Dan Voiculescu, preşedintele Partidului Conservator (PC), pune condiţii partenerilor din coaliţia aflată la guvernare pentru susţinerea măsurilor Alianţei, printre care schimbarea preşedinţilor celor două Camare parlamentare, a celor de consilii judeţene sau transformarea în manageri a directorilor de instituţii descentralizate. Amintim că Alianţa şi-a stabilit ca termen pentru îndeplinirea acestor măsuri data de 10 septembrie, iar Dan Voiculescu solicită, în schimbul sprijinului PC, discutarea, în şedinţa de miercuri a CNC al Coaliţiei, a unui pachet de "măsuri esenţiale pentru societatea românească". Cererea PC se referă, printre altele, la proiectul de lege privind controlul provenienţei averilor ce nu pot fi jus-tificate legal, la aprobarea principiului conform căruia TVA la produsele de bază să fie redusă la zero, şi la un pachet de legi în vederea sprijinirii capitalului românesc.
Condiţiile liderului PC nu îi impresionează, însă, pe reprezentanţii Alianţei PNL-PD. "Dacă domnul Dan Voiculescu crede că în Coaliţia de guvernare se vor face trocuri şi se vor practica şantaje, acesta se înşeală, cererile care trebuie îndeplinite pînă pe 10 septembrie nu aparţin unui partid anume, ele fac parte din programul de guvernare", a declarat, pentru ziarul BURSA, senatorul PD Radu Berceanu. Domnia sa apreciază că "Voiculescu, fiind ocupat cu studiile politice în Anglia, nu are timp să citească Constituţia României". În opinia sa, liderul PC nu înţelege că în politică nu este ca în afaceri: "Probabil dînsul este învăţat cu şmecheriile, or aici primează interesele comune ale ţării".
Pe de altă parte, Radu Berceanu ne-a declarat că nu există disensiuni în interiorul Alianţei. "Au existat disensiuni între Călin Popescu Tăriceanu şi PD, între Tăriceanu şi PNL, însă nu au fost probleme între PNL şi PD", ne-a spus senatorul democrat.
La rîndul său, senatorul liberal Nicolae Vlad Popa ne-a declarat că nu poate fi vorba de vreo negociere în interiorul Coaliţiei, considerînd totodată că este nefirească formula de a discuta în public despre negocieri, respectiv de a fi puşi partenerii în faţa faptului împlinit. "Dacă vor să treacă aceste legi, mai întii trebuie să le pună pe hîrtie şi să purtăm discuţii în interiorul Coaliţiei. Consider că este lipsită de tact această manieră de abordare", ne-a spus domnul Popa. În ceea ce priveşte posibilitatea ca PC să iasă de la guvernare, în cazul în care Coaliţia nu ţine cont de condiţiile conservatorilor, Nicolae Popa ne-a declarat: "Este o reacţie cel puţin ciudată. Pe de o parte nu îi interesează participarea la guvernare, pe de altă parte, vor să treacă un pachet de legi care ar fi sortit pieirii în lipsa sprijinului Alianţei".
Răspunzînd celor afirmate de democraţi şi liberali, deputatul conservator de Alba, Nicolae Popa, ne-a spus că, în situaţia în care PC nu ar fi acceptat să intre la guvernare, "România se zbătea şi acum în alegeri, iar faptul că anticipatele nu au mai avut loc se datorează tot PC, un vector pentru stabilitate politică".
De menţionat că Dan Voiculescu îşi exprimă îndoiala cu privire la constituţionalitatea revocării preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, însă declară că Partidul Conservator este dispus să poarte discuţii despre această posibilitate, urmărind, contrar declaraţiilor recente în care afirmă că nu se cramponează de putere, rămînerea la guvernare, aceasta fiind, în fapt, singura modalitate de a supravieţui pe scena politică în viitor.