Germania are nevoie atât de reforme structurale cât şi de mai multe investiţii în infrastructura publică pentru a depăşi recesiunea, a declarat directorul Departamentului pentru Europa al FMI, Alfred Kammer, într-un interviu acordat cotidianului Sueddeutsche Zeitung, informează Agerpres.
"Fără o infrastructură funcţională, nu poate exista o economie productivă", a spus Alred Kammer în interviul publicat marţi.
Pentru a mobiliza mai mulţi bani ar putea fi o idee bună să fie revizuite actualele reguli referitoare la creditare, a mai spus Kammer. "La FMI am calculat deja acest lucru în urmă cu ceva timp. Frâna datoriilor poate fi relaxată şi ponderea datoriei guvernamentale în PIB va continua să scadă", a precizat oficialul FMI.
Ministrul german al Finanţelor, Christian Lindner, insistă pe respectarea frânei datoriilor, care limitează deficitul bugetar la 0,35% din PIB, în pofida faptului că previziunile arată că 2024 va fi al doilea an în care Germania va fi în recesiune, iar 2025 va fi un an cu o creştere anemică. În schimb,colegul său de la Economie, Robert Habeck, a propus recent un fond de mai multe miliarde de euro pentru a stimula investiţiile şi a restabili creşterea economică.
Întrebat cine are dreptate în această dispută care există în interiorul Guvernului german, Alred Kammer a răspuns: "Am avea de câştigat dacă politicienii ar comunica în mod clar care este strategia lor pe termen mediu şi lung". Acest lucru este valabil în special în ceea ce priveşte restructurarea prietenoasă cu mediul a Germaniei. "Companiile vor investi numai dacă ştiu ce se va întâmpla în următorii 10 sau 15 ani", a spus Kammer.
Guvernul de la Berlin mizează în prezent pe o contracţie de 0,2% a PIB-ului în 2024. Produsul Intern Brut al celei mai mari economii europene s-a contractat deja cu 0,3% în 2023. O nouă contracţie ar însemna doi ani la rând de scădere a economiei germane.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2024, 13:46)
Germania are nevoie sa se dezica de ordo-liberalismului ei, care face rau intregii zone euro, cat si periferiei. Are nevoie de o abordare heterodoxa, bazata pe reciclarea surplusurilor comerciale in statele care au deficite fata de dansa. Prea multi ani Germania a mancat contul de capital al tarilor partenere, si i-a santajat sa adopte masuri de austeritate (nenecesara). Lipsa de cerere agregata domestica, in conditiile in care ai somaj involuntar (oameni capabili de munca, care vor sa munceasca), ai teren neutilizat, ai fabrici oprite sau care merg mult sub capacitate), se rezolva doar prin masuri fiscala (deficite fiscale mai mari, adica surplusuri financiare mai mari pt sectorul nonguvernamental). De preferat un mix de cheltuieli mai mari cu investitii si taxe mai mici pe munca (munca, atat manuala cat si fizica) este creatoarea de capital.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2024, 18:25)
Germania are nevoie din nou de o conducere cu capul clar, care sa se lupte pentru a si dezvolta tara, asa cum e normal, nu de o sluga a Americii cu fața schimonosita de depresie si care plange in continuu, Scholz
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2024, 22:19)
Pai de unde investitii daca li se ordona de peste ocean sa dea totul piticului?
4. fără titlu
(mesaj trimis de credinciosul în data de 30.10.2024, 09:28)
Germania are nevoie de resursele ieftine din Rusia si de Piata Rusa si belarusa de peste 150 milioane pe care China aproape a insfacat-o!
resturi sunt poezii semidocte ale marilor specialisti de la FMI,care au dat cu oistea in gard in 80% din cazuri,sa fiu rezonabil!
fara resursele ieftine rusesti,manufactura Europei se stinge si face loc intrarii manufacturii lumii,cea a Chinei care va sugruma usor usor toate intreprinderile fanion ale Germaniei!
deja,basf investeste 10 miliarde in China,face acolo cu gazul rusesc ind chimica pt ca nu mai poate lua prin conducta direct,iar cu lng o sa faca bunica ind chimica rentabila!