Actualizare 13:40
În jurul orei 12:45, Ioannis Papalekas a părăsit sediul DIICOT, ascunzându-se de presă, iar mâine este aşteptat din nou la audieri.
---
Omul de afaceri Ioannis Papalekas, fondator al companiei de investiţii în imobiliare Globalworth, a venit în această dimineaţă la DIICOT pentru audieri în dosarul de delapidare a SIF1 Banat-Crişana şi manipularea pieţei de capital.
Papalekas a intrat în sediul DIICOT însoţit de o persoană care ducea mai multe documente.
Anterior intrării acestuia în instituţie, avocatul omului de afaceri venise, şi el, la DIICOT.
Ioannis Papalekas, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari în România, este considerat "vulturul fără chip" întrucât nu are fotografii în mass-media. Ziarul BURSA i-a publicat, recent, fotografia într-o ipostază pitorească, în insula grecească Mikonos, unde ar fi cumpărat un club, potrivit presei din Grecia.
Potrivit procurorilor, Papalekas are calitatea de inculpat în dosarul în care Dragos Bîlteanu şi Najib el Lakis au fost arestaţi preventiv săptămâna trecută.
Papalekas este acuzat de complicitate la delapidare şi constituirea unui grup infracţional.
În iulie 2013, fondul Globalworth Real Estate Investments, înfiinţat de Ioannis Papalekas, a atras 53,6 milioane de euro prin listarea pe piaţa AIM a bursei de la Londra, fonduri care urmau să fie investite în principal pe piaţa românească.
Potrivit unor surse judiciare, Dragoş Bîlteanu şi Najib el Lakis au urmărit ca proiectul Bucharest Tower Center (din Piaţa Victoriei), deţinut de SC Tower Center International SRL, să fie achiziţionat de către Globalworth Real Estate Investments Limited, însuşindu-şi astfel resurse financiare în cuantum de 6.353.400 euro din fondurile SIF Banat Crişana SA, respectiv 4.763.424,11 lei din fondurile SIF Muntenia.
Potrivit referatului procurorilor, în contextul listării Globalworth, Papalekas s-ar fi înţeles cu Dragoş Bîlteanu ca SIF1 şi SIF4 să investească în unităţile fondului. Ulterior, Globalworth Real Estate Investments a încasat suma de 6.353.400 euro din fondurile SIF Banat Crişana, respectiv 4.763.424,11 lei din fondurile SIF Muntenia SA, administrată de SAI Muntenia Invest (controlată tot de SIF1).
O deţinere de 5,34 milioane lei la Globalworth apare în raportul la nouă luni al SIF Muntenia, însă o astfel de tranzacţie nu a fost raportată şi de SIF Banat Crişana.
În luna februarie, fondul lui Papalekas a finalizat preluarea clădirii Bucharest Tower Center, din Piaţa Victoriei, costul achiziţiei fiind de 58 de milioane de euro.
Ioannis Papalekas deţinea 50% din această firmă, restul fiind deţinută de o alta, controlată de omul de afaceri Dragoş Bîlteanu. Pentru partea sa, Bîlteanu, prin off-shore-ul Pokandro Limited, primise deja, la momentul anunţului, şase milioane de euro, din 11,6 milioane de euro, dar şi 200.000 de acţiuni ordinare, la valoarea de 5 euro per acţiune, valoare la momentul listării Globalworth pe piaţa secundară a Bursei de la Londra. Peste 2,5 milioane de acţiuni ordinare au intrat în contul Stanuta Enterprises Limited, controlată de Papalekas.
Astfel, după ce SIF Banat Crişana a investit peste 6 milioane de euro în Globalworth, aceeaşi sumă s-a întors în buzunarele şefilor SIF1, prin firma off-shore pe care o controlau, după cum susţine raportul procurorilor.
Recent, prin Globalworth (compania pe care o controlează), Papalekas a făcut foarte multe achiziţii pe piaţa din România, inclusiv clădirea Nusco Tower, unde avea sediul Volksbank.
În cazul "SIF Banat Crişana", procurorii au pus sub urmărire penală 11 persoane fizice şi două juridice, şefii SIF1 Banat Crişana fiind acuzaţi şi de manipularea pieţei de capital.
Procurorii au mai dispus punerea sub control judiciar a lui Gabriel Filimon, directorul general al SAI Muntenia Invest, Gheorghe Bîlteanu, tatăl lui Dragoş Bîlteanu, şi a lui Sorin Boldi, membru în Consiliul de Administraţie SAI Muntenia Invest.
SIF1 Banat Crişana transmite că nu a tranzacţionat niciodată, nu a deţinut şi nu deţine nici în prezent acţiuni emise de fondul Globalworth Real Estate Investments, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.
1. Belphegor, Fantomas, Papalekas...
(mesaj trimis de MA în data de 16.12.2014, 18:06)
Imi place asta cu "vulturul fara chip "... In 2000, cind am vrut sa ilustrez un text despre SOV, a fost extrem de greu sa rostuiesc o poza... Nu exista asa ceva! A trebuit sa umblu pe la evidenta populatiei... In anii ce au urmat, s-a umplut arealul de poze cu Vintu, de ne-am plictisit de mustata lui... Si s-a plictisit si arestul politiei de reiterarea incarcerarii lui... Cine-o fi Papslekas asta, vreun ninja abscons, vreun erou mitic?!? Stai sa vezi ce demitizat se va cracana pe buda turceasca de la Margineni, ca pina ajunge el la sentinta definitiva n-o sa mai fie locuri la puscariile cu faianta si colac...
1.1. din buda fara colac :) (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de croitoru în data de 17.12.2014, 01:11)
vad ca Globalworth are si el auditor cunoscut, pe Ernst&Young. oare astia or fi fost consultantii pe Azuga - consultantula ala "din Big Four"??