ALERT / DNA: Toni Greblă, urmărit penal pentru trafic de influenţă şi grup infracţional organizat

Valentin Busuioc
Anticorupţie / 22 ianuarie 2015

Foto: Camera Deputaţilor

Foto: Camera Deputaţilor

Actualizare 17:15 Iulian Iancu, Lucian Şova, Horia Hăhăianu şi alte cinci persoane, urmărite penal

Opt persoane, printre care deputaţii PSD Iulian Iancu şi Lucian Şova, Horia Hăhăianu, fost director la Transelectrica, omul de afaceri din Moldova Victor Dolghi şi alte patru persoane sunt urmărite penal în dosarul judecătorului Curţii Constituţionale (CC) Toni Greblă, potrivit unui comunicat emis de DNA.

Iulian Iancu, deputat şi membru al Consiliului Naţional al PSD, este acuzat de săvârşirea infracţiunii de folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase.

De aceeaşi infracţiune este acuzat şi Lucian Şova, deputat şi vicepreşedinte al organizaţiei PSD Bacău.

Omul de afaceri Ion Bîrcină, finul lui Greblă şi administratorul mai multor firme, este urmărit penal pentru: cumpărare de influenţă, în formă continuată; constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate); dare de mită.

În dosar este cercetat şi generalul în rezervă Constantin Bartolomeu Săvoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Române -1880, acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate).

Alt inculpat din cazul Greblă este Victor Dolghi, cetăţean din Republica Moldova, acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat (în forma aderării şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate.

În privinţa deputaţilor PSD Iulian Iancu şi Lucian Şova - membru în Consilul Naţional al PSD, respectiv vicepreşedinte al PSD Bacău -, acuzaţia este de folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase.

Al optulea inculpat este Horia Hăhăianu, fost director în cadrul Transelectrica SA, care este urmărit penal pentru luare de mită şi complicitate la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2010 - 2015, Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator (până la data de 18.12.2013, când şi-a început mandatul de judecător la CC) şi ulterior judecător la CC, a pretins şi primit de la Ion Bîrcină Ion, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele: în perioada 2010 - 2015, folosinţa gratuită, întreţinerea şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5, (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate Bîrcină Ion), în echivalent de 56.070 euro; în perioada 2010 - 2015, folosinţa gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri; în 2.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare); în octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afişe.

"Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ş.a.)", susţine DNA.

Tot Toni Greblă, în perioada 2010 - 2015, a "exercitat în fapt activităţi specifice calităţilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societăţii) şi director general (activităţi comerciale), disimulate prin interpuşi, încălcând dispoziţiile de incompatibilitate (privind incompatibilităţile judecătorului de la Curtea Constituţională şi ale senatorului)".

Potrivit anchetatorilor, a rezultat astfel că, în mod neîntrerupt, Greblă a desfăşurat activităţi comerciale, direct şi prin interpuşi, şi a exercitat calităţile de asociat, respectiv administrator sau director general, în legătură cu o fermă agricolă situată în judeţul Gorj şi cu o societate comercială, având ca obiect principal de activitate producţia de energie electrică.

DNA mai susţine că, începând din august 2014, Toni Greblă Toni a făcut demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între finul său, Ion Bîrcină, un cetăţean turc, Victor Dolghi şi Constantin Bartolomeu Săvoiu. Cetăţeanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket.

Cei cinci, adaugă anchetatorii, au constituit un grup infracţional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare către Federaţia Rusia, în ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.

"În acest sens, membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, acţionând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit. În perioada 2014 - 2015, aceştia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate. Suspectul Ion Bîrcină împreună cu persoane din anturajul său au întreprins demersuri în vederea achiziţionării de produse de la diverse societăţi comerciale specializate în prelucrarea şi conservarea cărnii (abatoare), în vederea comercializării acestora în spaţiul ex-sovietic. De asemenea, Ion Bîrcină, împreună cu un cetăţean turc şi cu sprijinul lui Bartolomeu Constantin Săvoiu (cu importante relaţii în mediul oamenilor de afaceri de naţionalitate turcă), a iniţiat mai multe discuţii pentru derularea unor operaţiuni comerciale (export) de cereale, materiale de construcţii şi/sau produse de minerit în Federaţia Rusă şi Republica Moldova", mai spun procurorii anticorupţie.

Pe de altă parte, arată DNA, Iulian Iancu şi Lucian Şova, folosindu-se de funcţiile de conducere în PSD, în perioada octombrie - noiembrie 2012, au intervenit pe lângă Horia Hăhăianu, pentru ca acesta, prin influenţa pe care o avea asupra managementului SC Energomontaj IEA - Sucursala Bucureşti SA (agent economic care derulează activităţi comerciale cu CNTEE Transelectrica SA), să suporte contravaloarea cheltuielilor de transport efectuate de SC Transmoldova SRL Oneşti pentru organizaţia Bacău a partidului, cu prilejul desfăşurării, în 17.10.2012, a unei deplasări electorale la Bucureşti (Bacău - Bucureşti şi retur), tarifele de piaţă practicate de societatea de transport fiind de 80 lei / persoană transportată. În acest context, SC Transmoldova SRL Oneşti ar fi facturat servicii de transport în cuantum de 10.000 lei cu TVA.

Anchetatorii susţin şi că Iancu i-a cerut lui Hăhăianu să-l sprijine în finanţarea unui monument în comuna Lipova din Bacău, "activitate care a fost asumată de către deputat". "Demersul a avut drept scop promovarea politică, atât a lui Iancu Iulian, cât şi a organizaţiei Bacău a partidului din care făcea parte", se precizează în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale.

Iancu i-a promis în schimb lui Hăhăianu sprijin pe viitor "pentru obţinerea unor funcţii în cazul în care, în decembrie 2012, conform propunerilor, ar fi ajuns ministrul Energiei".

De asemenea, susţin anchetatorii, Ion Bîrcină i-a "împrumutat" o sumă importantă lui Hăhăianu Horia, iar acesta nu putea să-i dea banii înapoi. "Hăhăianu Horia îşi justifica imposibilitatea restituirii împrumutului pe considerentul că o altă persoană (cămătar) făcea presiuni asupra sa pentru restituirea unui alt împrumut. În această împrejurare, Bîrcină Ion s-a angajat să medieze faţă de celălalt creditor amânarea plăţii împrumutului de către Hăhăianu Horia prin invocarea neplăţii propriului 'împrumut'. Din declaraţia de avere a lui Hăhăianu Horia, rezultă că acesta, deşi are datorii foarte mari la bănci, de peste 100.000 euro, nu a declarat datorii către persoane fizice (deci nici către Bîrcină Ion şi nici către celălalt creditor), singurele datorii la persoane fizice fiind faţă de o rudă a sa, cu suma de circa 85.000 euro", arată DNA.

În acest context, Hăhăianu a sprijinit o firmă controlată de Ion Bîrcină pentru ca aceasta să obţină, în asociere , un contract de achiziţii, fostul director din Transelectrica influenţând criteriile de adjudecare. "În baza aceleiaşi relaţii cu Hăhăianu Horia, Bîrcină Ion a obţinut pentru o altă firmă a sa un contract cu SC Transelectrica SA, având ca obiect colectarea selectivă a deşeurilor - eliminarea şi valorificarea deşeurilor reciclabile de la centrele de exploatare şi de la sediul CNTEE Transelectrica", mai spun procurorii.

Inculpaţii din dosar au fost joi la DNA, unii cu mandat de aducere, pentru a li aduce la cunoştinţă calitatea în dosar şi acuzaţiile.

În acest caz, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă şi a Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

(Alexandru Costea)

---------

Actualizare 15:09 Iulian Iancu: "Nu sunt acuzat de nimic"

Deputatul PSD Iulian Iancu a declarat, în urmă cu puţin timp, la ieşirea din DNA, că procurorii nu îl acuză de nicio infracţiune şi că nu a avut niciun fel de contact profesional cu Toni Greblă, parlamentarul de Bacău prezentându-se astăzi în faţa procurorilor ca să facă precizări privind apariţia numelui său în unele convorbiri dintre suspecţi.

---

Actualizare 15:02 Zegrean: "Nu-i putem cere demisia lui Greblă, este un act unilateral"

O eventuală demisie a lui Toni Greblă din funcţia de judecător al Curţii Constituţionale a României ar fi "un act unilateral" şi "o alegere" a sa, a declarat, în urmă cu puţin timp, preşedintele CCR, Augustin Zegrean, precizând că instituţia nu îi poate cere să demisioneze.

Judecătorul a mai spus că instituţia pe care o conduce a fost "luată prin surprindere" de punerea sub urmărire penală a lui Greblă, amintind că un magistrat CCR poate fi cercetat fără o aprobare de la şeful Curţii.

Augustin Zegrean a comentat: "Pentru noi, a fost o surpriză uriaşă. Este pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva. Nicio persoană din CCR nu a fost într-o astfel de situaţie. Ne-a luat prin surprindere. (...) Demisia este un act unilateral. Dacă dumnealui (Toni Greblă - n.r.) va alege să-şi dea demisia, este o alegere a dumnealui. Noi nu-i puetm cere demisia. Dumnealui poate fi cercetat fără nicio aprobare de la mine. Numai în momentul în care s-ar pune în discuţie arestarea sau trimiterea în judecată, atunci s-ar cere aprobarea din partea instituţiei care l-a numit judecător la CCR. În acest caz, mandatul este suspendat. Dacă este condamnat, îşi încheie mandatul. Dacă este achitat, îşi reia mandatul".

---

Actualizare 14:05 Iulian Iancu: "N-am legătură cu cazul Greblă, sunt chemat în legătură cu campania electorală din 2012"

Deputatul PSD Iulian Iancu a declarat astăzi, la intrarea în sediul DNA, că nu are nicio legătură cu dosarul lui Toni Greblă, precizând că, din câte ştie, a fost chemat de procurori să dea declaraţii privind transportul unor membri de partid din Bacău, la campania electorală din 2012, scriu surse din presă.

La intrarea în DNA, Iancu a spus că a văzut la televizor că este asociat cu acest dosar, dar nu are nicio legătură cu cazul Greblă.

Parlamentarul a continuat: "Eu am fost chemat în legătură cu transportul membrilor de partid în anul 2012, la lansarea candidaţilor. Se pare că acolo sunt anumit rezerve, semne de întrebare, şi dacă eu... E vorba aici doar de deplasările din Bacău. Eu tot timpul am fost deschis, n-am avut nimic de ascuns niciodată, sunt chiar bucuros că m-au chemat. Este tipul de asociere care se face acum pe televiziuni şi nu are nicio legătură, de asta am şi venit cu o oră mai devreme. Nu ştiu nimic despre cazul respectiv, nu am nicio legătură şi nu ştiu de ce e chemat domnul Toni Greblă. Vă spun de ce am venit eu. Sunt invitat pentru transportul de persoane, respectiv membri de partid, la lansarea candidaţilor pe stradionul 23 August (Arena Naţională din Capitală). Acolo sunt semne de întrebare, iar tot ce ştiu spun cu mare plăcere. Nu m-am ocupat niciodată de transportul de persoane sau de logistică în partid, dar dacă pot să spun ceva, spun cu mare plăcere".

Întrebat dacă îl cunoaşte pe Ion Bîrcină, finul lui Toni Greblă, Iulian Iancu a răspuns negativ, la fel cum a replicat la întrebarea dacă s-a ocupat vreodată de exporturi.

"Nu am nicio legătură cu cazul acesta", a adăugat Iancu, apoi a intrat în sediul DNA.

---

Actualizare 13:33 Bîrcină: "N-am dat nicio mită, n-am afaceri cu energie"

Omul de afaceri Ion Bîrcină a declarat astăzi, la ieşirea din DNA, că nu are afaceri cu energie, nu s-a ocupat vreodată de exporturi şi nu a apelat la influenţa naşului său, judecătorul CCR Toni Greblă, scriu surse din presă.

Referitor la suspiciunea că i-ar fi dat mită lui Greblă, Bîrcină a afirmat: "N-am dat nicio mită, că n-ai cum să dai mită lu' taica, niciodată, nicăieri".

Afaceristul a ironizat acuzaţiile procurorilor şi a spus că nu s-a ocupat niciodată de exporturi, adăugând că, atâta vreme cât Toni Greblă este naşul său, îi mai cumpără acestuia două autoturisme de lux.

Ion Bîrcină a mai spus că procurorii DNA au capacitatea să identifice afacerile ilegale: "Ce credeţi, că, dacă am făcut afaceri ilegale, nu le găsesc ăştia?. Nu am dat nicio mită lui naşu-meu, că nu poţi să dai... Nici din Rusia, nici din Turcia, nu am adus niciun gram. Am luat şapte conserve, de mostră, şi am ajuns aici".

În legătură cu presupuse afaceri în domeniul energiei, Bîrcină a continuat ironiile, afirmând că a făcut astfel de afaceri "de bec până la stâlp".

Întrebat ce afaceri face, concret, Bîrcină a răspuns: "Eu? N-am afaceri eu. Trimit ţigăncile la furat, la ghicit... Mai vreţi altceva? Păi da: suntem proxeneţi, noi suntem proxeneţi. De ce ne întreabă pe noi de Curtea Constituţională? Noi suntem proxeneţi, de ăştia de furăm, ducem, furăm..."

Pe de altă parte, afaceristul gorjean a declarat că nu a mers niciodată în străinătate cu Toni Greblă, adăugând: "Aş merge cu drag, că-i naşul".

Chestionat de presă în privinţa unui dosar penal mai vechi al său, Bîrcină a replicat că sentinţa prin care era condamnat în acea speţă a fost casată, iar cazul este în continuare în faza de judecată.

Omul de afaceri a mai spus că nu a vizitat niciodată CCR, dar a adăugat că a fost, de numeroase ori, în Senat: "Am fost la peste 200 de senatori".

Întrebat de presă ce a făcut în ultimii cinci ani, Bîrcină a răspuns: "Am iubit".

---

Actualizare 12:58 CCR: "Judecătorii constituţionali pot fi arestaţi sau trimişi în judecată doar cu aprobarea preşedintelui României sau a unei camere parlamentare"

Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată penală decât cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, al Senatului sau a Preşedintelui României, după caz, la cererea procurorului general al PICCJ, informează astăzi CCR, citând art.66 alin.(1) din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.

Alineatul (3) din aceeaşi lege prevede că, "de la data trimiterii în judecată penală, judecătorul Curţii Constituţionale este suspendat de drept din funcţia sa. În caz de condamnare definitivă, el este exclus de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează", menţionează CCR, precizând că a luat act de comunicatul DNA privind urmărirea penală a lui Toni Greblă.

"Prin urmare, judecătorii Curţii Constituţionale pot fi urmăriţi penal fără încuviinţarea autorităţilor prevăzute la art.66 alin.(1), dar nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată decât în condiţiile legii. De asemenea, judecătorii Curţii Constituţionale sunt suspendaţi de drept din funcţie de la data trimiterii în judecată penală. Până la pronunţarea unei hotărâri definitive de condamnare, orice persoană, inclusiv judecătorul Curţii Constituţionale beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, potrivit dispoziţiilor art.23 alin.(11) din Constituţia României, republicată".

----------

Actualizare 12:10 Percheziţii la ferma de struţi a lui Toni Greblă

Poliţiştii şi procurorii au făcut percheziţii, în această dimineaţă, în satul Buduhala, din comuna gorjeană Teleşti, la ferma de struţi amplasată pe terenul soacrei lui Toni Greblă, scrie presa locală.

Descinderile au fost confirmate de soţia judecătorului CCR, avocata Mihaela Greblă: "Într-adevăr, s-au făcut percheziţii la Buduhala. Terenul este al mamei mele. Ce s-a făcut pe el ne depăşeşte pe noi, pentru că este închiriat. Nu este afacerea noastră. Totul se petrece pe un teren al mamei mele, care nu este de 20 de hectare. S-a făcut un transfer de la Brăneşti, unde aveam foarte multe terenuri. M-a sunat şi Toni, după ce a ieşit de la DNA. Era foarte afectat şi ştie că nici eu nu pot să stau liniştită. Mă afectează ca imagine".

---

Actualizare 12:04 Deputaţii PSD Iulian Iancu şi Lucian Şova ar fi vizaţi în dosarul lui Greblă

Deputaţii PSD de Bacău Iulian Iancu şi Lucian Şova ar fi vizaţi de DNA în dosarul judecătorului CCR Toni Greblă, scriu mass media, menţionând că parlamentarii ar fi suspecţi în legătură cu unele contracte din domeniul energiei.

Lucian Şova a sosit deja la audieri, dar nu a făcut declaraţii la intrarea în sediul DNA.

---

Actualizare 11:40 Bîrcină (finul lui Greblă), la DNA: "Am bani, de nu ştiu ce să mai fac cu ei"

Omul de afaceri Ion Bîrcina, finul judecătorului CCR Toni Greblă, a declarat astăzi, la intrarea în DNA, că nu a dat niciodată mită, ci a fost "doar băiat deştept", comentând: "Am bani, de nu ştiu ce să mai fac cu ei", scrie presa.

Întrebat dacă i-a dat şi lui Greblă din banii lui, Bîrcină a răspuns: "Păi, ne dăm de la tată la fiu, de la fiu la tată. Dumneata nu ştii cum e? Nu am dat mită în viaţa mea la nimeni. Am fost doar băiat deştept".

Chestionat dacă Toni Greblă l-a protejat în afaceri, Ion Bîrcină a replicat: "Nu m-a protejat niciodată, în nicio afacere. Eu am multe afaceri. Am bani, de nu mai ştiu ce să mai fac cu ei".

---

Actualizare 10:52 Toni Greblă, urmărit penal pentru trafic de influenţă şi grup infracţional organizat

Procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de Toni Greblă, acuzat de trafic de influenţă, acte de comerţ incompatibile cu funcţia (în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite), precum şi de constituirea unui grup infracţional organizat (pentru pregătirea folosirii, la autoritatea vamală, a unor documente vamale de transport sau comerciale falsificate).

Potrivit comunicatului DNA, între 2010 şi 2015, Toni Greblă (senator până în decembrie 2013, apoi judecător al CCR), ar fi pretins şi primit de la administratorul mai multor societăţi comerciale, "cu titlu de foloase necuvenite, următoarele:

- în perioada 2010 - 2015, folosinţa gratuită, întreţinerea şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5, (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate de omul de afaceri), în echivalent de 56.070 euro;

- în perioada 2010 - 2015, folosinţa gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri

- în 02.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare);

- în octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afişe".

DNA precizează că "foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de omul de afaceri, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ş.a.)".

Tot în intervalul 2010-2015, Toni Greblă ar fi exercitat, în fapt, "activităţi specifice calităţilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societăţii) şi director general (activităţi comerciale), disimulate prin interpuşi, încălcând dispoziţiile de incompatibilitate (privind incompatibilităţile judecătorului de la Curtea Constituţională şi ale senatorului)".

Astfel, conform DNA, a rezultat că, "în mod neîntrerupt", Greblă ar fi desfăşurat "activităţi comerciale direct şi prin interpuşi şi a exercitat calităţile de asociat, respectiv administrator / director general, în legătură cu o fermă agricolă situată în judeţul Gorj şi cu o societate comercială, având ca obiect principal de activitate producţia de energie electrică".

Mai mult: Greblă şi alte persoane ar fi constituit un grup infracţional organizat, "cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România-Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană".

"În acest sens, membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, acţionând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit. În perioada 2014 - 2015, aceştia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prev. de art.273 din Legea nr.86/2006 - Codul Vamal", conchide DNA.

---

Actualizare 10:47 Cap al masoneriei din România, audiat în dosarul lui Greblă

Generalul în rezervă Constantin Bartolomeu Săvoiu, Marele Maestru al Marii Loji Naţionale a României-1880, a fost adus cu mandat la DNA, ca să fie audiat în dosarul judecatorului CCR Toni Greblă, transmite presa.

Mass media scrie, citând surse judiciare, că Săvoiu ar fi acuzat de folosire a unor documente vamale falsificate. Astfel, în 2014, Toni Greblă ar fi făcut demersuri pentru intermedirea unor legături comerciale între Ion Bârcină şi Bartolomeu Săvoiu, pentru exportul unor produse din carne.

---

Actualizare 09:50 Zegrean, despre Greblă: "Are toate drepturile să participe la şedinţele CCR, până la lămurirea situaţiei"

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, în urmă cu puţin timp, la intrarea în instituţie, că nu ştie exact despre ce este vorba în legătură cu învinuirile ce i se aduc judecătorului CCR Toni Greblă, dar a precizat că acesta "are toate drepturile" să participe la şedinţele Curţii şi să ia decizii, din moment ce nu a fost pus sub acuzare.

"Dacă ar fi pus sub acuzare, ar trebui să se suspende din calitatea de judecător", a subliniat Zegrean.

Chestionat dacă Toni Greblă ar trebui să-şi dea demisia din funcţia de magistrat CCR înainte de a i se lămuri situaţia, Augustin Zegrean a replicat: "Mi-e greu să vorbesc despre asta. Nu mi-a dat o veste bună deloc".

---

Actualizare 09:35 Greblă: "Prezenţa mea la DNA nu are nicio legătură cu activitatea la CCR"

Judecătorul Toni Greblă a afirmat, la ieşirea din DNA, că prezenţa sa la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu are nicio legătură cu activitatea la CCR, dar a recunoscut că a folosit autoturismul BMW pus la dispoziţie de finul său, Ion Bîrcină.

"Mi-au fost aduse la cunoştinţă nişte activităţi pe care le-ar fi desfăşurat cunoştinţe de-ale mele. Eu nu am luat niciodată bani pentru activităţile pe care le-am desfăşurat. Prezenţa mea, astăzi, la DNA, nu are nicio legătură cu activitatea la CCR", a declarat Greblă.

Întrebat de unde avea bunurile (telefon mobil şi BMW) pe care le folosea, potrivit anchetatorilor, fostul senator a răspuns: "De la rude. Le folosesc din când în când".

La întrebarea dacă a intervenit pentru cineva pe lângă funcţionari publici, magistratul a replicat: "Nu, niciodată", negând, de asemenea, că i-ar fi fost oferite materiale promoţionale pentru campania electorală sau rochii pentru soţie.

"Nu am făcut niciodată afaceri din 22 decembrie (1989 - n.r.) până în prezent. Nu am acţiuni la societăţi comerciale. Ceea ce se susţine nu are nicio legătură cu activitatea mea la Curtea Constituţională. Îmi periclitează imaginea, mă deranjează foarte mult", a mai afirmat Toni Greblă.

De asemenea, judecătorul CCR a declarat, răspunzând la o întrebare, că ferma pe care o deţine în comuna Teleşti (judeţul Gorj) nu este una de struţi, ci "o gospodărie ţărănească" în care se află şi şapte astfel de păsări, dar de la care nu încasează bani, din cauza costurilor de întreţinere prea ridicate.

---

Actualizare 09:24 Toni Greblă ar fi primit bani de la Ion Bîrcină, promiţându-i intervenţii la funcţionari publici

Presa mai scrie, citând surse juridice, că Toni Greblă ar fi primit 56.000 de euro de la omul de afaceri gorjean Ion Bîrcină, promiţându-i să intervină pe lângă funcţionari publici, în sprijinul societăţilor deţinute de acesta.

Totodată, Greblă ar fi folosit gratuit un telefon înregistrat pe firma afaceristului, de la care ar fi primit gratuit bannere, capsatoare, capse, cordelină şi alte materiale pentru afişaj electoral în campania electorală pentru alegerile legislative din 2012. În plus, fostul senator ar fi beneficiat de service şi asigurare pentru o maşină de lux înregistrată tot pe firma lui Bîrcină.

Şi Ion Bîrcină ar urma să fie adus la DNA pentru audieri, mai transmit mass media.

