ALERT Bugetul pentru 2015, adoptat cu 339 voturi "pentru"

V.B.
Macroeconomie / 21 decembrie 2014

Actualizare 11:14 Ponta: "Contestarea bugetului la CCR va amâna majorarea pensiilor"

Contestarea proiectului de buget la Curtea Constituţională a României (CCR) şi neaplicarea acestuia din ianuarie va atrage amânarea tuturor măsurilor adoptate, precum majorarea pensiilor şi reducerea TVA până la 9% la pachetele turistice, a declarat în plen premierul Victor Ponta, citat de presă.

Prim-ministrul a afirmat: "Vreau să fac un singur apel la seriozitate şi responsabilitate: înţeleg poziţii politice şi politicianiste uneori, însă vreau să transmit tuturor cetăţenilor acestei ţări că, în msura în care acest buget va fi contestat la Curtea Constituţională şi nu va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015, toţi cei care aşteaptă pensiile mărite, subvenţiile, cei care vând pachete de turism cu TVA redus vor aştepta degeaba şi vor trebui să-i întrebe pe colegii care contestă la Curtea Constituţională de ce nu îşi primesc pensiile, de ce nu-şi primesc alocaţiile mărite conform noului buget. În măsura în care bugetul nu este în vigoare, se aplică 1 pe 12 din bugetul anterior, care nu prevedea aceste creşteri"

Demnitarul şi-a exprimat speranţa ca bugetul să fie în vigoare la 1 ianuarie şi că declaraţia privind contestarea proiectului de buget a fost "doar una politică", în caz contrar toate prevederile trebuind amânate.

Ponta a mai spus că ţara noastră va avea din nou, după doi ani, "un preşedinte legitim" (făcând referire la referendumul din 2012, de demitere a lui Traian Băsescu). Oficialul de la Palatul Victoria a adăugat că Guvernul stabil, bugetul adoptat şi noul preşedinte legitim îl fac să creadă că România poate avea un an 2015 mai bun decât ultimii zece.

---

Actualizare 10:55 Cristina Pocora cere demisia Rovanei Plumb, din cauza bugetului asigurărilor sociale

Deputata PNL Cristina Pocora a cerut, astăzi, în plenul Parlamentului, demisia ministrului Muncii, Rovana Plumb, invocând felul în care a fost construit bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor, scrie presa.

Parlamentarul a declarat, de la tribuna Parlamentului: "Am votat împotriva acestui buget, pentru că (...) este un buget al consolidării sărăciei, este un buget cu spatele la viitor, este un buget cu statistici, cu cifre, din care oamenii lipsesc. (...) Solicităm demisia ministrului Muncii pentru acest buget".

---

Actualizare 10:48 Bugetul asigurărilor sociale, aprobat cu 329 voturi "pentru"

Proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2015 a fost adoptat, în această dimineaţă, de plenul reunit al Parlamentului cu 329 voturi "pentru" şi 148 "împotrivă", potrivit surselor din presă.

---

Actualizare 10:45 PNL contestă la CCR legea bugetului de stat pe 2015

PNL a decis să conteste la Curtea Constituţională a României (CCR) legea bugetului de stat pe anul 2015, a anunţat, astăzi, deputatul liberal Eugen Nicolăescu, după ce plenul Parlamentului a adoptat proiectul de lege, citat de media.

"Grupurile noastre parlamentare au luat decizia să conteste la Curtea Constituţională un asemenea buget, care este neconstituţional", a spus Nicolăescu, după votul final, adăugând că acest buget trebuie să prevadă, printre altele, principiile respectării angajamentelor internaţionale. Totodată, liberalul susţine că bugetul pe anul viitor "continuă disiparea resurselor bugetare", iar reprezentanţii PSD "nu au înţeles nimic" din alegerile din 16 noiembrie, parlamentarul comentând: "fiecare pasăre pe limba ei piere, dar las-o să cânte".

---

Actualizare 10:27

Bugetul de stat pe anul viitor a fost adoptat, în urmă cu puţin timp, cu 339 voturi "pentru", 141 "împotrivă" şi nicio abţinere, de către plenul reunit al Parlamentului, transmit surse din presă.

Urmează votul privind bugetul asigurărilor sociale.

---

Plenul reunit al Parlamentului a început, în această dimineaţă, în jurul orei 10:00, votul privind bugetul pentru anul 2015, scriu surse din presă.

Bugetul este fundamentat pe o creştere de 2,5%, o inflaţie medie de 2,2% şi o rată a şomajului de 5,1%. Produsul intern brut este estimat la 709,681 miliarde lei.

Veniturile bugetului general consolidat pentru 2015 însumează 31,9% din PIB, cheltuielile - 33,7% din PIB, iar deficitul bugetar pe cash este de 1,83% din PIB şi de 1,2% din produsul intern brut pe metodologia europeană ESA. Cheltuielile destinate investiţiilor în 2015 totalizează 44,76 miliarde lei, cu 8,7 miliarde lei mai mari decât în 2014, reprezentând aproximativ 6,3% în PIB şi o pondere în total cheltuieli bugetare de 18,7%, în avans cu 3,2 puncte procentuale faţă de 2014.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu am gasit niciun argument inteligent din partea opozitie. Dar recomand cu caldura feedback-ul Consiliului Fiscal pe tema bugetului. Pe scurt, CF vede un buget prea ambitios in care veniturile sunt supraestimate cu 0.33% din PIB. Argumentul guvernului este mai buna colectare (sa speram ca Sarbu si cozile lui de topor ajung in inchisoare si firmele lui executate silit si asta sa fie o lectie si pentru altii).

    De partea cealalta guvernul mizeaza pe absorbtiei marite de fonduri UE (despre care stim ca s-au cam oprit in toamna din motive electorale) si pe reducerea (daca este nevoie) a cheltuielilor cu bunurile si serviciile.

    Asta este tot ce trebuie sa stim despre buget. Opozitie, pune-te pe munca. Esti penibila prin comparatie cu Consiliul Fiscal. 

    1. Erata: opozitiei; absorbtia marita

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb