ALINA MIHAELA TOMA, PREŞEDINTELE FGCR IFN: "Femeile care vor să performeze şi să-şi asume noi responsabilităţi au toate şansele să reuşească"

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 8 martie 2021

Alina Mihaela Toma

Alina Mihaela Toma

Femeile care vor să performeze şi să-şi asume noi responsabilităţi au acum toate şansele să reuşească, este de părere Alina Mihaela Toma, preşedintele Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) IFN, care ne-a spus, într-un interviu, că nu a simţit nicio presiune, pe considerente de gen, asupra carierei sale.

Reporter: Cum decurge cariera unei femei într-o lume a cifrelor, despre care mulţi ar spune că este o lume a bărbaţilor?

Alina Mihaela Toma: Cred că am depăşit deja acel moment. De altfel, nu cred că bărbaţii şi-au arogat vreun drept exclusiv asupra operării în domeniile care sunt tributare cifrelor. În contextul acestei realităţi, pot spune că nu am simţit nicio presiune, pe considerente de gen, asupra carierei mele. Este drept, cu toate că, în domeniul financiar-bancar din România, marea majoritate a resursei umane este formată din femei, doar în proporţie de 15% ele ocupă o funcţie de top în ierarhia instituţională. Însă, trendul este unul crescător şi asta înseamnă că femeile care vor să performeze şi să-şi asume noi responsabilităţi, au acum toate şansele să reuşească. Cariera mea se dezvoltă în mod natural. Nici nu mi-am propus în mod special să preconceptualizez un plan care să determine în final ocuparea unor funcţii de conducere. În acest moment, marcat de criza sanitară pe care o parcurgem, principala mea preocupare este resursa umană, cea mai importantă resursă economică, stabilind un echilibru calibrat pe necesitatea vitală de a ne îndeplini obiectivele economice şi de a crea condiţiile pentru protejarea, în modul cel mai responsabil, a sănătăţii membrilor echipei pe care o coordonez.

Reporter: Care consideraţi că este atuul unei femei de afaceri în cariera sa? Care sunt dezavantajele?

Alina Mihaela Toma: Cred că atuul unei femei de afaceri îl reprezintă, în primul rând, faptul că îşi poate evidenţia capabilităţile cu care femeia, în mod special, a fost înzestrată şi entuziasmul caracteristic începuturilor. Femeile au avut întotdeauna conştiinţa propriei valori. Este deja celebru dialogul dintre Winston Churchill şi soţia lui, dialog care a avut loc în urma întâlnirii acesteia cu primul ei iubit ajuns între timp măturător : "Vezi, dacă te-ai fi căsătorit cu el, ai fi fost acum soţia unui măturător de stradă... Nu! răspunse ea. Dacă m-aş fi căsătorit cu acest bărbat, el ar fi devenit prim-ministru". Aşadar, indiferent de locul din care a gândit şi acţionat femeia, influenţa ei s-a făcut simţită. Nu aş putea spune că sunt dezvantaje, dar o femeie de afaceri este şi mamă şi soţie în acelaşi timp. Din acest motiv, ea are o arie de activitate mult mai complexă şi este nevoită, cu abilitate, să se dedice atât vieţii de familie, cât şi dezvoltării carierei, deoarece sunt două aspecte interdependente.

Reporter: Aţi avut momente în care v-aţi fi dorit să renunţaţi la ceea ce faceţi doar pentru că sunteţi femeie? Dar momente în care aţi fost mândră de acest lucru?

Alina Mihaela Toma: Momente în care care am vrut să cedez? Nu-mi amintesc să fi avut. Poate doar clipe în care m-am simţit epuizată, dar, apropo de ceea ce vă spuneam înainte, având un sprijin real în familie, pentru mine dragostea şi încurajările lor au funcţionat ca un imbold de a merge mai departe. Este unul dintre motivele care m-au făcut să fiu mândră că sunt femeie.

Reporter: Cum apreciaţi evoluţia concepţiei noastre asupra egalităţii de gen, atât în teorie, dar mai ales în practică?

Alina Mihaela Toma: Da, putem spune şi aşa: "concepţia noastră", din moment ce, prin aderarea la Uniunea Europeană, România şi-a asumat angajamentul de a respecta implementarea tuturor programelor menite să reducă decalajul de gen existent. După cum bine ştiţi, obiectivul declarat al Uniunii Europene îl reprezintă realizarea până în 2025 a totalei egalităţi de şanse între bărbaţi şi femei. România a făcut progrese constante, însă, statistic vorbind, raportat la viteza de implementare a celorlalte state europene, avem un ritm un pic mai lent. Bine, discuţia pe acestă temă poate fi una mai lungă şi, uneori, chiar anevoioasă. Vedeţi dumneavoastră, în ţările cu o democraţie consolidată, discuţia despre aducerea la masă a tuturor aspectelor referitoare la drepturile omului se află la un nivel avansat, iar egalitatea de gen este deja la stadiul în care semantica are altă valoare: şanse egale pentru toţi. Trecând de la teorie la practică, ce exemplu mai bun v-aş putea da decât situaţia de facto din instituţia pe care o coordonez? În organigrama aprobată, funcţiile de conducere sunt ocupate de reprezentante ale genului feminin în proporţie de peste 65%. Realitatea vorbeşte de la sine.

Reporter: Care sunt domeniile unde femeile evoluează cel mai bine din punct de vedere profesional?

