ALERT Băsescu se va întâlni cu secretarul general al NATO

F. A.
Politică / 29 ianuarie 2012

Preşedintele ţării, Traian Băsescu, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinut astăzi, că va avea două întâlniri mâine la summit-ul UE de la Bruxelles, una cu secretarul general al NATO, iar a doua, cea informală cu liderii europeni.

Întâlnirea cu secretarul general al NATO va pregăti summit-ul de la Chicago, unde se va discuta despre sistemul anti-rachetă, precum şi conceptul de "smart defence", a mai precizat preşedintele, adăugând că ţara noastră ar putea contribui la partea cibernetică a apărării sistemelor, atât civile cât şi militare.

"Din 2013, România şi-ar putea reduce participarea în Afghanistan", a mai afirmat preşedintele.

Băsescu a mai menţionat că relaţia NATO-Rusia va fi un alt subiect de discuţie, precizând că este parteneriatul Rusiei este dezirabil pentru atingerea scopului de securitate regională.

Legat de participarea domniei sale la Consiliul European informal, Băsescu a declarat că cele două obiective vizate sunt "Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Europeană şi Monetară" şi participarea economică şi ocuparea forţei de muncă a tinerilor.

Obiectivele adresează o posibilă recesiune anul acesta în UE, a mai precizat preşedintele, adăugând că stimularea IMM-urilor în ţara noastră se va face cu bani europeni şi că "libera circulaţie a forţei de muncă nu poate fi fără libera circulaţie a capitalului". Băsescu a mai declarat că va aborda, la consiliul informal, subiectul delocalizării firmelor europene în Asia sau alte zone din afara UE.

Băsescu a recunoscut că ţara noastră nu este atât de afectată de aceste delocalizări, iar prin urmare, stimularea IMM-urilor trebuie să fie un obiectiv economic prioritar, adăugând că un posibil imbold împotriva delocalizării marilor întreprinderi ar putea fi stimulentele fiscale.

"În ceea ce ne priveşte nu avem în mod deosebit de adus modificări, deoarece el are un conţinut convenabil pentru România, cu atât mai mult cu cât multe dintre măsurile pe care vor trebui să le ia alte state, acestea au fost asumate în România încă din 2010 şi 2011", a mai adăugat preşedintele, referitor la tratatul ce va fi pus în discuţie mâine la consiliul informal.

Obiectivele noastre de mâine sunt, potrivit preşedintelui, "consfinţirea participării statelor non-euro la summit-urile statelor euro", deoarece orice politici din zona euro afectează implicit şi ţara noastră.

Referitor la lipsa unor "legi constituţionale", de calibrul Constituţiei, Băsescu a menţionat că modificarea constituţională trebuie făcută până la 31 decembrie, pentru a răspunde exigenţelor tratatului.

"Statele care se află în procedură de deficit excesiv vor trebui să pună în aplicare programe de parteneriat economic şi bugetar care vor fi supuse aprobării Comisiei Europene", a mai precizat preşedintele.

Privitor la întâlnirile sale cu preşedinţii Erste-BCR şi Raiffaisen România, Băsescu a afirmat că "băncile austriece nu-şi vor diminua capitalul în România în 2012", domnia sa fiind astfel asigurat de cei doi preşedinţi.

Preşedintele a mai afirmat că discuţia de astăzi cu premierul Emil Boc a dus la concluzia că ţara noastră va fi cu toate obiectivele îndeplinite anul acesta, atât privind deficitele, deficitul de cont curent, cât şi arieratele şi procesele de angajare a managementului privat la marile companii de stat, adăugând că în noua scrisoare către Fondul Monetar Internaţional s-a cerut o reprogramare a liberalizării preţurilor gazelor pentru populaţie, undeva pentru 2020.

Întrebat de un răspuns al unor întrebări posibile din partea partenerilor europeni privind protestele, Băsescu a afirmat că acesta va fi că românii au plătit preţul crizei, iar acum vine rândul politicienilor.

Preşedintele a încheiat că, cel mai probabil, va mai susţine o conferinţă de presă după summit-ul de mâine de la Bruxelles.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb