Corporaţia petrolieră Chevron a anunţat, ieri, că renunţă la interesele sale privind concesiunile câmpurilor cu gaze de şist din ţara noastră (ultimul proiect de acest fel pe care gigantul american intenţiona să îl dezvolte în Europa), fără să precizeze motivul, scrie The Wall Street Journal (WSJ).
Luna trecută, Chevron anunţa că abandonează activităţile de explorare în domeniul gazelor de şist din Polonia, iar în 2014, firma a reziliat acordurile din Lituania şi Ucraina, vizând acelaşi sector.
"Aceasta face ca România să rămână ultima ţară unde suntem în proces de renunţare la interesele noastre legate de concesiuni", a declarat un purtător de cuvânt al companiei.
Ca în multe alte cazuri de proiecte energetice, Chevron a negociat un contract cu Guvernul ţării noastre pentru concesiunile pe care acum le abandonează.
WSJ apreciază că retragerea gigantului american din industria europeană a hidrocarburilor de şist va fi o mutare dezamăgitoare pentru unele guverne de pe continent, care intenţionau să reproducă în Europa boom-ul gazelor de şist din SUA, în speranţa de a reduce dependenţa de importurile gazeifere, în principal din Rusia.
Totuşi, progresele făcute în domeniu au fost lente. Rezultatele dezamăgitoare din explorările făcute în Polonia, precum şi opoziţia locală la fracturarea hidraulică (tehnica folosită pentru extragerea gazului din rocă) au descurajat eforturile Chevron. În plus, unele state cu geologie promiţătoare pentru industria de profil, precum Franţa şi Germania, au impus un moratoriu pe fracturarea hidraulică.
Marea Britanie a ridicat moratoriul asupra fracturării hidraulice la finele lui 2012. În această ţară, companiile trebuie să obţină şapte autorizaţii şi să treacă printr-un îndelungat proces de planificare până când le este permis să foreze şi să aplice fracturarea. Până acum, în Regatul Unit doar câteva puţuri au fost forate, dintre care numai unul prin fracturarea hidraulică, în 2011.
Săptămâna aceasta, British Petroleum (BP) a transmis, în raportul anual privind perspectiva pe energie, că sunt şanse mici ca să existe, în următorii 20 de ani, o producţie semnificativă de hidrocarburi de şist în Europa (incluzând Marea Britanie), condiţiile pe continentul nostru nefiind la fel de propice pentru dezvoltarea sectorului de activitate precum cele din SUA.
În Polonia, corporaţiile ExxonMobil şi Marathon Oil (SUA), precum şi Total (Franţa) au renunţat deja la proiectele privind hidrocarburile de şist.
1. Este mai mult decat atat
(mesaj trimis de Olteanul.com în data de 21.02.2015, 11:21)
Are de a face cu impartrea sferelor de influenta.
Posibil ca americanii si rusii sa fi ajuns din nou la un consens pe tema asta, rusii luandu-si inapoi Europa de Est.
1.1. Ba are legătură cu faptul (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 21.02.2015, 11:37)
Că nu au găsit gaze de șist cu randamentul care să merite exploatarea și îi mai roade și prețul mic la petrol.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2015, 13:32)
Gazpromul e mai aproape.
2.1. OMV este și mai aproape (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 21.02.2015, 16:16)
decâț Gazprom. Și trage resurse convenționale cu prostii de șist.