Alina Mihaela Toma: Mai degrabă aş spune că, în afara domeniilor unde activitatea presupune exclusiv forţă şi rezistenţă fizică, nu există un loc în care femeia să îşi desfăşoare activitatea şi să nu poată fi competitivă. De interes ar fi o discuţie despre cadrul firesc în care o femeie îşi desfăşoară activitatea şi vorbim în acest context şi depre libertatea de a lua decizii.

Reporter: Credeţi că o femeie aflată la conducere obţine mai repede rezultate de la angajaţii săi sau dimpotrivă?

Alina Mihaela Toma: Daţi-mi voie să cred că performanţele unui leader sunt indisolubil legate de valoarea echipei. De altfel, impunerea şi realizarea unor obiective în regim de urgenţă, contra cronometru, poate constitui, în sine, o gravă eroare de management. Rezultatele solide, trainice, necesită timp... Identificarea disfuncţionalităţilor, găsirea soluţiilor, implementarea lor, tot cu ajutorul echipei se realizează... Ştiţi ce vreau să spun. Până acum nu am cunoştinţă ca într- o echipă să se fi schimbat toţi jucătorii doar pentru a fi legitimată lipsa de performanţă a conducerii. Sunt un om de echipă şi întotdeauna am încercat să-mi responsabilizez membrii echipei pe care o coordonez, evidenţiind fiecăruia importanţa muncii lui în ansamblul întregului angrenaj. Cred că aici este "cheia" punerii în valoare a mecanismului de funcţionare a unei instituţii: capacitatea de a crea un climat propice dezvoltării personale în vederea obţinerii unor rezultate foarte bune de către fiecare membru al echipei. Bine, am întâlnit şi cazuri pe care oricât de mult am încercat să le înţeleg, nu am putut. Atunci a trebuit să intervin. Nu poţi pune în pericol obiectivele organizaţiei, aşteptând la nesfârşit intrarea în cadenţă a celor care nu pot sau nu vor să ţină pasul.

Reporter: Care este parcursul Fondului în ultimul an şi ce perspective are acesta?

Alina Mihaela Toma: Trebuie să ne întoarcem, din nou, la cifre. Şi, cum ele nu mint, ne arată că am performat într-un an definit de multe provocări. Am avut o creştere de peste 20% raportat la anul precedent. Pentru mine, anul 2020 înseamnă mult mai mult, în ciuda condiţiilor neprielnice. În primul rând, am privit cu admiraţie tenacitatea fermierului român, care a continuat să facă pământul să rodească în condiţii foarte grele: pandemie, secetă... A fost un an foarte greu pentru ei, dar cei mai mulţi au continuat să ţină satul romanesc viu. În al doilea rând, am constatat cu mare bucurie un tot mai mare apetit al instituţiilor financiar bancare partenere pentru finanţarea agro businessului. De altfel, pentru mine nu ar trebui să constituie o surpriză, atât timp cât rata de default a creditelor garantate de FGCR este una foarte mică, fermierii români fiind parteneri oneşti în acest mecanism de dezvoltare a agriculturii româneşti. Despre anul 2021.... ce vă pot spune? Se anunţă a fi un an extrem de provocator. Sunt preocupată şi chiar nu ar fi de dorit ca, după un an marcat de criza sanitară, să urmeze unul în care criza financiară sau, mai rău, criza alimentară să-şi facă simţită prezenţa. Sper ca programele anticriză, dedicate sectorului agricol, să-şi dovedească eficienţa. Prognoza estimată de creştere economică, de peste 4%, programată pentru anul acesta, este încurajatoare. Agricultura se află pe un loc important ca pondere în PIB-ul României. În mod cert, realizarea creşterii economice estimate trebuie corelată cu crearea cadrului necesar unei agriculturi performante. Trebuie să avem încredere că vom avea un an bun. Se întâmplă foarte rar să fie doi ani secetoşi la rând...

Reporter: Ce măsuri aţi luat în pandemie şi care sunt proiectele şi rezultatele Fondului?

Alina Mihaela Toma: Cuvântul de ordine a fost responsabilitate. Mulţumesc tuturor colegilor pentru înţelegerea pe care au manifestat-o în aplicarea măsurilor luate pentru evitarea răspândirii noului coronavirus. Am instituit în regim de urgenţă un program de telemuncă şi am dezvoltat platforma digitală pentru o comunicare eficientă a datelor, informaţiilor şi documentelor cu instituţiile financiar bancare. Toată această reorientare a fluxului de lucru a fost făcută astfel încât timpul de acordare a scrisorilor de garanţie bancară nu a suferit modificări şi vă pot spune, cu satisfacţie, că peste 50% dintre solicitări au fost soluţionate în aceeaşi zi. În ceea ce priveşte perspectivele pentru anul 2021, privesc cu speranţă şi încredere spre campania de vaccinare aflată în plină desfăşurare. În mod cert, cred că, peste puţin timp, activitatea va reveni la normal. Va fi bine! Până atunci, nu-mi permit să relaxez măsurile luate la nivelul instituţiei, cuvintele de ordine fiind responsabilitate şi prudenţă.

În încheiere, vă mulţumesc pentru interesul arătat FGCR şi daţi-mi voie să enunţ sloganul nostru care vorbeşte tocmai despre solidaritate şi încredere: "Credem în tine! Crezi în noi! Reuşim împreună!"

Reporter: Mulţumim!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb