Alexandru Arşinel vrea să acceseze fonduri europene pentru modernizarea unei stupine

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 20 februarie 2007

Alexandru Arşinel vrea să acceseze fonduri europene pentru modernizarea unei stupine

Actorul Alexandru Arşinel vrea să acceseze fonduri prin programe de postaderare pentru investiţii în apicultură, în oraşul său natal, Dolhasca, transmite NewsIn. Pe lângă casa părintească, el are în localitate 50 de familii de albine de care are grijă o cunoştinţă apropiată, care la rândul ei are 150 de stupi. Stabilit de ani buni în Bucureşti, actorul sucevean revine pe meleagurile natale la câteva luni pentru a se îngriji de casă, de pomii fructiferi din grădină şi de cei 50 de stupi. Primele demersuri ale actorului în vederea întocmirii documentaţiei necesare obţinerii de fonduri au fost deja făcute. Alexandru Arşinel a înregistrat familiile de albine ca exploataţie apicolă zootehnică la Direcţia Agricolă şi Direcţia Sanitar-Veterinară Suceava.

La Asociaţia Crescătorilor de Albine Suceava sunt înregis­traţi 650 de apicultori care deţin un număr de 15.000 de familii de albine, la care se adaugă 7.000 de familii de albine ai căror proprietari nu sunt înscrişi ca membri în asociaţie. La nivelul judeţului sunt atestaţi 30% din apicultorii suceveni pentru miere ca produs ecologic.

Specialiştii din agricultură susţin că cei care doresc să investească în apicultură pot obţine fonduri structurale pentru înfiinţarea sau modernizarea fermelor apicole, dar şi pentru unităţile de procesare şi depozitare. În cadrul unui astfel de proiect se pot construi sau moderniza anexele pentru depozitarea, amestecarea, prelucrarea şi ambalarea mierii şi a altor produse apicole. De asemenea, sunt suportate cheltuielile legate de dotarea laboratoarelor pentru analiza şi controlul calităţii, precum şi achiziţionarea echipamentelor şi dispozitivelor folosite în prelucrarea, controlul şi ambalarea produselor apicole. Totodată, întreprinzătorii pot achiziţiona pavilioane apicole, stupi şi familii de albine, inclusiv mătci selecţionate. În cazul înfiinţării unei ferme apicole, beneficiarul va cumpăra minimum 20 de stupi sau familii de albine, incluzând aici achiziţia stupilor, a echipamentelor de extracţie, depozitare şi control al calităţii.

Statul român acordă totodată ca subvenţie 20 de lei de stup sau familie de albine pentru mierea obişnuită şi 30 de lei de familie de albine pentru producţia de miere ecologică, cu condiţia să fi predat 10 kg miere pe an de stup la o societate autorizată din punct de vedere sanitar veterinar şi licenţiată. Ates­tatul pentru miere ca produs ecologic se eliberează după ce o firmă specializată în domeniu monitorizează activitatea unui apicultor de la 6 luni la 2 ani, iar dacă acesta se încadrează în condiţiile impuse de normative va intra în posesia unui astfel de certificat.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8491
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9080
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.7350

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb