ALERT UPDATE / ÎN ZIUA PROCESULUI DNA îl urmăreşte penal pe judecătorul dosarului ICA

E.D.
Anticorupţie / 29 aprilie 2014

DNA îl urmăreşte penal pe judecătorul dosarului ICA

Update 18:49 Judecătorul Stan Mustaţă şi grefiera Mariana Curea au fost reţinuţi

Judecătorul Stan Mustaţă şi grefiera Mariana Curea, de la Curtea de Apel Bucureşti, au fost reţinuţi de procurorii DNA, care vor cere acestei instanţe arestarea lor preventivă în dosarul de mită în schimbul unor soluţii favorabile în dosare.

Decizia referitoare la propunerile de arestare nu va fi definitivă, ea putând fi contestată la instanţa supremă.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a precizat că în acest dosar sunt urmăriţi penal şi Ion Boraciu şi Florian Alexandru.

Potrivit anchetatorilor, în 2013, Mustaţă, Boraciu şi Alexandru au constituit un grup infracţional organizat, sprijinit de Curea, în scopul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie judiciară, urmărind obţinerea de beneficii materiale.

"În acest context, în perioada octombrie 2013 - aprilie 2014, membrii grupului au accesat informaţii cu caracter confidenţial din dosarele penale aflate pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, în vederea identificării şi contactării mituitorilor şi cumpărătorilor de influenţă, în scopul pretinderii de la aceştia a unor foloase materiale, în schimbul obţinerii unor hotărâri judecătoreşti favorabile", a arătat DNA.

------

Update 17:43 Procesul ICA, amânat pentru 13 mai

Procesul lui Dan Voiculescu a fost amânat pentru data de 13 mai, potrivit surselor din presă, după ce Stan Mustaţă, unul dintre cei doi judecători din completul care judecă dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, a fost ridicat azi dimineaţă de procurorii DNA de la sediul Curţii de Apel Bucureşti, chiar înaintea unui nou termen în dosarul ICA.

-----

Update 17:02 Un apropiat al clanului Cămătarilor, complice al lui Mustaţă, a fost pus sub învinuire de DNA

Un apropiat al clanului Cămătarilor, Florian Alexandru, a fost pus sub învinuire de procurorii DNA, care îl acuză de complicitate la luare de mită, după ce ar fi intermediat presupuse primiri de bani de către judecătorul Stan Mustaţă de la terţe persoane, potrivit DNA.

Florian Alexandru a arătat, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că procurorii l-au pus sub învinuire pentru fapta de complicitate la luare de mită şi că au luat faţă de el măsura controlului judiciar, potrivit surselor din presă.

Întrebat în ce a constat ajutorul oferit de el judecătorului, Alexandru a arătat că "în nimic", în sensul că nu a vorbit vreodată în numele magistratului cu terţe persoane şi că tot ce a făcut a fost să ia masa cu acesta.

Florian Alexandru a fost întrebat de jurnalişti şi de ce lua masa într-un apartament, şi nu la restaurant, şi ce subiecte de discuţie aborda cu magistratul, el răspunzând că discuta despre probleme familiale şi că nu a intervenit vreodată pentru MM Stoica.

"Nu s-a luat nicio mită, nu s-a luat, nu s-a dat niciun ban, nu promisiuni, nu s-a discutat cu niciun inculpat, cu nimeni. Ne ştim de câteva luni, iar aici am colaborat, am spus exact ce s-a întâmplat. Mâncam şi beam", a arătat Alexandru.

Surse judiciare au declarat, pentru surse din presă, că judecătorul Dan Mustaţă lua liste de şedinţă de la instanţă şi le dădea complicilor săi, cărora le cerea să identifice persoane judecate şi să le spună că le poate favoriza, prin prisma noilor coduri penal şi de procedură penală, în sensul eliberării sau reducerii pedepselor, spun surse judiciare.

Potrivit surselor citate, judecătorul era "prieten la cataramă" cu Florian Alexandru, un apropiat al fraţilor Cămătaru, şi Ion Boraciu, care deţine o fermă de animale, iar cu complicitatea acestora încerca să identifice persoane judecare în dosarele pe care el le avea de soluţionat, pentru a le promite soluţii favorabile.

Aceleaşi surse susţin că judecătorul lua listele de şedinţă de la instanţă şi mergea cu ele la întâlnirile pe care le avea cu Florian Alexandru şi Ion Boraciu. La aceste întâlniri, magistratul le cerea celor doi să se uite pe liste şi să vadă dacă pot identifica printre persoanele judecate cunoscuţi ai acestora. Alexandru şi Boraci trebuiau să meargă la cei pe care îi recunoşteau şi să le spună că judecătorul Stan Mustaţă este dispus să folosească în mod părtinitor prevederile noilor coduri penal şi de procedură penală, astfel încât să dispună soluţii favorabile celor interesaţi.

-----

Update 14:29 CSM a încuviinţat reţinerea şi arestarea judecătorului Stan Mustaţă

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a magistratului Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, la solicitarea DNA, care îl cercetează pentru fapte de corupţie, potrivit surselor din presă.

-------

Update 14:25 Voiculescu cere anchetarea DNA-ului

Dan Voiculescu cere anchetarea DNA-ului pentru ridicarea nejustificată a judecătorului Stan Mustaţă, implicat în dosarele ICA şi"Telepatia".

Voiculescu a declarat: "Acest DNA nu este Dumnezeu pe pământ, trebuie să răspundă în faţa cetăţenilor".

Acesta a mai spus că "lupta politică" pe care o duce cu Traian Băsescu îi afectează familia.

Voiculescu a adăugat: "Băsescu a pedepsit mulţi oameni care nu i-au cântat în strună".

Dan Voiculescu a sesizat procurorii generali pentru anchetarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Acesta a mai declarat că va sesiza şi Parlamentul României pentru înfiinţarea unei comisii care să ancheteze această situaţie în care "agenţii DNA l-au luat pe Mustaţă de la Curtea de Apel Bucureşti".

Acesta a avertizat că dacă este vorba despre un şantaj sau dacă există un grup infracţional organizat, acesta este un lucru foarte grav.

De asemenea, Voiculescu a mai spus că nu îl cunoaşte pe judecătorul Mustaţă, şi nici nu are prieteni care îl cunosc pe acesta.

-----

Update 12:57: Judecătorul Stan Mustaţă este urmărit penal de DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Stan Mustaţă, judecător la Curtea de Apel Bucureşti şi alte cinci persoane, între care un grefier de la aceeaşi instanţă.

Potrivit unui comunicat al DNA, în cauză, există date şi aspecte din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada octombrie 2013 - aprilie 2014, cele şase persoane au constituit sau aderat la grupul infracţional în scopul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie judiciară (luare de mită, trafic de influenţă, cumpărare folosire în orice mod direct sau indirect de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii) urmărind obţinerea de beneficii materiale.

În cazul magistratului, suspect în cauză, au fost aplicate prevederile art. 265 alin. 2 din Cpp: "suspectul sau inculpatul poate fi adus cu mandat de aducere, chiar înainte de a fi fost chemat prin citaţie, dacă această măsură se impune în interesul rezolvării cauzei".

La data de 29 aprilie 2013, judecătorului Mustaţă Stan i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

La aceeaşi dată, având în vedere calitatea sa de judecător, procurorii anticorupţie au cerut Secţiei de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii încuviinţarea reţinerii şi a arestării preventive a suspectului.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

---

Update 12:20: Stan Mustaţă a plecat de la DNA şi acum se discuta în CSM avizul cerut de procurori pentru percheziţie şi arestare

Judecătorul Stan Mustaţă a plecat de la DNA, după aproape patru ore de audieri, el declarând că procurorii l-au pus sub învinuire şi că aceştia susţin că un prieten de-al său s-ar fi întâlnit cu un prieten al lui Dan Voiculescu, pentru a fi dată o soluţie favorabilă în dosarul ICA.

Judecatorul a declarat, la ieşirea de la DNA, că acţiunea DNA are legătură cu dosarele MM Stoica şi Dan Voiculescu. Întrebat de reporteri ce probe i-au prezentat procurorii, Stan Mustaţă a răspuns "interceptări". "Astăzi urma să amânăm pronunţarea (în dosarul Voiculescu - n.red.) pentru că colegul meu are concediu", a mai spus magistratul. Judecătorul a adăugat că regretă faptul că nu i-a fost aprobată cererea de abţinere din completul care îl judeca pe Dan Voiculescu.

---

Update 11:45: DNA va cere de la CSM aviz pentru reţinerea judecătorului Stan Mustaţă

Procurorii anticorupţie vor cere, marţi, avizul Consiliului Superior al Magistraturii pentru reţinerea judecătorul Stan Mustaţă, de la Currtea de Apel Bucureşti, ridicat şi dus la audieri pentru fapte de corupţie, au declarat surse din DNA.

Având în vedere că cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind avizarea reţinerii lui Stan Mustaţă nu a fost trimisă în cursul dimineţii, aceasta nu a fost luată în discuţie în şedinţa Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, care a avut loc marţi, de la ora 10.00.

---

Radu Mustaţă, preşedintele completului în cazul procesului în care este judecat Dan Voiculescu, a fost ridicat în această dimineaţă de procurorii DNA de la Curtea de Apel.

Judecătorul Stan Mustaţă, membru în completul de judecată care avea astăzi termen în dosarul de corupţie al lui Dan Voiculescu, a fost luat de procurorii DNA cu mandat de aducere, chiar de la sediul Curţii de Apel Bucureşti. Magistratul este suspectat de luare de mită.

La începutul lunii aprilie, judecătorul Stan Mustaţă a făcut o cerere de recuzare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, în care Dan Voiculescu a fost condamnat, în primă instanţă, la 5 ani de închisoare cu executare. Stan Mustaţă susţinea atunci că nu mai poate judeca dosarul lui Dan Voiculescu dupa apariţia în presă a unor materiale "neadevărate" privind presupuse interese ale magistratului. Cererea sa de recuzare a fost respinsă, însă a adus şi o nouă amânare în dosarul lui Dan Voiculescu.

Magistratul Stan Mustaţă a facut cerere de recuzare după ce numele său a fost menţionat în referatul DNA de arestare a judecătoarei Veronica Cirstoiu, care ar fi luat mită de peste 600.000 de euro pentru a-l elibera din închisoare pe Dinel Staicu. "Cu prilejul întâlnirii pe care a avut-o cu martora denunţătoare R.I.A., la data de 03.07.2013, învinuita Dascalu Adriana a precizat că trebuie neapărat să remită suma de 100.000 euro judecătorilor Cirstoiu Veronica şi Mustaţă Stan de la Curtea de Apel Bucureşti, respectiv câte 50.000 euro fiecăruia dintre aceştia, pentru dirijarea dosarului nr. 388/P/2012, la momentul sesizării instanţei de judecată prin rechizitoriu, la un complet favorabil care va pronunţa o hotărâre avantajoasă", a relatat presa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb