• Update 19:45 Cabinetul Ponta II a fost învestit de Parlament cu 402 de voturi
Guvernul Ponta II a fost învestit de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu 402 voturi pentru şi 120 împotrivă, a anunţat secretarul Camerei Deputaţilor, Niculae Mircovici.
El a precizat că votul a fost secret cu bile şi că au fost prezenţi 522 de parlamentari.
----
• Update 19:35 Votul de învestitură s-a încheiat
----
• Update 18:35 A început votul de învestitură pentru Cabinetul Ponta 2
---
• Update 18:08
Preşedintele Senatului, liberalul Crin Antonescu, l-a asigurat în plenul Legislativului, pe premierul desemnat Victor Ponta de sprijinul şi loialitatea partenerilor, dar i-a transmis că Executivul va avea parte de "exigenţa unui control parlamentar autentic, în primul rând din partea propriei majorităţi".
----
• Update 17:44 Blaga: "PDL nu poate să îşi dea girul pentru o guvernare născută din manipulare"
Liderul PDL, Vasile Blaga, a declarat în plen: "PDL nu poate să îşi dea girul pentru o guvernare născută din manipulare. Nu văd niciun motiv pentru care să votăm Guvernul Ponta 2 aşa cum nu am avut niciun motiv să susţinem Guvernul Ponta 1. Ceea ce şochează astăzi este că acelaşi prim-ministru vine în faţa noastră cu mai mulţi oameni şi ne cere din nou să le acordăm încredere".
• Update 17:07
Premierul Victor Ponta a cerut parlamentarilor să fie de acord să colaboreze pentru o nouă Constituţie care să evite noi conflicte instituţionale, pentru reorganizarea administrativă a ţării şi pentru schimbarea actualului sistem electoral, care a generat "grave derapaje" de la voinţa electoratului.
----
• Update 16:56 Ponta: "Relansarea economică e o obligaţie pentru România şi UE"
"Vom menţine un nivel adecvat a ce se numeşte bufferul bugetar, rezervă care ne permite să nu fim niciodată descoperiţi, cum am fost în 2009, în faţa unei furtuni pe pieţele internaţionale. Îmi doresc să nu las viitorului Guvern o datorie din ce în ce mai mare pe care trebuie să o plătească. Vom plăti ce a împrumutat România la nevoie, dar aş vrea să fiu un premier care lasă cât mai puţine datorii. Relansarea economică e o obligaţie pentru România şi UE", a adăugat Ponta.
----
• Update 16:52
Victor Ponta a precizat: "Anunţ încă de acum ca intenţie asumată a Guvernului respectarea şi continuarea relaţiilor cu instituţiile financiare internaţionale. Nu tot ce ne propune FMI sau BM e întotdeauana perfect, avem obligaţia să negociem, dar avem obligaţia să avem un nou acord preventiv. Eu personal, ca om politic, dar şi ca premier, toţi membrii Guvernului pe care îi propun, sunt oameni care cred sincer că viitorul României e unul european, alături de ţările din UE, că respectarea angajamentelor internaţionale, ca membrii NATO, a reprezentat întotdeauna un set de valori de la care nimeni nu a vrut să se îndepărteze".
• Update 16:45 A început şedinţa de plen pentru votul de investitură a noului Guvern
"Cred că azi se sfârşeşte o lume politică, evident, lumea creată de divinitate nu se sfârşeşte nici pentru maiaşi, nici pentru creştini, dar o lume politică trebuie să înceteze azi. Mulţumesc celor care au votat în 9 decembrie pentru şansa extraordinară pe care o acordă acestui nou început, însă azi voi vorbi şi pentru cei care nu s-au prezentat la vot sau pentru cei ce au votat pentru partidele aflate în opoziţie", a declarat Ponta.
---
• UPDATE 16:05: Şedinţa pentru învestirea Guvernului începe în câteva minute
---
• UPDATE 16:05: Toţi miniştrii au fost avizaţi de Comisii
---
• UPDATE 15:55: Cristian Adrian Panciu a fost ales în funcţia de secretar general al Camerei Deputaţilor
---
• UPDATE 15:30: Încă trei miniştrii avizaţi de Comisii: Bănicioiu, Fenichiu, Pană.
---
• UPDATE 15:25: Remus Pricopie şi Eugen Nicolăescu au fost avizaţi de Comisii
---
• UPDATE 14:47: Constantin Niţă, Liviu Dragnea şi Daniel Chiţoiu au primit avize favorabile
---
• UPDATE 14:41: Mircea Duşa şi Cîmpeanu au fost avizaţi de Comisii
---
• UPDATE 13:56: Mona Pivniceru, Daniel Barbu şi Radu Stroe au fost avizaţi favorabil
---
• UPDATE 13:45: La ora 14:00 plenul începe şedinţa de vot
---
• UPDATE 13:35: Grapini şi Ravona Plumb, avizate de Comisii
---
• UPDATE 13:15: Voicu şi Vosganian au fost avizaţi de Comisii
---
• UPDATE 11:35: Începe reunirea Birourilor Permanente
---
• UPDATE 11:30: Victor Ponta: "Vom avea Guvern până diseară"
---
• UPDATE 11:14: Depunerea jurământului miniştrilor ar putea avea loc la 19:30
---
• UPDATE 11:12: Crin Antonescu: "Nu a fost nicio dispută"
---
• UPDATE 10:55: Programul Camerei Deputaţilor de astăzi cuprinde şedinţa de plen a Camerei în cazul Stan, reunirea Birourillor Permanente şi stabilirea audierillor miniştrilor, urmând ca Victor Ponta să ceară, în jurul orei 16:00, învestirea noului Guvern
---
• UPDATE 10:48: Ponta: "ANAF nu are alt loc decât la Finanţe, alături de buget"
Victor Ponta declarat că ANAF rămâne la Ministerul Finanţelor, CNADNR merge la ministrul pentru Proiectele de Infrastructură, în timp ce prefecţii rămân la Interne şi sub coordonarea sa directă.
"ANAF nu are alt loc decât la Finanţe, alături de buget", a anunţat Ponta.
"CNDANR se va transforma în Compania de autostrăzi".
---
Audierile miniştrilor programate aseară s-au amânat din cauza tensiunilor din interiorul USL, arată sursele de presă.
Tensiunile au fost stârnite de decizia premierului desemnat Victor Ponta de a transforma trei miniştri în miniştri delegaţi (Lucia Varga, Maria Grapini, Constantin Niţă) şi de a trece Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) de la liberalul Relu Fenechiu la Dan Şova (PSD).
Voiculescu a fost deranjat de modificarea listei de miniştri, suspectându-i pe social-democraţi că vor să limiteze atribuţiile Mariei Grapini şi Luciei Varga, arată aceleaşi surse.
Ponta a făcut compromisul de a cedat şefia Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor către Bogdan Ciuca de la PC, fără a calma însă spiritele.
La presiunile lui Dan Voiculescu, liberalii i-au cerut lui Crin Antonescu să obţină de la Ponta un protocol în acest sens şi ministere moncolore, adică fiecare minister să aibă culoarea politică a şefului.
Social-democratii au refuzat propunerea.
De asemenea, în şedinta USL, Ponta a propus ca o parte din atribuţiile CNADNR să treacă în subordinea ministrului Marilor Proiecte.
Liberalii i-au cerut lui Victor Ponta, ca dovadă de încredere, să facă rocada între miniştrii delegaţi. Ministerul Apelor şi Pădurilor să fie preluat de PSD, la schimb PNL să obţină Ministerul Marilor Proiecte de Infrastructura. Premierul a declinat oferta. Şedinta USL s-a finalizat fără ca PNL şi PSD să ajungă la un compromis.
Crin Antonescu, a negat existenţa unor tensiuni în cadrul USL, susţinând că reuniunea de la Palatul Parlamentului a avut drept scop unele "finisaje" în ce priveşte atribuţiile miniştrilor delegaţi, dar a afirmat că există o posibilitate "redusă" ca Guvernul să nu depună juramantul mâine.
1. dilema Ou versus Gaina
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 21.12.2012, 13:49)
Stimati parlamentari,
va propun sa nu va certati si sa fiti extrem de precauti in a aduce la cunostiinta presei noul guvern. Faptul ca inca nu am trecut de ora 24 ne invata ca poate ar trebui totusi sa treaca ziua de astazi fara a nominaliza ministrii. Parafrazandu-l pe domnul Ponta cu spiritul domniei sale de gluma as zice ca in cazul in care nu mai putem zice MAIA HIHI , ci doar OOOOH JEEEH precum domnul Schulz macar sa nu afle peste miliarde ani prin cine stie ce agenti, cei din Germania par a fi totusi cei mai calificati ca numirea noului guvern ar fi fost motivul acestui eveniment deluvian. Insa daca vreti ca peste miriade de ani lumina numele dvs. sa apara in locul celebrilor maiasi de la OZONE aveti aceasta sansa unica pe care nu trebuie sa o ratati. Oricum Cartea Recordurilor deja va are in vedere ca fiind Institutia democratica care nici in cea mai mare cladire nu mai are loc, aceasta fiind expresia democratiei absolute.Deci fie ca cel mai glumet sa castige ci cel mai dornic de inteligenta sa rada. Dupa noi PTPL:-)