În iulie 2013, Tribunalul Bucureşti (TB) l-a condamnat pe Ion Bîrcină la 4 ani de închisoare cu executare, într-un dosar de corupţie, în care Gergely Olosz (fost parlamentar UDMR) a fost condamnat, de aceeaşi instanţă, la 7 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, după ce, în perioada în care a fost şef al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE, 2007-2008), ar fi ajutat reprezentanţii unor firme să obţină contracte oneroase. Ulterior, în octombrie 2013, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a anulat condamnarea primită de Olosz, pe motiv că TB nu era competentă să judece dosarul, deoarece fostul senator avea calitatea de avocat, ceea ce atrăgea competenţa CAB.

---

Actualizare 09:16 Greblă ar fi primit un BMW X5 şi materiale electorale pentru campania electorală din 2012

Din primele informaţii, reiese că Toni Greblă ar fi cercetat pentru presupuse fapte de trafic de influenţă, comise între 2010 şi 2015, încă de când era senator PSD, potrivit surselor din presă.

Mai precis, se pare că fostul parlamentar ar fi primit foloase necuvenite, printre care un autoturism BMW X5, materiale electorale pentru campania parlamentară din 2012, precum şi suma de 1.200 de lei, echivalentul a 2 rochii de damă pentru soţia sa.

---

Judecătorul Toni Greblă, membru al Curţii Constituţionale a României (CCR), a fost adus cu mandat, în urmă cu puţin timp, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), surse judiciare declarându-ne că magistratul ar urma să fie audiat într-un dosar de trafic de influenţă.

Presa scrie că Toni Greblă ar fi primit, de la un om de afaceri, 56.000 de euro, promiţându-i intervenţii la funcţionari publici.

La intrarea în sediul DNA, magistratul le-a spus jurnaliştilor că nu ştie pentru ce a fost adus, dar a spus că va fi audiat în calitate de martor.

"Nu am nicio afacere privată. Nu ştiu de ce am fost adus", a afirmat Greblă.

Întrebat, la intrarea în sediul DNA, dacă ar fi primit bani de la vreo persoană ca să ia, la CCR, o decizie în favoarea acesteia, Greblă a răspuns: "Exclus aşa ceva".

Născut la 30 decembrie 1953, în comuna Sadova, judeţul Dolj, Toni Greblă a absolvit, în 1978, Facultatea de Drept din Universitatea Bucureşti. În perioada 1980-1989, Greblă a fost avocat în Baroul Gorj, apoi a ocupat funcţia de prefect al judeţului (1990-1993 şi 2000-2003).

Intrat în FSN în 1990, Toni Greblă este membru PSD din 1997, partid din partea căruia a fost ales senator de Gorj, în 2008 şi 2012, dar a demisionat din acest post în decembrie 2013, înlocuind-o, în Curtea Constituţională a României (CCR), la propunerea Senatului, pe Iulia Motoc, aleasă magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Toni Greblă este cel care a citit, în iulie 2012, în plenul reunit al Parlamentului, cererea de suspendare a preşedintelui de atunci, Traian Băsescu.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Bravo domnule Basescu! Sa-ti fie rusine Patriciu. 

    Putreda tare Romania noastra. 

    Omul nu lua; doar rebla si el ce-i iesea in cale. 

    1. Omul nu lua; doar grebla si el ce-i mai iesea in cale. 

    Noa, numai asta ne mai lipsea!

    D fiecare data cand am vrut sa scapam de Basescu, nu siu cum, pe turnanta, in fruntea ostii au aparut alti hoti repulsivi. Prima data a fost derbedul de Patriciu, a doua data hotul de Voiculescu. In mijlocul suspendarii ma intrebam cine provoaca mai multa scarba sau cine este mai nemernic. Dupa ce a fost lucrat Bolcas, a aparut Grebla, similar lui Basescu dar cu o mai mica anvergura. Lucrurile se clarifica acum. Singurul lucru stramb este ca Basescu este inca liber.

    1. N-am înțeles niciodată cu ce era CV-ul lui Greblă mai bun ca cel al lui Zegrean pe care PSD-ul îl acuza că a fost jurist nu judecător.

      Este liber si va fi, pana'n anul n'spe mii...... 

    Grebla mina lui se facu de luase pe toti in ea...uite asa se mai descompune o legenda a statului de drept roman. Cu aceasta grebla merg mai multi la scoala de "inteligenti" pe care Nastase a absolvit-o.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb