ALERT Horea Uioreanu, urmărit penal pentru corupţie

E.D.
Anticorupţie / 28 mai 2014

Update 22:13 DNA confirmă reţinerea lui Uioreanu

Purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, a confirmat, în urmă cu puţin timp, pentru ziarul BURSA, reţinerea pentru 24 de ore a lui Horea Uioreanu, în dosarul de corupţie antemenţionat.

Edilul va fi prezentat Curţii de Apel Cluj cu propunere de arestare preventivă.

---

Update 22:02 Uioreanu a fost reţinut

Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, a fost reţinut, în această seară, de procurorii DNA, după circa şase ore de audieri, transmit surse din presă.

Edilul a părăsit în această seară sediul DNA Cluj într-o maşină a instituţiei, urmând să fie dus în arestul Poliţiei Judeţene.

---

Update 21:20 Uioreanu ar fi cerut aproape 700.000 lei mită

Din probele de la dosar, rezultă că, în perioada aprilie 2013-mai 2014, edilul ar fi cerut mită de 693.224 lei de la Vasile Pogăcean (15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate în derulare de Sinai Comimpex), banii fiind pretinşi tocmai pentru ca, în calitatea sa de conducător la instituţiei judeţene, să aloce sumele vizate de omul de afaceri.

După ce a primit, în avans, o primă tranşă de 40 mii lei, Uioreanu a propus Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) alocarea de fonduri bugetare, prin OUG 28/2013, unor comune (Fizeşul Gherlii, Câţcău, Iclod, Bonţida) pentru lucrări pe care primăriile respective le aveau în derulare cu Sinai Comimpex, în detrimentul altor comune.

"Aşadar, pentru anul 2013, urmare a demersurilor efectuate asupra preşedintelui CJ Cluj, prin mecanismul de alocare bugetară reglementat prin OUG 28/2013, SC Sinai Comimpex a beneficiat de suma totală de 3.174.000 lei", se mai arată în comunicatul DNA.

Pentru acest an, potrivit celor convenite între preşedintele CJ Cluj şi omul de afaceri Vasile Pogăcean, pentru lucrări realizate de Sinai Comimpex în comunele Bonţida şi Fizeşul Gherlii au mai fost alocate, în mod preferenţial, fonduri de la bugetul CJ Cluj în cuantum total de 1.447.497 lei, mai transmit procurorii anticorupţie.

Aferent tuturor acestor alocări bugetare, în perioada aprilie 2013-mai 2014, Pogăcean i-ar fi dat lui Uioreanu 174.500 lei ca mită.

În cauză, procurorii DNA beneficiază de sprijin de specialitate şi informativ din partea Serviciului Român de Informaţii (SRI).

---

Update 21:06 Horea Uioreanu, urmărit penal

DNA a început urmărirea penală faţă de Horea Dorin Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, acuzat de luare de mită, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la spălare de bani, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie au dispus urmărirea penală faţă de omul de afaceri Vasile Pogăcean (asociat şi administrator la Sinai Comimpex Iclod), învinuit de dare de mită în formă continuată. Acesta a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat Curţii de Apel Cluj cu propunere de arestare preventivă.

Cei doi sunt bănuiţi de fapte de corupţie, în contextul alocării unor resurse bugetare de la bugetul CJ Cluj pentru plata unor contracte finanţate de instituţia judeţeană, respectiv pentru încheierea de noi contracte sau acte adiţionale la acestea, pentru organizarea de licitaţii trucate, scopul urmărit fiind de a obţine foloase materiale necuvenite.

---

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează percheziţii la sediul Consiliului Judeţean Cluj pentru fapte de corupţie, preşedintele instituţiei, Horea Uioreanu fiind vizat în acest caz, transmit sursele de presă.

Potrivit unui comunicat al DNA, "în cursul zilei de 28 mai 2014, ca urmare autorizării de către instanţa competentă, au fost efectuate percheziţii domiciliare în 11 locaţii situate în municipiul Cluj Napoca, la sediile unor societăţi comerciale, instituţii publice şi la domiciliile unor persoane".

După cum precizează sursele citate, procurorii ridică, de asemenea, de la sediu, mai multe documente pentru a verifica mai multe acuzaţii de corupţie.

Horea Uioreanu ar urma să fie audiat la serviciul teritorial Cluj după terminarea percheziţiilor. Horea Uioreanu este preşedinte interimar al PNL Cluj şi vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb