Le Figaro.

În ciuda faptului că Marine Le Pen l-a exclus din propriul partid, el a anunţat că o va vota pe fiica sa în scrutinul prezidenţial.

-----------

Actualizare 13:07 Prezenţă de 28,23% la orele prânzului

Prezenţa la vot în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa este de 28,23% la orele prânzului, a anunţat ministerul francez de Interne, potrivit Le Figaro.

La primul tur, la prânz, participarea a fost de 28,54%, iar în 2012 a fost de 30,66%.

La primul tur, la prânz, participarea a fost de 28,54%, iar în 2012 a fost de 30,66%.

În 2007, prezenţa a fost de 34,11%.

-----------

Actualizare 13:04 Jean-Luc Melenchon a votat, la Paris

Fostul candidat de extremă stângă la preşedinţia Franţei Jean-Luc Melenchon a votat, la Paris, în arondismentul X, în jurul orei locale 12.00 (13.00 ora României), potrivit Le Figaro.

Acesta a obţinut 19,58% dintre voturile exprimate acum două săptămâni, în primul tur.

Melenchon a anunţat vineri că nu va vota cu candidata extremei drepte, Marine Le Pen.

------------

Actualizare 12:42 Fostul preşedinte Nicolas Sarkozy a votat Paris

Fostul preşedinte al Franţei Nicolas Sarkozy a votat, în jurul orei locale 11.30 (12.30 ora României) la Paris, în arondismentul XVI, acesta fiind însoţit de soţia sa Carla Bruni-Sarkozy, potrivit Le Figaro.

-------------

Actualizare 12:20 Marine Le Pen a votat

Candidata de extremă-dreapta la alegerile prezidenţiale din Franţa, Marine Le Pen, a votat astăzi, în jurul orei locale 11.00 (12.00 ora României), la Henin-Beaumont (Pas de Calais, nordul ţării).

Le Pen, zâmbitoare, a îmbrăţişat câţiva membri ai comisiei de supraveghere, potrivit News.ro.

Ea nu a făcut declaraţii.

În cursul după-amiezii ea va merge la Paris, unde va aştepta rezultatul votului.

-------------

Actualizare 12:15 Favoritul la alegerile prezidenţiale din Franţa, Emmanuel Macron, a votat

Favoritul la alegerile prezidenţiale din Franţa, Emmanuel Macron, a votat în jurul orei locale 11.00 (12.00 ora României) la o secţie de vot din Touquet (Pas-de-Calais, nordul ţării).

Candidatul a fost însoţit de soţia sa, Brigitte.

Înainte de a ajunge la secţie, el a făcut o baie de mulţime, relatează News.ro. Numeroşi susţinători ai săi s-au strâns în faţa locuinţei politicianului, care ar putea deveni astăzi cel mai tânăr preşedinte din istoria ţării.

La ieşire, Macron a discutat cu oamenii, a dat mâna cu ei şi a făcut numeroase fotografii.

În cursul după-amiezii el va merge la Paris, unde va aştepta rezultatul alegerilor.

------------

Actualizare 11:18 Preşedintele Hollande a votat în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale

Actualul preşedinte francez Francois Hollande a votat la Tulle, în Correze, în jurul orei locale 10.00 (11.00 ora României), relatează BFMTV.

El a salutat toate persoanele din secţie, înainte de a primi un trandafir roz din partea unei electriciene.

Anterior, Fostul candidat socialist Benoit Hamon a votat la Trappes, în Yvelines, scrie News.ro. El a obţinut 6,36% de voturi în primul tur de scrutin.

Hamon a îndemnat alegătorii să voteze pentru Emmanuel Macron încă din seara primului tur.

-------------

Actualizare 09:46 Cetăţenii francezi din România îşi pot alege preşedintele în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi

Cetăţenii francezi din ţara noastră îşi pot alege preşedintele, astăzi, în Bucureşti, Cluj-Napoca sau Iaşi, oraşe în care au fost amenajate secţii de votare ce vor fi deschise între orele 8.00 şi 19.00, informează Ambasada Franţei la Bucureşti.

Secţiile de votare sunt amenajate la Ambasada Franţei din Capitală, la Institutul Francez din Cluj-Napoca şi la Institutul Francez din Iaşi, potrivit Agerpres.

Peste 1.300 de cetăţeni francezi au votat în România şi Republica Moldova - în circumscripţia consulară a Ambasadei Franţei la Bucureşti - în primul tur al Prezidenţialelor Franţei, ce a avut loc pe 23 aprilie.

Rezultatele provizorii ale primului tur au fost publicate o zi mai târziu, pe site-ul misiunii diplomatice de la Bucureşti.

Potrivit informaţiilor publicate online, numărul de alegători înscrişi, în primul tur, în circumscripţia consulară a Ambasadei Franţei la Bucureşti a fost de 2.551, numărul celor care au votat ridicându-se la 1.346 (o rată de participare de 52,76 %) iar totalul voturilor exprimate a fost de 1.331.

Candidatul Emmanuel Macron a avut cele mai multe voturi în România şi Republica Moldova - 524 (39,37%), urmat de François Fillon, cu 428 de voturi (32,16%), Jean-Luc Melenchon - 179 de voturi (13,45%), Marine Le Pen - 81 de voturi (6,09%), Benoît Hamon - 70 de voturi (5,26%) şi Nicolas Dupont-Aignan - 23 de voturi (1,73%).

În ordinea descrescătoare a voturilor primite au urmat François Asselineau - 12 voturi (0,90%), Jean Lassalle - 7 voturi (0,52%), Philippe Poutou - 5 voturi (0,37%), Jacques Cheminade - 2 voturi (0,15%) şi Nathalie Arthaud - niciun vot.

Cetăţenii francezi de pe teritoriul României şi Republicii Moldova au avut, în primul tur de scrutin, secţii de votare deschise în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Chişinău.

Potrivit paginii oficiale de Facebook a Ambasadei Franţei la Bucureşti, prezenţa la vot din România şi Republica Moldova a fost, la finalul lui aprilie, cu 8 procente mai mare decât cea din 2012. Cetăţenii francezi din diaspora au la dispoziţie peste 800 de secţii de vot unde îşi pot exprima opţiunea la Prezidenţiale.

------------

Actualizare 09:35 Urnele în Franţa s-au deschis, la ora locală 8.00 (9.00 ora României)

Un număr de 47 de milioane de cetăţeni francezi sunt aşteptaţi astăzi la urne să decidă cine va fi preşedinte.

Analiştii anticipează că aproximativ 25% dintre francezi nu se vor prezenta la aceste alegeri, potrivit Digi24.

Dominique Reynie, politolog francez, a arătat: "E adevărat, Franţa este fracturată. Aceste blocuri sunt: extrema stângă, extrema dreaptă, dreapta şi centru-stânga. Deci e o situaţie care a erupt şi care e foarte dezechilibrată pe plan politic. Este, fără îndoială, un peisaj de criză".

Dezamăgirile de după primul tur au lăsat loc multor întrebări fără răspuns, dar şi unui soi de resemnare, în faţa avansului extremei drepte, care îi îngrijorează pe politologi.

Aceştia mai arată că acelaşi mesaj este perceput diferit în funcţie de regiuni. Marile oraşe au votat covârşitor pentru Macron, cele mici şi satele se agaţă de speranţa numită Le Pen.

Până la urmă, spun politologii, va conta legătura dintre personalitatea fiecărui candidat şi capacitatea de a-i convinge pe alegători că este omul potrivit, la locul potrivit.

Politologul Dominique Reynie a explicat: "Emmanuel Macron are forţa noutăţii, discursul optimist, discursul referitor la o lume pe care vrem să o cucerim din nou, un discurs care iese din obscuritatea obişnuită. Slăbiciunea constă tot în noutatea lui, pentru că nu are putere politică. Apoi, forţa lui Marine Le Pen stă în discursul foarte tranşant, ofensiv, protestatar pe subiecte ca migraţia, Islamul, cetăţenia, terorismul. Apoi, slăbiciunea ei este că vrea să iasă din Zona Euro, iar francezii nu vor acest lucru. E marea ei slăbiciune".

Nu doar diviziunea politică planează asupra Franţei, ci şi teama. Ţara este încă în stare de urgenţă după atacuri teroriste repetate, iar unii oameni încă se tem să iasă din case. Forţele de securitate încearcă să risipească această frică şi îi asigură pe francezi că pot merge liniştiţi la vot. Au de partea lor zeci de mii de soldaţi, poliţişti şi jandarmi, trimişi în stradă în întreaga ţară. Un număr de 12.000 de forţe de ordine sunt doar în Paris, unde vor avea grijă ca scrutinul să nu fie umbrit de niciun incident.

Teama nu dispare peste noapte în Franţa, stat atacat deseori de terorişti în ultimii doi ani. Autorităţile vor să schimbe, însă, acest lucru, aşa că au scos pe străzi zeci de mii de forţe de ordine, cu ocazia alegerilor prezidenţiale. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării în cel mai important moment pentru viitorul Hexagonului, iar poliţişti şi soldaţi au fost detaşaţi atât în punctele turistice, cât şi în apropierea secţiilor de votare.

"Oamenii nu vor fi lăsaţi să stea prea mult timp pe trotuarele din faţa secţiilor şi vom fi foarte atenţi asupra vehiculelor oprite în apropiere", a declarat Karine LeJeune, purtător de cuvânt al Jandarmeriei.

Sediile de campanie ale celor doi candidaţi vor fi şi ele bine păzite. La fel şi locurile în care şi-au propus să sărbătorească victoria la care amândoi speră.

Un număr de 50.000 de poliţişti şi de jandarmi şi 7.000 de soldaţi sunt mobilizaţi. Activitatea lor va fi coordonată de la un centru de monitorizare înfiinţat la ministerul de Interne, de unde dispozitivele de securitate vor fi adaptate constant în funcţie de evenimente.

(S.A.)

-------------

Francezii sunt chemaţi astăzi la urne să îşi aleagă preşedintele, în turul decisiv. După primul tur, centristul Emmanuel Macron s-a detaşat de Marine Le Pen în preferinţele cetăţenilor, potrivit ultimelor sondaje de opinie.

Le Pen a reafirmat în săptămâna de dinaintea alegerilor că vrea să retragă ţara din Euro şi că speră că cetăţenii vor avea în buzunare o monedă naţională în doi ani de zile. Prorpiu-zis, vrea să înceapă o serie de negocieri cu UE pentru a schimba natura apartenenţei Franţei la blocul comunitar, transmite Hotnews.

Potrivit reprezentanţei extremei-drepte, dacă negocierile cu UE ar avea un rezultat mulţumitor, ia în calcul şi rămânerea în bloc. Dacă nu, va îndemna alegătorii să sprijine ieşirea din UE, printr-un referendum.

Candidata Frontului Naţional a declarat că va începe reformele UE imediat după ce a câştigat, spunând că aceste demersuri ar permite Franţei să îşi recâştige suveranitatea naţională.

Totodată, Le Pen vrea să scoată Hexagonul din Spaţiul Schengen.

Pe de altă parte, candidatul mişcării "En marche!", Emmanuel Macron, a spus că nu va "continua cu Europa aşa cum este", în contextul delocalizării uzinei Whirpool din Amiens în Polonia, mişcare prin care s-ar închide în iunie 2018 uzina din Franţa.

"Nu putem avea o Europă care dezbate la zecimală fiecare subiect bugetar al fiecărei ţări şi care, atunci când ai o ţară membră a UE care se comportă ca Polonia sau ca Ungaria, pe subiecte legate de universitate sau de refugiaţi, de valorile fundamentale, decide să nu facă nimic", a spus acesta subliniind că vrea o Europă care apară.

Fostul bancher, care a servit ca ministru al Economiei, susţine o reformă a uniunii monetare, pentru ca Zona Euro să îşi poată crea propriul buget.

Macron este un susţinător al comerţului liber şi a făcut campanie în favoarea acordului de liber-schimb UE-Canada, CETA.

El este, însă, prudent când vine vorba de negocierea unor noi acorduri cu Europa, adăugând că UE nu ar trebui să îşi sacrifice standardele privind securitatea, protecţia socială şi mediul.

De asemenea, candidatul En Marche! s-a pronunţat împotriva reinstaurării controalelor vamale în Europa, arată News.ro

Preşedintele american, Donald Trump, care a lăsat să se înţeleagă că recentul atac terorist comis în Franţa va fi în avantajul candidatei de extremă dreapta Marine Le Pen, va lucra cu preşedintele "pe care francezii îl vor alege".

"Nu l-am întrebat dacă susţine un candidat în mod special, dar vă pot spune că preşedintele va lucra cu persoana, oricare ar fi aceea, pe care o vor alege francezii", a declarat purtătoarea de cuvânt a lui Trump, Sarah Huckabee Sanders, potrivit AFP.

Săptămână agitată pentru candidaţi

Vineri spre sâmbătă, echipa de campanie a lui Emmanuel Macron a anunţat că a fost ţinta unui atac informatic "masiv" prin care e-mail-urile de campanie au fost publicate online cu câteva zeci de ore înainte ca francezii să îşi aleagă viitorul preşedinte.

Aproape nouă gigabytes de informaţii ar fi fost publicate de un utilizator cu numele "EMLEAKS" pe platforma Pastebin, un site de distribuire a documentelor care oferă posibilitatea publicării sub anonimat.

Pe de altă parte, sâmbătă dimineaţă, Frontul Naţional, partidul candidatei la preşedinţie Marine Le Pen, s-a plâns autorităţilor electorale că alegătorii din mai multe regiuni au primit facsimile rupte ale buletinelor de vot cu numele acesteia, în pachetul de informare de dinainte de alegeri, potrivit Reuters. Potrivit directorului de campanie, David Rachline, buletinele de vot ale contracandidatului erau intacte.

Tot cu câteva zeci de ore înainte de alegeri, Marine Le Pen a fost atacată cu ouă de către un grup de opozanţi care scanda împotriva liderei extremei drepte, la o vizită efectuată la o companie de transport în Dol-de-Bretagne.

În săptămâna de dinaintea alegerilor, Macron a depus plângere pentru "propagare de ştiri false" după ce rivala sa în cursa prezidenţială, Marine Le Pen, a insinuat că ar deţine "un cont offshore în Bahamas".

Emmanuel Macron şi Marine Le Pen au participat săptămâna aceasta la un meci electoral de două ore şi jumătate, timp în care şi-au adresat insulte personale veninoase şi s-au certat în privinţa modurilor cum poate fi reparată economia Franţei şi cum se poate lupta împotriva terorismului într-o dură confruntare electorală înaintea turului doi al prezidenţialelor ce va avea loc duminică, potrivit Guardian.

Macron a spus că Le Pen este prost-informată, coruptă, o naţionalistă periculoasă şi o mincinoasă "plină de ură" care "se hrăneşte din suferinţa Franţei" şi care va aduce "război civil" în ţară.

În schimb ea a afirmat că fostul ministru al economiei este un "bancher rânjitor" arogant, răsfăţat şi fără inimă care s-a înhăitat cu islamişti, superficial în privinţa terorismului şi care are intenţia să "măcelărească Franţa" în favoarea "intereselor marilor companii".

Cele mai noi sondaje de opinie îl dau pe Emmanuel Macron învingător detaşat în turul doi al prezidenţialelor din Franţa, cu 62% din opţiuni faţă de 38% pentru Marine Le Pen.

Alegătorii pot merge la una dintre cele 69.245 de secţii de vot deschise în Hexagon, în colonii şi în străinătate.

Pe teritoriul ţării, 66.546 de secţii de vot se vor deschide la ora locală 8.00 ( 9.00 ora României) şi se vor închide la ora locală 19 (20 ora României) - cu o oră mai târziu decât la prezidenţialele precedente, pentru a evita riscul divulgării rezultatelor.

În unele oraşe mari, secţiile vor rămâne deschise până la ora 20.00 (21.00 ora României).

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Tot sistemul bancar si multinationalele au sponsorizat candidatul Macron.

    In Brexit cam cati bani au bagat multinationalele si bancile? Acum cred ca s-au triplat. 

    Pentru francezi cred ca e mai bine sa iasa din UE.

    UE nu funtioneaza. E doar o facilitate pentru banci si multinationale sa faca foarte multi bani, sa ii ascunda in detrimentul cetatenilor. 

    1. Vai de [Fragment eliminat, conform regulamentului] daca UE se desfiinteaza!

      Vom fi total la cheremul pesedistilor... 

      Psedisti au bani oare nu pot mitui uniunea coruptibila? Nu au mituit-o?

      A facut ceva cu tam tamul OG 13 in afara de povesti si recomandari? 

      Nu !!! 

      Uite Brexit, nu e Brexit. Votul cetateanului in UE nu plate cat o ceapa degerata. 

      Nu stiu daca e potrivita comparatia dar o incerc: ca in lumea musulmana votul femei.

      Deci UE e degeaba. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb