ALERT/Conferinţa "Infrastructura şi imobiliarele - domeniile cheie pentru dezvoltarea economică" Ţigănaş, Ordinul Arhitecţilor: "Sunt optimist că putem avea o piaţă de construcţii sănătoasă"

Companii #Construcţii / 16 decembrie 2014

Ţigănaş, Ordinul Arhitecţilor: "Sunt optimist că putem avea o piaţă de construcţii sănătoasă"

Dragoş Vîlceanu, preşedintele ABI: "2014, un an foarte bun în privinţa tranzacţiilor imobiliare"

Adrian Vascu, ANEVAR: "Există presiune pe evaluatori pentru modificarea valorilor proprietăţilor imobiliare"

Andreea Comşa - Managing Director, Premier Estate: "Piaţa rezidenţială va creşte în 2015, dacă se menţin factorii principali ai dezvoltării"

Turcoman, DTZ Echinox: "Creştere de 25% a cererii de închiriere pentru spaţiile de birouri"

Andreea Păun, Colliers: "Companiile IT&C, vedetele pieţei de birouri din acest an"

Rohan, Genesis Development: "Avem o strategie de dezvoltare cu apetit redus de risc"

Florin Vlad, Vlad Group: "Responsabilitatea pentru păstrarea obiectivelor de arhitectură revine celor care cred în acestea"

Claudiu Georgescu, APMCR: "CNADNR trebuie să fie privatizată prin listarea la bursă"

Andrioaiei, PSC: "Avem nevoie imperioasă de repornirea investiţiilor publice"

Aurelia Cionga, RBL: "500.000 de clienţi beneficiază de sistemul de economisire-creditare Bauspar"

Paul Racoviţă, ISC: "Peste o mie de contravenţii pentru nerespectarea calităţii construcţiilor, aplicate în primele trei trimestre"

Dobre, Ministerul Transporturilor: "Masterplanul de Transport va fi prezentat Guvernului în curând"

--------

Actualizare 14:03

Piaţa locală de construcţii poate urma o direcţie sănătoasă dacă vom reuşi să evaluăm şi să înţelegem schimbările din domeniu înregistrate la nivel european, a declarat arhitectul Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România.

Domnia sa susţine că trebuie să existe o preocupare mai mare privind costurile pe durata de viaţă a construcţiilor: "Acest concept de cost pe durata pe viaţă a clădirilor a început să fie discutat de multă vreme în Europa şi nu mai putem să-l ignorăm".

Potrivit sursei citate, există o problemă în ţara noastră privind construcţiile responsabile. Totodată, Şerban Ţigănaş subliniază că acest aspect nu este responsabilitatea exclusivă a arhitecţilor, ci trebuie să fie un efort comun al tuturor actorilor implicaţi în domeniul construcţiilor.

(P.B.)

--------

Actualizare 13:45 Dragoş Vîlceanu, preşedintele ABI: "2014, un an foarte bun în privinţa tranzacţiilor imobiliare"

În acest moment, în ţara noastră se tranzacţionează pe piaţa imobiliară mai mult decât în 2007 şi, cel puţin din acest punct de vedere, al numărului tranzacţiilor, 2014 este un an foarte bun, conform domnului Dragoş Vîlceanu, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari (ABI).

Domnia sa arată că, potrivit datelor ANCPI, numărul tranzacţiilor imobiliare la nivel naţional este estimat să depăşească 800.000 anul acesta, faţă de 2007, când au fost înregistrate 700.000 de tranzacţii.

Referitor la piaţa rezidenţială din Capitală, domnul Vîlceanu menţionează că numărul apartamentelor scoase la vânzare se apropie de nivelul din 2008, când tendinţa de creştere a fost una spectaculoasă.

Reprezentantul ABI precizează că, în 2014, oferta apartamentelor de vânzare în Bucureşti se apropie de 35.000, nivel atins în 2008, înaintea crizei din domeniu. Spre comparaţie, în 2007 erau 27.000 de oferte noi pe piaţa apartamentelor din Bucureşti.

Domnul Vîlceanu mai anticipează că preţurile de pe piaţa locuinţelor nu vor mai scădea semnificativ. "În prezent, preţurile s-au aşezat, nimeni nu mai aşteaptă scăderi importante", spune oficialul ABI, amintind că din 2012 ritmul de declin al preţurilor a încetinit.

(A.V.)

--------

Actualizare 13:31 Adrian Vascu, ANEVAR: "Există presiune pe evaluatori pentru modificarea valorilor proprietăţilor imobiliare"

Evaluatorii imobiliari sunt supuşi la diferite presiuni externe pentru modificarea valorilor proprietăţilor într-un sens sau altul, a declarat Adrian Vascu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR).

Domnia sa subliniază necesitatea independenţei evaluatorilor: "Rolul evaluatorilor pe piaţa imobiliară este mic, dar important. Nu suntem buricul pământului. În acest moment, se pune problema dacă preţul unei proprietăţi urmează evaluarea sau viceversa".

În opinia domnului Vascu, piaţa imobiliară locală este foarte netransparentă, întrucât avem foarte puţine informaţii despre detaliile tranzacţiilor imobiliare. Preşedintele ANEVAR susţine că piaţa imobiliară are nevoie de un set de reglementări privind evaluarea proprietăţilor şi arată că acest reguli trebuie să fie cunoscute atât de evaluatori, cât şi de public.

(P.B.)

--------

Actualizare 13:18 Andreea Comşa - Managing Director, Premier Estate: "Piaţa rezidenţială va creşte în 2015, dacă se menţin factorii principali ai dezvoltării"

Predicţiile pe 2015 pentru piaţa rezidenţială arată stabilizarea acesteia, respectiv creşterea, dacă se menţin factorii de dezvoltare din anul curent, spune Andreea Comşa - Managing Director al companiei Premier Estate.

Potrivit domniei sale, factorii principali de dezvoltare a pieţei rezidenţiale, în 2014, au fost Programul de finanţare Prima casă, cota preferenţială a TVA de 5%, scăderea dobânzilor bancare - care i-a îndemnat pe cei cu economii să investească în achiziţia unei locuinţe-, respectiv creşterea accesibilităţii creditelor ipotecare.

Doamna Comşa a afirmat că, potrivit datelor INS, numărul caselor şi apartamentelor finalizate în Bucureşti şi Ilfov a sporit cu 84% în trimestrul al treilea din 2014, în ritm anual, iar în primele nouă luni - cu 64%, circa 7.500 de unităţi locative fiind construite anul acesta.

"Semnalele sunt pozitive pentru piaţa rezidenţială", afirmă Andreea Comşa, adăugând că, pentru anul viitor, în domeniu se preconizează creşterea calităţii noilor dezvoltări rezidenţiale. Dar, domnia sa atrage atenţia: "Prudenţa este obligatorie. Dacă se modifică factorii care au dus la creştere, atunci vom asista la un nou efect de domino".

(A.V.)

--------

Actualizare 13:15 Turcoman, DTZ Echinox: "Creştere de 25% a cererii de închiriere pentru spaţiile de birouri"

2014 a fost un an foarte interesant pentru segmentul birourilor de pe piaţa noastră imoiliară, cu o creştere a cererii la 9 luni de circa 25%, a declarat Eduard Turcoman, Associate Director Office & Industrial, DTZ Echinox.

Domnia sa a menţionat: "Tranzacţiile de închiriere au crescut pe măsură, peste jumătate dintre ele reprezentând extinderi ale companiilor existente şi intrări noi pe piaţă. Au fost pornite noi proiecte de birouri în zone cu rata de ocupare ridicată, precum Pipera Sud, Centru-Nord şi Vest".

Reprezentantul DTZ a mai spus că zona de vest a Capitalei va cunoaşte o revitalizare a pieţei birourilor în următoarea perioadă: "Va fi reluat proiectul Orhideea Offices, iar AFI va livra două noi clădiri în zona Cotroceni. 2014 este primul an de după criză când companiile ne consultă privind planurile lor de expansiune pentru 2016-2017".

(A.T.)

--------

Actualizare 13:10 Andreea Păun, Colliers: "Companiile IT&C, vedetele pieţei de birouri din acest an"

Companiile din domeniul IT&C au fost vedetele pieţei de birouri din 2014, a declarat Andreea Păun, Associate Director Office Agency în cadrul Colliers International România.

Domnia sa a precizat: "Centrele de externalizare ale proceselor de afaceri (BPO) au generat o treime din cererea pe piaţa de birouri din Bucureşti, în acest an. Am observat un val foarte mare de investiţii în aceste centre de servicii".

În opinia sa, jucătorii europeni care decid să vină în România pentru BPO au de ales între ţara noastră şi alte state din vestul Europei sau Asia. "Aceştia au observat că românii sunt mai dispuşi să se implice mai mult în viaţa firmei şi se dedică mai mult brandului pentru care lucrează", potrivit Andreei Păun.

Domnia sa susţine că ţara noastră este văzută ca un mediu stabil pentru înfiinţarea de BPO, datorită faptului că avem o piaţă IT dezvoltată şi foarte performantă.

(P.B.)

--------

Actualizare 12:46 Rohan, Genesis Development: "Avem o strategie de dezvoltare cu apetit redus de risc"

Strategia de dezvoltare a Genesis Development, proprietarul parcurilor de birouri Novo Park şi West Gate, presupune un apetit de risc scăzut, a declarat directorul general al companiei, Rene Rohan.

Domnia sa a explicat: "Până acum 2-3 ani, un proiect nou de birouri era pornit dacă exista un grad de pre-închiriere a imobilului de circa 50%. Din cauza crizei economice, noi am decis să ridicăm acest prag la 80%. În momentul în care vom avea îndeplinită această condiţie, atunci vom fi în măsură să anunţăm noul nostru proiect".

Gradul actual de ocupare a parcului de birouri Novo Park este de 99%, iar cel al West Gate - de 96%, a subliniat directorul general al Genesis Development, care a subliniat că societatea se mândreşte cu cel mai longeviv chiriaş de pe piaţa de birouri - HP, care deţine şi cea mai mare suprafaţă închiriată - circa 26.000 mp.

Strategia de dezvoltare a Genesis Development datează dinainte de 2008, iar în perioada crizei compania s-a concentrat pe menţinerea chiriaşilor, a mai declarat Rene Rohan.

Domnia sa a menţionat: "Ne-am concentrat pe asigurarea celor mai bune condiţii pentru chiriaşii noştri, iar strategia noastră cu apetit de risc scăzut a dat roade pe timp de criză. Acum suntem în proces de îmbunătăţire a parcurilor noastre de birouri, prin crearea de condiţii mai bune de destindere pentru cei care lucrează în parcurile noastre".

În acest context, domnia sa a amintit de deschiderea primei cafenele Starbucks dintr-un parc de birouri, în Novo Park.

(A.T.)

--------

Actualizare 12:09 Florin Vlad, Vlad Group: "Responsabilitatea pentru păstrarea obiectivelor de arhitectură revine celor care cred în acestea"

Responsabilitatea pentru păstrarea obiectivelor de arhitectură ce şi-au dovedit valoarea în timp revine în primul rând celor care cred în acestea, susţine Florin Vlad, preşedintele companiei de restaurări imobiliare Vlad Group, menţionând că modul actual de abordare a acestui aspect pleacă de la lipsa de încredere.

"Al cui este Bucureştiul? Al nostru! Cine este responsabil ca acesta să fie un oraş în care să trăim bine? În primul rând noi, nu primarul", afirmă domnul Vlad.

În opinia sa, modul de abordare în materie trebuie schimbat, nu mai trebuie aşteptată implicarea autorităţilor: "Problema e dacă noi putem să construim împreună".

Conform domniei sale, piaţa renovărilor şi reabilitărilor caselor vechi este pe un trend pozitiv, fiind înregistrată o creştere a volumului de lucrări în domeniu.

(A.V.)

--------

Actualizare 11:45 Claudiu Georgescu, APMCR: "CNADNR trebuie să fie privatizată prin listarea la bursă"

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) trebuie să fie privatizată prin listarea la bursă dacă vrem să dezvoltăm infrastructura din construcţii, a declarat Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România.

Domnia sa a precizat: "Ştim cu toţii acea celebră autostradă Comarnic-Braşov pe care nicio bancă nu vrea să o finanţeze, iar statul nu vrea să spună acest lucru. Avem o mare problemă cu investiţiile, iar asta ne împiedică să avem şi o piaţă cu materiale de construcţii de calitate".

În plus, Claudiu Georgescu a subliniat necesitatea transformării Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) într-un fond de investiţii pentru locuinţe astfel încât să corespundă nevoilor populaţiei şi să nu fie la dispoziţia anumitor primari din ţară.

(P.B.)

--------

Actualizare 11:35 Andrioaiei, PSC: "Avem nevoie imperioasă de repornirea investiţiilor publice"

Antreprenorii şi sectorul construcţiilor au nevoie imperioasă de repornirea investiţiilor publice, a declarat Tiberiu Andrioaiei, directorul executiv al Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).

Domnia sa a precizat că lipsa acută a acestor investiţii publice în 2014 a accentuat efectele negative din sector: "Firmele din construcţii se confruntă în continuare cu o decapitalizare generată de arierate şi blocarea lichidităţilor în garanţii pentru licitaţii. Cea mai mare problemă este însă resursa umană deprofesionalizată, pe care dacă o pierdem se reface foarte greu. În continuare sunt probleme legate de multitudinea contestaţiilor nejustificate din cadrul licitaţiilor şi care întârzie demararea lucrărilor".

Reprezentantul PSC a solicitat autorităţilor să adopte un document programatic privind proiectele de infrastructură strategic pe următorii ani.

Tiberiu Andrioaiei a adăugat că dacă statul implementează măsurile de eficienţă energetică, pe care recent le-a reglementat printr-o lege, atunci ar trebui să asigure circa 7 miliarde de euro numai pentru reabilitarea termică a blocurilor existente.

(A.T.)

--------

Actualizare 11:24 Aurelia Cionga, RBL: "500.000 de clienţi beneficiază de sistemul de economisire-creditare Bauspar"

Sistemul Bauspar de finanţare a domeniului locativ are un impact macroeconomic important, susţinând creşterea economică şi crearea locurilor de muncă, potrivit afirmaţiilor doamnei Aurelia Cionga, preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL).

Doamna Cionga precizează că RBL are 500.000 de clienţi în acest sistem de finanţare, ceea ce înseamnă că peste 1,5 milioane de români beneficiază de programul Bauspar.

Conform spuselor domniei sale, Bauspar este prezent în opt ţări din Europa, iar România este statul cel mai recent intrat în acest sistem.

Programul Bauspar cuprinde două faze - una de economisire şi una de creditare. În faza de economisire, clientul beneficiază de o primă de la stat care poate ajunge la 25% din economiile anuale constituite, cu un plafon de 250 euro pe an, conform doamnei Cionga.

Oficialul RBL menţionează că, în faza de creditare, pe lângă economii, clientul poate obţine finanţare suplimentară pentru realizarea proiectului locativ. Banii pot fi utilizaţi pentru achiziţia, construcţia sau modernizarea locuinţei.

Aurelia Cionga adaugă că randamentele la economisire sunt, în programul Bauspar, de 8-10%, în timp ce dobânda la depozitele bancare este de circa 2-3%. În faza de creditare, dobânda se situează la 4,5-6%.

(A.V.)

-----------

Actualizare 11:00 Paul Racoviţă, ISC: "Peste o mie de contravenţii pentru nerespectarea calităţii construcţiilor, aplicate în primele trei trimestre"

În primele trei trimestre ale anului, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a efectuat 14.724 de controale de calitate şi a aplicat peste o mie de contravenţii pentru nerespectarea calităţii construcţiilor, a declarat Paul Racoviţă, inspector general în cadrul ISC.

Domnia sa a precizat că investitorii sunt cei mai interesaţi în obţinerea unor lucrări conforme de calitate: "Realizarea unor construcţii performante, eficiente poate fi făcută prin crearea unui parteneriat între ISC şi actorii din domeniul construcţiilor".

Paul Racoviţă arată că, în acest moment, statul este principalul investitor în infrastructura din construcţii. În opinia domniei sale, cheltuirea banilor pentru acest tip de investiţii poate fi făcută doar pe baza unor licitaţii publice, în cadrul cărora firmele trebuie să depună garanţii de bună practică privind calitatea construcţiilor. Inspectoratului de Stat în Construcţii îi revine misiunea de a efectua acest control al calităţii în domeniu, potrivit lui Paul Racoviţă.

În ultimul an, ISC a reactualizat şapte proceduri de control fără de care nu poate fi adusă în discuţie predictibilitatea şi uniformitatea controalelor Inspectoratului, conform sursei citate.

(P.B.)

-----------

Dobre, Ministerul Transporturilor: "Masterplanul de Transport va fi prezentat Guvernului în curând"

Masterplanul de Transport, document strategic în baza căruia ţara noastră doreşte să atragă fonduri europene în perioada 2014-2030, se află în etapa de finalizare a strategiei de implementare, a declarat Robert Dobre, consilier în cadrul Ministerului Transporturilor.

Domnia sa a precizat că Masterplanul finalizat va fi prezentat Guvernului într-o primă lectură în jurul datei de 20 decembrie.

Oficialul a completat: "Guvernul va adopta documentul printr-o hotărâre. Estimăm că avizul final al Masterplanului îl vom primi în ianuarie".

Robert Dobre a ţinut să precizeze că, pentru perioada 2014-2030, ţara noastră are nevoie de circa 50 miliarde de euro pentru a dezvolta infrastructura, din care circa 71% poate fi asigurat din fonduri europene.

(A.T.)

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb