ALERT / UCRAINA: Turcinov ordonă reluarea operaţiunilor antiteroriste

E.D.
Internaţional / 23 aprilie 2014

Update 14:50 Lavrov: Dacă interesele noastre sunt atacate, trebuie să răspundem ca în Osetia de Sud

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că în cazul în care interesele ţării sale în Ucraina vor fi atacate, Rusia va răspunde ca în intervenţia din Georgia în 2008, potrivit declaraţiilor acestuia preluate de Russia Today.

Serghei Lavrov a apreciat că Statele Unite "conduc" acţiunile autorităţilor de la Kiev, în contextul în care acestea au anunţat reluarea "operaţiunii antiteroriste" împotriva insurgenţilor în estul ţării.

Lavrov a declarat: "Dacă interesele noastre, interesele noastre legitime, interesele ruşilor sunt atacate în mod direct, aşa cum au făcut, de exemplu, în Osetia de Sud, nu văd altă cale decât de a răspunde, cu respectarea dreptului internaţional".

"Un atac împotriva cetăţenilor ruşi este un atac împotriva Rusiei", a adăugat el.

În 2008, un război-fulger a pus faţă în faţă Rusia şi Georgia, la finalul căruia Moscova a recunoscut independenţa a două teritorii separatiste proruse din această ţară din Caucaz, Osetia de Sud şi Abhazia.

Lavrov despre SUA: "Au anunţat suspendarea a ceea ce numesc o < operaţiune antiteroristă >, dar, acum, că Joe Biden s-a dus la Kiev, afirmă că această operaţiune trece din nou într-o fază activă".

"Nu am niciun motiv să nu cred că americanii nu conduc acest spectacol în modul cel mai direct", a acuzat el.

Şeful diplomaţiei ruse a reafirmat că puterea ucraineană nu-şi îndeplineşte, în opinia sa, angajamentele asumate la Geneva, pentru a pune capăt escaladării în Ucraina.

"Nimic din ceea ce s-a convenit la Geneva şi din ceea ce, bineînţeles, ar fi trebuit să înceapă să pună în aplicare autorităţile de la Kiev, nu s-a făcut", a declarat el.

------

Update 09:50 Un deputat proeuropean, asasinat în estul ţării

Două cadavre, între care cel al deputatului Vladimir Rybak din partea partidului Batkivşcina (al fostului premier Iulia Timoşenko), au fost descoperite într-un râu în apropiere de oraşul ucrainean Slaviansk, a confirmat marţi Ministerul ucrainean de Interne, citat de agenţiile de presă RIA Novosti şi Unian.

Cele două corpuri au fost descoperite la 20 aprilie la periferia localităţii Slaviansk, de mai multe zile scena unei confruntări între susţinătorii federalizării Ucrainei şi forţele armate ucrainene.

"Identitatea uneia din victime a fost stabilită astăzi (marţi). Acesta este Vladimir Rybak, deputat în consiliul municipal din oraşul Gorlovka, din partea partidului Batkivşcina. Cele două victime au fost torturate, înainte de a fi înecate în stare de inconştienţă", a precizat ministerul într-un comunicat.

"Cauza morţii ambelor persoane - traume combinate ca urmare a torturii şi înecul acestora, aflaţi în stare de inconştienţă", menţionează pe site-ul său Ministerul de Interne.

Potrivit anchetatorilor, de torturarea şi asasinarea deputatului Rybak, precum şi de uciderea celei de-a doua persoane a cărei identitate nu a fost încă stabilită, sunt suspectaţi militanţii proruşi care au ocupat sediul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) din Slaviansk.

Parlamentarul fusese răpit la Gorlovka în 17 aprilie de către patru indivizi în uniforme de camuflaj, care l-au forţat să urce într-o maşină şi l-au transportat spre o destinaţie necunoscută, după cum a relatat un martor.

Renumit pentru simpatiile sale proeuropene, deputatul a fost unul din principalii organizatori ai manifestaţiilor din Gorlovka în favoarea unităţii Ucrainei.

La 15 aprilie, noile autorităţi de la Kiev au lansat o operaţiune specială în sud-estul ţării împotriva simpatizanţilor federalizării, care cer un referendum privind statutul regiunii lor.

Autoproclamatul primar din Slaviansk, Viaceslav Ponomariov, nu a exclus ca această crimă să fie o provocare, în scopul discreditării susţinătorilor federalizării, care nu recunosc autoritatea noii puteri de la Kiev, scrie RIA Novosti în ediţia sa on-line în limba rusă.

---

Preşedintele Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a ordonat, marţi, reluarea operaţiunilor "antiteroriste" în regiunile separatiste estice, unde un avion militar ucrainean a fost atins de proiectile de artilerie lansate de miliţii separatiste proruse, anunţă autorităţile de la Kiev, precizând că aeronava a reuşit să aterizeze în siguranţă.

Operaţiunea antiteroristă fusese suspendată pe durata Paştelui.

"Am ordonat serviciilor de securitate reluarea operaţiunilor antiteroriste, în scopul apărării cetăţenilor ucraineni care trăiesc în estul ţării", a declarat Turcninov.

Preşedintele interimar a dat acest ordin după descoperirea a două cadavre care prezentau semne de acte de tortură. Unul dintre cadavre pare a fi al unui oficial local din cadrul partidului prooccidental Batkivşcina, condus de Iulia Timoşenko. Conform presei ucrainene, este vorba de Vladimir Ribak, găsit mort în apropierea oraşului Slaviansk.

"Teroriştii care au luat ostatică întreaga regiune Doneţk au mers prea departe", a avertizat Turcinov.

Incidentul a avut loc în timp ce avionul militar de recunoaştere era deasupra oraşului Slaviansk, unde sunt numeroşi insurgenţi proruşi.

"Indivizi rămaşi neidentificaţi au deschis focul spre un avion de tip AN-30, aparţinând Forţelor Aeriene ucrainene, care efectua un zbor de observare deasupra oraşului Slaviansk. Avionul a fost atins de mai multe proiectile, dar a aterizat fără probleme", a comunicat Ministerul ucrainean al Apărării.

Procuratura generală a Ucrainei a calificat drept "act terorist" atacul cu proiectile de artilerie, lansat marţi de miliţiii separatiste proruse împotriva unui avion militar ucrainean, în oraşul Slaviansk, relatează agenţia UNIAN.

"Procuratura a deschis o anchetă pentru tentativă de act terorist în cazul avionului atins de proiectile în regiunea Doneţk", a anunţat procuratura într-un comunicat, subliniind că incidentul va fi anchetat de către Serviciile speciale ucrainene (SBU).

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Dar "maidanul" din decembrie-februarie ce a fost oare, sau la ce categorie se incadreaza juridic?

    "Operaţiunea antiteroristă fusese suspendată pe durata Paştelui." si drept rezultat au fost 5 morti, din care 2 cu burtile spintecate in noaptea de inviere. Deci atunci cum se pot numi cei ce fac asa ceva si cei ce indeamna la asta dar mai ales cine vine de peste ocean sa consilieze spre asemenea fapte? 

    Vladimir Rybak a vazut realitatea de la fata locului si a trimbitat ce nu trebuie si cum nu trebuia, impotriva asa numitei conduceri a tarii de la momentul actual, asa ca "Garda de fier" actuala a Ucrainei "Right Sektor" sau "Jobbik" au aplicat corectia de rigoare comandata, dupa care, conform modelului american de dezinformare se pune in circa separatistilor, care nici separare nu vor, ci numai sa se tina cont de parerea lor prin referendum.

    1. De unde sti astea istetule? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb