ALERT Prima confruntare Iohannis-Ponta, la Realitatea TV

V.B.
Politică / 11 noiembrie 2014

Citiţi mai jos principalele declaraţii

Prima confruntare dintre candidaţii Klaus Iohannis şi Victor Ponta a avut loc în această seară la Realitatea TV.

Citiţi mai jos principalele declaraţii, despre:

VOTUL DIN DIASPORA

JUSTIŢIA ŞI LUPTA ANTICORUPŢIE

IMUNITATEA PARLAMENTARILOR ŞI A PREŞEDINTELUI

SALARII ŞI PENSII

ROŞIA MONTANĂ

RELAŢIILE EXTERNE, INCLUSIV CU FMI

---

VOTUL DIN DIASPORA

Vor vota românii cu toţii la alegerile de duminică? Vor avea şansa? Se va suplimenta numărul secţiilor de vot?

Victor Ponta: Da, vor vota. Eu doresc să schimb tot ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani legat de funcţia prezidenţială şi să conduc alături de USL. România, după 10 ani de dezbinare, are nevoie de pace, de dialog şi de un început care să şteargă lucrurile rele din trecut.

Prin măsurile pe care BEC şi MAE le-au luat, iar noi am alocat sumele din buget pentru secţiile din străinătate, toate aceste lucruri, sub coordonarea unui om echilibrat (domnul Meleşcanu), pe 16 noiembrie, toţi românii din ţară şi toţi cei din afara ţării (în special cei de peste Prut, din Moldova), cei din Italia, Spania, Franţa, Marea Britanie, Germania, toţi vor putea să voteze. Toţi cei care vor respecta procedurile antifraudă o vor face. Decizia privind numărul secţiilor de vot o ia BEC.

În Germania, au fost 5 secţii de vot. Domnule Iohannis, câte secţii credeţi că ar trebui să fie ca să fie în regulă?

Pe 2 noiembrie, 132 de persoane reprezentând ACL au lipsit de la secţiile de votare din străinătate.

Klaus Iohannis: Am venit la această dezbatere din respect pentru alegătorii care vor să vadă această dezbatere. În afară de invitaţia generică pentru 90 de minute, nu am primit alte detalii. Dumneavoastră, domnule Ponta, şi echipa dumneavoastră aţi evitat să discutăm pe o platformă neutră publică.

Duminică, în jurul orei 12, m-a sunat un prieten care s-a dus să voteze la Munchen. Mi-a spus că sunt aproximativ 1200 de persoane care aşteptau să voteze acolo. După-amiază, mi-a spus că sunt 1.500 de persoane care aşteptau să voteze. O mare problemă. Seara, la ora 9, mi-a spus că s-au închis porţile şi 1.500 persoane nu au putut să voteze. Domnule Ponta, aţi organizat execrabil. Aţi suprimat dreptul la vot al cetăţenilor din diaspora: Paris, Londra, cetăţeni revoltaţi că nu au putut să voteze în 2 noiembrie. Aceste lucruri trebuia să le prevedeţi. S-au întâmplat şi în alţi ani şi a fost clar că vom avea o prezenţă mare la vot. Aţi organizat în aşa fel, încât mii de oameni au rămas afară seara, au fost bruscaţi cetăţenii români care au vrut să intre în secţiile de votare de poliţiile altor state, fiindcă şi-au cerut drepturile la vot.

Domnule Ponta, dumneavoastră trebuia să demisionaţi, nu domnul Corlăţean.

Ponta: Parcă-l văd pe domnul Traian Băsescu.

Iohannis: Doar că n-am semnat niciun pact.

Ponta: Ştiţi despre ce e vorba în acel pact?

Iohannis: Nu mă preocupă.

Victor Ponta: A fost acelaşi număr de secţii de vot, dar s-a schimbat procedura antifraudă, pentru a fi evitată frauda din 2009. 132 de reprezentanţi ai domnului Iohannis au lipsit din secţiile de vot. Am asigurat, din bani publici, ca 150 de diplomaţi să fie prezenţi acolo.

În România, alegătorii au votat fără niciun fel de problemă. În diaspora, prin măsurile BEC şi MAE, vor vota, pe 16, toţi românii de acolo. Dacă se organizează altfel lucrurile, vor vota absolut toţi.

Domnul Iohannis foloseşte lozincile de campanie a echipei domnului Băsescu din campania anului 2009.

DE CE NU AŢI DAT OUG pentru diaspora?

Victor Ponta: Conform recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi deciziilor Curţii Constituţionale a României în vigoare, orice modificare legislativă între tururile de scrutin duce la anularea alegerilor.

CUM VEŢI REUŞI, CA PREŞEDINTE, să rezolvaţi adevăratele probleme din DIASPORA?

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, aţi găsit foarte mult timp pentru plimbări în Europa. Pe banii cui v-aţi dus în diaspora în campania electorală?

Victor Ponta: Vă referiţi la vizita oficială la doamna Merkel?

Klaus Iohannis: Vizita din Italia.

Victor Ponta: A fost plătită din banii PSD.

Klaus Iohannis: Foarte frumos, dar degeaba, fiindcă tot prost aţi organizat scrutinul din diaspora. Mi-a spus cineva că a făcut sute de kilometri cu maşina până la secţia de votare, dar nu a reuşit să intre până seara. Faptele vă contrazic: miile de români care nu au putut vota şi sunt foarte supăraţi. Vă contrazic faptele contra vorbelor. Dumneavoastră cu vorbele, ei cu faptele.

Victor Ponta: Jumătate trebuie să îi dau dreptate domnului Iohannis: dici domnia sa, nici eu, nici alţi candidaţi nu am reuşit să-i convingem pe românii din diaspora.

Drepturile tuturor românilor din diaspora trebuie respectate la fel precum cele ale românilor din ţară.

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, ne tot spuneţi multe, multe, multe lucruri. Este foarte bine, dar rămân vorbe. Fapte aşteaptă românii.

Victor Ponta: Dumneavoastră ce fapte aţi făcut?

Klaus Iohannis: Am trimis voluntari la toate secţiile de votare din diaspora cu declaraţia pe propria răspundere, cu toate că ar fi fost treaba dumneavoastră. Dumneavoastră trebuie să rezolvaţi problemele, nu să le povestiţi.

Victor Ponta: Le-am rezolvat până acum şi le voi rezolva ca preşedinte. Am făcut ceva pentru acei români, dar încă nu aţi aflat dumneavoastră.

Klaus Iohannis: Vom afla duminică.

Victor Ponta: Eu cred că dumneavoastră veţi afla luni.

CINE VA FI VINOVAT dacă nu vor putea vota românii din DIASPORA?

Victor Ponta: Eu voi fi vinovat - ca să fie fericit domnul Iohannis.

Domnule Iohannis, este adevărat că nu aţi fost niciodată la Cernăuţi şi la Chişinău?

Klaus Iohannis: Este adevărat.

Şi vreţi să fiţi preşedintele tuturor românilor?

Klaus Iohannis: Voi fi preşedintele tuturor românilor. Acele teritorii nu fac parte din teritoriul României, chiar dacă au făcut odată. Când voi fi preşedinte, voi face vizite şi în Chişinău, şi în Cernăuţi.

Domnule Ponta, mesaj pentru românii din Chişinău şi Cernăuţi?

Victor Ponta: Cel mai important vecin al nostru: Republica Moldova. Suntem un popor. În Italia, conform datelor oficiale, sunt 850.000 de români. Neoficial, sunt 1.700.000.

Ar fi dezirabil VOTUL PRIN CORESPONDENŢĂ pentru diaspora?

Victor Ponta: Sunt un susţinător al votului prin corespondenţă pentru 2016. Putem, atunci, să asigurăm votul prin corespondenţă şi votul online în mod sigur, fără temeri de fraudă. Se poate face asta până în 2016.

Votul prin corespondenţă se poate stabili prin lege, cu minim 6 luni înainte de data alegerilor.

CORUPŢIA ŞI INSTITUŢIILE FUNDAMENTALE ALE JUSTIŢIEI; PROBLEMA IMUNITĂŢILOR

Klaus Iohannis: În comisia pentru revizuirea Constituţiei, s-au discutat votul electronic şi cel prin corespondenţă. PSD s-a opus.

Victor Ponta: Cine v-a spus asta?

Klaus Iohannis: Nu mă mai întrerupeţi!

Victor Ponta: Dumneavoastră nu sunteţi vreun stăpân de sclavi la noi în ţară.

Klaus Iohannis: Vă credeţi, în această confruntare, la biroul dumneavoastră de la Palatul Victoria? Biroul este ţara. Vă rog foarte frumos să nu mă mai întrerupeţi. Dacă nu este posibil, eu plec.

Victor Ponta: Aveţi o atitudine de moşier cu toţi românii.

Klaus Iohannis: Există vreo iniţiativă legislativă pentru votul electronic şi cel prin corespondenţă?

Victor Ponta: Conform deciziei CCR, orice modificare la legile electorale se face prin lege, cu minimum 6 luni înainte de alegeri. Nu a fost nicio astfel de iniţiativă. Am discutat foarte mult cu preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, Crin Antonescu, şi am susţinut împreună ce va susţine USL în Comisie.

Klaus Iohannis: Am citit stenogramele şedinţei. PSD a fost împotrivă.

Ca preşedinte, voi garanta independenţa justiţiei şi statul de drept. Putem să constatăm că, în ultimii ani, unele lucruri au mers bine, altele destul de prost. Ce a mers bine: independenţa justiţiei şi consolidarea statului de drept. În ultimele săptămâni, DNA a adus la lumină noi cazuri de corupţie şi foarte bine a făcut. Ca preşedinte, voi lua toate măsurile ca aceste demersuri ale DNA să continue.

ANI: trebuie îmbunătăţite lucrurile. Avem legislaţii incompatibile una cu alta: legi cu lacune, legi care se contrazic. Este bine să se consolideze ANI, iar legislaţia să fie pusă de accord cu cea europeană în materie şi să mergem mai departe.

Imunitatea: în Constituţie, citim că Preşedintele se bucură de imunitate. Este un lucru la care putem să renunţăm. Ca preşedinte, voi solicita comisiei pentru revizuirea Constituţiei să renunţăm la o imunitate totală a Preşedintelui României. Preşedintele nu trebuie protejat mai mult decât aleşii din Parlament, în speţă pentru opţiunile politice, nu pentru alte fapte penale.

În Parlament, este nevoie de o schimbare a regulilor: este inadmisibil să avem parlamentari care nu pot fi anchetaţi pentru că PSD a votat împotriva anchetei. Parlamentarii trebuie să aibă protecţie pentru votul şi opinia politică, dar nu şi împotriva urmăririi penale. Trebuie înlesnită întreaga procedură, pentru ca parlamentarii să poată fi anchetaţi la fel ca orice alt cetăţean.

Victor Ponta: Actualul şef al DNA, doamna Kovesi, a fost propusă de către mine. Doamna Livia Stanciu a fost votată inclusiv de către ministrul Justiţiei. Voi garanta independenţa şi profesionalismul celor din justiţie.

Trebuie să scăpăm de discursul dublu, de demagogie. Îi reamintesc domnului Iohannis că domnul Varujan Vosganian este în această situaţie (de neanchetare), domnul Victor Paul Dobre. Akos Mora a fost declarat incompatibil. Domnul Chiuariu - condamnat definitiv şi irevocabil. Astăzi, DNA a propus arestarea domnului Mircea Roşca, şeful PNL Prahova.

Domnul Iohannis a vorbit despre articolul din Constituţie care se referă la imunitatea Preşedintelui României. Să vă citesc ce scrie articolul 84, alineatul 2: că preşedintele României se bucură de aceeaşi imunitate ca parlamentarii.

Vă întreb, domnule Iohannis: în 2012, a fost lovitură de stat sau acţiune legitimă?

Klaus Iohannis: La domnii Vosganian, Chiţoiu şi alţii, PSD a votat împotriva ridicării imunităţii. Trebuie să schimbăm legislaţia, regulamentele (acolo unde se impun) şi Constituţia, pentru că este un act care nu satisface nevoile anului 2014.

ANUL 2012

Klaus Iohannis: Unii preşedinţi de consilii judeţene fac parte dintre respectabilii pesedişti care au problem cu legea. Avem chiar şi un fost prim-ministru PSD condamnat. Nu ştiu dacă este cazul ca domnul Ponta să înceapă să-i enumere pe cei care au avut probleme cu legea din PNL.

Legea trebuie îmbunătăţită, să plătească toţi, indiferent de partid.

Anul 2012: chestiunea a fost analizată de CCR, care a constatat că procedurile au fost legale. Dacă e cazul să interpretăm fiecare lucru sau nu, trebuie să lăsăm acest lucru pe seama celor care studiază istoria recentă a României şi să lăsăm analiştii să dezbată.

Domnule Ponta, doriţi ridicarea IMUNITĂŢII PARLAMENTARILOR?

Victor Ponta: Pentru parlamentari, nu există imunitate decât pentru arestare preventivă. Sunt de acord, dar orice modificare a Constituţiei se face cu vot de două treimi. Numai USL a avut acel vot de două treimi, dar, din păcate...

Cum îi veţi convinge pe parlamentari să voteze acest lucru?

Victor Ponta: Eu, dacă voi fi preşedinte, nu voi mai fi şef de partid, ca domnul Traian Băsescu. Partidele noastre, PSD şi PNL, sunt cele care l-au propus pe domnul Iohannis prim-ministru în 2009 şi domnul Iohannis nu s-a ruşinat. În 2014, l-au propus ca membru al guvernului meu şi nu s-a ruşinat.

Cred că tot ceea ce a rămas neeuropean legat de imunitate să fie înlăturat. Dar preşedintele unei ţări din UE are imunitate prezidenţială, peste tot. Preşedinţii de consilii judeţene nu au imunitate. De aceea, domnii Uioreanu şi Căncescu sunt în arest preventiv. Cred că vă mândriţi cu ei.

Klaus Iohannis: Parlamentarii ACL vor vota pentru aceste schimbări legislative şi pentru schimbările de Constituţie care sunt agreate în comisie. Toţi parlamentarii ACL sunt dispuşi să voteze la vedere. În USL, au fost alte discuţii. Acum, noi suntem de acord să se ridice imunitatea pentru arestare.

Noi am dovedit buna-credinţă în ultima perioadă. Parcursul pentru viitor este un bun câştigat: independenţa justiţiei şi statul de drept în România. Ele ţin de respectarea legii şi a tuturor procedurilor. Voi garanta neamestecarea în treburile justiţiei. Voi încuraja în toate instituţiile promovări pe bază de competenţe, nu politice.

Victor Ponta: Domnul Iohannis spune că nu va coabita cu prim-ministrul. Dar ce fel de relaţie veţi avea?

Klaus Iohannis: Una instituţional corectă cu oricine va fi prim-ministru.

Victor Ponta: Domnul Iohannis vorbeşte despre coabitare. Regret faptul că nu a citit: acordul se numeşte de "colaborare instituţională".

Corupţia trebuie combătută peste tot, nu doar la adversarii politici. Puteţi să-i rugaţi pe domnul Chiuariu şi Mora să demisioneze din funcţii, pe domnul Blaga să se prezinte la parchet şi să discute despre dosarul EADS.

În 2 ani şi jumătate ca prim-ministru, am făcut ca aceste instituţii ale justiţiei să aibă rezultate cum nu au avut în cei 8 ani dinainte.

Veţi colabora cu domnul Ponta ca premier?

Klaus Iohannis: Eu voi colabora instituţional corect cu oricine va fi premier. Preşedintele şi premierul trebuie să se ocupe de problemele României.

Domnule Iohannis, veţi tăia sau nu pensiile?

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, de ce aţi minţit pensionarii că le tai pensiile?

Victor Ponta: Dumneavoastră sunteţi înconjurat de către cei care au tăiat pensiile şi salariile în această ţară, au mărit TVA şi au închis spitale: Predoiu, Blaga, colegii dumneavoastră de partid, pentru că dumneavoastră reprezentaţi PDL.

Aţi mai făcut 2 promisiuni: că anul viitor veţi aloca 6% din PIB şi pentru sănătate, şi pentru educaţie, ceea ce înseamnă o creştere de 10 miliarde euro a cheltuielilor bugetare.

Klaus Iohannis: De ce i-aţi minţit pe pensionari?

Victor Ponta: Le-am spus ce veţi face, fiindcă cei de lângă dumneavoastră au făcut-o.

Klaus Iohannis: Nu a tăiat nimeni pensiile. Dacă vorbim de pensii, atunci vreau să ştie toţi cei interesaţi că eu vreau să avem o economie funcţională pe care să o scoatem din recesiunea tehnică în care a băgat-o guvernul Ponta, să avem creştere economică şi să ajungem să creştem pensiile.

Indexarea pensiilor de acum este obligatorie prin lege, nu un favor.

Când voi fi eu preşedinte, vom avea o economie care funcţionează şi atunci pensiile vor creşte. Eu garantez că nu se vor tăia pensii niciodată cât voi fi eu preşedintele României. Afirmaţiile domnului Ponta şi ale PSD din acei fluturaşi trimişi prin poştă cu cuponul de pensie a fost o campanie mizerabilă a PSD, fiindcă s-au folosit de o instituţie publică. O minciunică de campanie de la domnul Ponta.

Victor Ponta: V-aţi lămurit cât are pensia soacra dumneavoastră? Ieri, aţi spus că are 300 de lei. Nu există pensie de 300 de lei din România. Ştiţi câţi pensionari sunt în România?

Klaus Iohannis: Sunt sigur că ne veţi spune imediat, cu toate fiţuicile la dumneavoastră.

ROŞIA MONTANĂ:

Victor Ponta: Poziţia mea a fost să se ia o decizie politică în Parlament. Parlamentul a zis că nu se va face şi nu se va face. Dar trebuie să găsim soluţii pentru crearea de locuri de muncă.

Domnule Iohannis, ştiţi cât este pensia medie? Este 844 de lei, de la 724, când a venit guvernul USL. Obligaţia de a indexa pensiile este prevăzută într-o lege care nu s-a aplicat când au guvernat colegii dumneavoastră, ci s-a aplicat în guvernele USL şi se va aplica în următorii ani.

Domnul Iohannis a spus foarte des despre pomenile electorale. Aş vrea să spuneţi ce măsuri veţi abroga: legea pensiilor, care prevede indexarea lor, o veţi abroga? Creşterea cu 10% a salariilor din sănătate şi educaţie? Dublarea alocaţiilor pentru copii? Creşterea alocaţiei pentru persoanele cu dizabilităţi? Creşterea subvenţiilor agricole? Renunţaţi la vreuna dintre ele?

Klaus Iohannis: Aţi făcut o fixaţie pe familia mea. Vă legaţi de soacră-mea, pe care o ajut. Părinţii mei nu sunt fericiţi că aţi trimis echipă TV să filmeze unde locuiesc, în mansardă.

Nu preşedintele abrogă legi. Parlamentarii vor analiza această chestiune.

Victor Ponta: Acesta este ziarul dumneavoastră de campanie: "Victor Ponta şi Daciana Sârbu au comis falsuri". Aţi depus plângere penală împotriva mea şi a soţiei mele. Îi puteţi cere scuze soţiei mele acum, în studio, în direct? Nu are nicio vină pentru mizeriile colegilor dumneavoastră din ACL.

Klaus Iohannis: Şi dumneavoastră trebuie să vă cereţi scuze pentru că echipa dumneavoastră m-a făcut traficant de organe şi vânzător de copii, că nu sunt un bun român, un bun ortodox. Cea mai mizerabilă campanie care s-a văzut vreodată în România. Ne putem cere scuze reciproc, dacă suntem domni.

Dacă, în această campanie, am lezat pe cineva prin afirmaţiile mele, eu îmi cer scuze pentru aceste afirmaţii.

Există în plan creştere de taxe şi impozite?

Klaus Iohannis: Guvernele Ponta au introdus, în ultimii ani, 36 de impozite şi taxe noi: acciza la carburant, care a generat unele forme de evaziune fiscală, este o catastrofă. Noi, PNL şi cu mine, suntem de părere că singura cale de relaxare economică în România este relaxarea fiscală. Vom veni cu un plan care face sens, cu reduceri de impozite şi taxe, reducerea graduală a TVA. Este o promisiune pe care pot s-o fac. Când voi fi preşedinte şi PNL va avea guvern în România, vom reduce impozitele şi taxele şi vom avea relansare economică în România.

Vom reduce TVA pentru a creşte colectarea cu 1-2% din PIB pe an şi vom putea compensa foarte uşor acele relaxări de impozite şi taxe. Vom scădea evaziunea fiscală.

Victor Ponta: Avem un excedent bugetar de 600 milioane lei. Cu ce vom cheltui până la sfârşitul anului, ne înscriem sub 2% deficit din PIB, cât ne-am propus. Nu trebuie să creştem nicio taxă.

Dacă vineri datele INS indică faptul că am ieşit din recesiune, vă retrageţi spusele?

ÎNGRIJORAREA FMI, exprimată astăzi

Klaus Iohannis: Pentru că avem un guvern ineficient, care nu a făcut investiţiile propuse, a distrus locuri de muncă, a dat banii la primarii migratori, atraşi în PSD pentru a falsifica votul la prezidenţiale. Toate acestea costă. Nu aţi reuşit să cheltuiţi banii pentru investiţii, ci aţi rămas cu ei în buzunar.

Victor Ponta: Inflaţia este 1,5%, cea mai mică din ultimii 25 de ani, anunţată de guvernatorul BNR, şomajul a scăzut, iar ştirea exactă - domnul Tolosa a spus că guvernul a făcut un efort mare şi că trebuie să continue.

România, cu mine preşedinte şi cu domnul Tăriceanu prim-ministru, va continua să fie cea mai performantă economie din această regiune, cu creştere economică, inflaţie scăzută, şomaj scăzut.

Klaus Iohannis: Mă îngrijorează. Nu este primul semnal de alarmă tras din afară, după ce ACL a spus că avem un guvern ineficient. Comisia Europeană a avertizat România că nu avem buget pe 2015. Proiectul trebuie gata până pe 15 noiembrie. Atunci putem să ne dăm seama cât de mare este catastrofa care se pregăteşte pentru 2015. Da, sunt foarte îngrijorat pentru anul 2015.

RELAŢIILE EXTERNE ALE ROMÂNIEI

Klaus Iohannis: Securitatea României şi situaţia României de acum se datorează celor 3 piloni pe care se bazează politica externă a României: parteneriatul strategic cu SUA, locul şi rolul nostru în NATO, locul şi rolul nostru în UE. Trebuie să dovedim că suntem parteneri serioşi, de lungă durată, că suntem dispuşi să creştem bugetul pe apărare până la 2% din PIB. Nu este nevoie de nicio nouă axă Bucureşti-China, de nicio reinventare. Trebuie să dovedim că suntem oameni serioşi. Pentru asta, este nevoie de un preşedinte serios.

Victor Ponta: Parteneriatul strategic cu SUA este un lucru foarte bun. Va fi continuat şi de mine ca preşedinte. Suntem un partener serios în NATO. Însă eu cred că România trebuie să exercite un rol tot mai important pentru prietenii şi vecinii noştrii din regiune: Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Serbia. România este, în acest moment, un model de urmat pentru aceste ţări.

Relaţii economice: trebuie să încercăm, într-o Europă care îşi restrânge consumul şi activitatea economică, trebuie ca exporturile şi producţia industrială a României să îşi găsească o piaţă de desfacere.

China este al treilea partener commercial al Germaniei: 141 miliarde euro schimburi comerciale (aproape PIB-ul României). Noi suntem pe locul 23. Păstrând axa strategică România-SUA-NATO (investiţii Exxon în Marea Neagră, investiţii germane), România trebuie să-şi găsească investiţii în energie, pentru că independenţa energetică de Rusia este principalul meu obiectiv. România trebuie să-şi găsească noi pieţe de desfacere în Asia.

Klaus Iohannis: Domnul Ponta a evitat un răspuns pe Roşia Montană. După părerea mea, Roşia Montană, aşa cum este gândită acum, nu poate să continue. Este un fel de privatizare eşuată, nu ne garantează că va fi protejat mediul sau vor fi protejate comunităţile de acolo. Trebuie abandonat în această formă şi reluată discuţia. domnul Victor Ponta, în calitate de prim-ministru, a aprobat un act şi l-a trimis în Parlament, unde tot domnia sa a fost împotrivă.

Mesajul meu pentru cetăţeni: vreau să schimb felul în care se face politică în România: mai puţine vorbe, mai multe fapte; mai puţină gălăgie inutilă, mai multă aplecare asupra problemelor.

Victor Ponta: Am candidat (şi n-aş fi candidat niciodată împotriva lui Crin Antonescu) pentru a duce la bun sfârşit proiectul USL, care ne-a promis că ne va scăpa de regimul Băsescu. Am promis că vom face dreptate oamenilor: pensii, salarii, TVA scăzut, subvenţii pentru agricultură, o societate în care să nu mai fim divizaţi, să nu ne mai luptăm unii cu alţii.

Am văzut în această seară foarte multă poleială şi nimic înăuntru.

Proiectul USL - 60% dintre români l-au considerat cel mai bun. USL s-a rupt când dumneavoastră nu aţi primit funcţia pe care o voiaţi. Aveţi vreun sentiment de vinovăţie?

Klaus Iohannis: USL s-a rupt fiindcă PSD a vrut toată puterea şi noi nu am fost de acord. Este singura chestiune reală. N-am venit la dumneavoastră fiindcă guvernul a funcţionat bine. Eu am vrut să fiu vicepremier fiindcă guvernul a funcţionat prost şi am vrut să fac lucrurile mai bine. N-aţi putut suporta această chestiune.

Aţi votat în tinereţe cu Ion Raţiu, apoi cu candidatul liberal. Pot să contez şi de această dată pe votul dumneavoastră?

Victor Ponta: Nu, pentru că sunteţi doar o poleială a lui Ion Raţiu şi a lui Crin Antonescu. În interior, sunteţi Traian Băsescu.

---

Prima confruntare dintre candidaţii Klaus Iohannis şi Victor Ponta va avea loc în această seară la Realitatea TV, a anunţat prezidenţiabilul ACL, în urmă cu puţin timp, pe pagina sa oficială de Facebook.

Evenimentul va începe la ora 20:00.

"Până astăzi, Victor Ponta m-a evitat cu succes. Nu a existat o dezbatere publică, nu există niciun semn că s-ar dori o discuţie pe această temă. În concluzie, las orgoliile mele deoparte şi ne vedem la ora 20:00 la Realitatea TV într-o dezbatere televizată!", a scris Iohannis.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb