ALERT Ucraina: Forţele de ordine au preluat controlul primăriei din Mariupol

V.B.
Internaţional / 24 aprilie 2014

Update 17:10 Confruntări armate în Ucraina: Cinci oameni au murit; Armata rusă răspunde la operaţiunile Kiev-ului

Astăzi au avut loc confruntări între forţe loiale autorităţilor de la Kiev şi separatiştii de la Slaviansk, un bastion prorus situat în estul Ucrainei, conflicte soldate cu cinci morţi iar armata rusă a lansat noi manevre la frontiera cu Ucraina, ca răspuns la operaţiunea militară a Kievului, potrivit surselor din presă.

"Până la cinci" insurgenţi proruşi au fost ucişi, iar un militar ucrainean a fost rănit în cursul operaţiunii ucrainene pentru preluarea controlului asupra oraşului Slaviansk, aflat sub controlul separatiştilor, a anunţat Ministerul ucrainean de Interne.

Jurnalişti AFP au auzit focuri de armă la un baraj al insurgenţilor de la intrarea prin partea de nord în Slaviansk, iar ulterior au văzut mai multe blindate, inclusiv una arborând steagul ucrainean, trecând de postul de control, incendiat de către proruşi.

Armata rusă a lansat noi manevre la frontiera cu Ucraina, ca răspuns la operaţiunea militară a Kievului, a anunţat astăzi ministrul rus al Apărării, citat de AFP.

"Exerciţii ale unităţilor districtelor militare din Sud şi Vest au început", a declarat Şoigu, citat de agenţiile ruse, explicând că Rusia este "constrânsă să reacţioneze" faţă de evoluţia situaţiei din Ucraina.

------

Update 15:40 Putin: "Recurgerea la armată în estul Ucrainei va avea consecinţe"

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat astăzi că folosirea, de către autorităţile interimare de la Kiev, a armatei contra separatiştilor din estul ţării este "o crimă gravă", iar aceste acte vor avea consecinţe, transmite presa străină.

Liderul de la Kremlin a declarat: "'Dacă regimul actual de la Kiev a început cu adevărat să utilizeze armata contra populaţiei în ţară, este o crimă foarte gravă contra propriului popor. Este o operaţiune de represiune care va avea consecinţe pentru oamenii care iau aceste decizii, în special pentru relaţiile interguvernamentale. Dacă autorităţile actuale de la Kiev au făcut asta, atunci este vorba despre o juntă, despre un tip de bandă criminală".

Oficialul rus a făcut aceste comentarii în condiţiile în care armata ucraineană a lansat în această dimineaţă o operaţiune pentru a recontrola oraşul Slaviansk, din estul ţării, ce fusese cucerit de militanţii pro-ruşi.

Vladimir Putin a adăugat că sancţiunile impuse de Occident afectează economia Rusiei, dar prejudiciul nu este critic: "În general, sancţiunile cauzează prejudiciu, pentru că ratingurile (creditelor - n.r.) sunt revizuite, împrumuturile pot deveni mai scumpe şi aşa mai departe. Dar acestea nu sunt critice.

Preşedintele Rusiei a condamnat folosirea sancţiunilor ca instrument politic între state, afirmând că "per ansamblu, ele sunt dureroase pentru toţi, distrug economia globală şi sunt dezonorante pentru cei care folosesc acest tip de instrumente".

---

Update 12:50 Blindate ucrainene au intrat în nordul oraşului Slaviansk

Un baraj al separatiştilor pro-ruşi din Ucraina a fost incendiat, în urmă cu puţin timp, iar mai multe focuri de armă au fost trase la intrarea în oraşul Slaviansk, informează presa internaţională.

Insurgenţii susţin că ei au incendiat barajul, bătând în retragere, în timp ce un elicopter survola zona. Un separatist a afirmat că a văzut mai multe vehicule blindate uşoare ucrainene de cealaltă parte a barajului.

Cinci blindate uşoare ale armatei ucrainene au forţat barajul separatiştilor în nordul oraşului Slaviansk.

Anterior, personalul civil din primărie "a primit ordinul de a evacua clădirea", a declarat Stela Koroşeva, purtătorul de cuvânt a liderului separatist local Viaceslav Ponomarev. Koroşeva a adăugat că "bărbaţii înarmaţi care asigură apărarea primăriei rămân pe poziţii".

---

Forţele de ordine ucrainene au preluat controlul asupra primăriei din Mariupol, port din sud-estul ţării cu 500 de mii de locuitori, ocupat de separatişti, a scris astăzi pe Facebook ministrul interimar de Interne de la Kiev, Arsen Avakov, citat de presa internaţională.

"Primăria (ocupată din 13 aprilie - n.r.) a fost eliberată şi poate funcţiona normal", a precizat demnitarul.

Ieri noapte, în timpul asaltului unui grup de separatişti asupra unei baze militare ucrainene din Artemivsk (40 km sud-est de Slaviansk), un soldat a fost rănit, a anunţat Ministerul Apărării din Ucraina într-un comunicat.

"Mai mult de 100 de militanţi au deschis focul cu arme automate şi mitraliere şi au folosit grenade", a transmis instituţia, subliniind că viaţa soldatului ucrainean rănit nu este în pericol.

Arsen Avakov a declarat că atacul asupra bazei din Artemivsk a fost coordonat de militari ruşi, pentru "capturarea armelor", dar conducerea de la Kremlin neagă că ar avea trupe pe teritoriul Ucrainei.

"Agresorii au fost respinşi şi au înregistrat importante pierderi", a declarat preşedintele ucrainean interimar Olexandr Turcinov.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb